Εξάπλωση του Ευρώ στις διεθνείς αγορές σχεδιάζει η Κομισίον

05/12/18 • 15:24 | UPD 05/12/18 • 15:24

Newsroom eleftherostypos.gr

Προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση προς όφελος του Ευρώ, η Κομισιόν σχεδιάζει να ξεκινήσει δημόσιες διαβουλεύσεις μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Η Ευρώπη αναζητεί τρόπους να περιορίσει την εξάρτησή της από το δολάριο, καθώς η έντονη κόντρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ακόμα ταλανίζει τις διεθνείς αγορές.

Η Κομισιόν εξέδωσε την Τετάρτη μια πρόταση που υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος του ευρώ στις διεθνείς αγορές της ενέργειας, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις , που δραστηριοποιούνται στον κλάδο προτιμούν 80% των φορών το δολάριο για να κοστολογήσουν και να πληρώσουν τις συναλλαγές τους.

Προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση προς όφελος του Ευρώ, η Κομισιόν σχεδιάζει να ξεκινήσει δημόσιες διαβουλεύσεις μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Μία διαβούλευση θα εστιάζει στην δυνατότητα προώθησης του ευρώ στα συμβόλαια για συναλλαγές πετρελαίου και αερίου. Η δεύτερη θα αφορά στην βιομηχανία αεροσκαφών και η τρίτη
στην αγορά πρώτων υλών.

Η Κομισιόν έκανε λόγο και για μία ακόμη διαβούλευση που θα εξετάσει την προώθηση του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος.

Ωστόσο, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι το ευρώ είναι ακόμη νέο και ότι η ευρωζώνη πρέπει να ωριμάσει ακόμη περισσότερο, προτού ληφθεί σοβαρότερα υπόψη το νόμισμά της.

«Η πρόοδος όσον αφορά την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης δεν είναι … μόνο αναγκαία για την προώθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας στο εσωτερικό της, αλλά και ένα σημαντικό έργο για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής μας αυτονομίας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, αρμόδιος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις.

Copy link
Powered by Social Snap