Πρόκειται για τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

Reuters: Kινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ η Ελλάδα

20/11/18 • 18:03 | UPD 20/11/18 • 18:03

Newsroom eleftherostypos.gr

Αιτία είναι ο αργός ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων, παρά την υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους. Τι λέει ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Τον κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα την πρώτη δόση της επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα λόγω καθυστερήσεων στο ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων επεσήμαναν πηγές στο Reuters.

Βάσει της συμφωνίας της Αθήνας με τους πιστωτές της περίπου 4,8 δισ ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών κρατών μελών της ευρωζώνης πρόκειται να επιστραφούν με εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, αλλά η επιστροφή αυτή έχει συνδεθεί με τις επιδόσεις της Ελλάδας μετά τη λήξη του μνημονίου ως ένα κίνητρο προς την Αθήνα να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Η επιστροφή των κερδών αυτών συνδέεται με τις επιδόσεις της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, προκειμένου οι ελληνικές αρχές να έχουν ισχυρό κίνητρο να συνεχίζουν τις μεταρρυθμίσεις.

Η πρώτη δόση των 600 εκατ. ευρώ αναμενόταν τον ερχόμενο Δεκέμβριο. «Η Κομισιόν στην αναφορά της για την ενισχυμένη εποπτεία, που αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να σχολιάσει αρνητικά τις επιδόσεις σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις» ανέφερε η πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Η Ευρώπη δεν θα άντεχε μία νέα ελληνική κρίση

«Αυτό ενδεχομένως να καθυστερήσει την πρώτη δόση κατά λίγους μήνες» συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε πως καθυστερήσεις καταγράφονται και σε άλλα μέτωπα, όπως η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε την καθυστέρηση στη δόση εξαιτίας της αργής προόδου στις μεταρρυθμίσεις. Όπως επισημαίνει το newmoney.gr, η Αθήνα έχει δεσμευθεί να αντλήσει δύο δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις φέτος, αλλά μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει έσοδα μόνο 700 εκατ. ευρώ.

Δήλωση Χουλιαράκη

«Η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Και προσθέτει, «είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου».

Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημοσιεύονται ανά τρίμηνο.

Copy link
Powered by Social Snap