Παραποιούν τα γραφόμενα της εφημερίδας μας

Πανικός στην κυβέρνηση από την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για τις συλλογικές συμβάσεις

05/09/18 • 08:31 | UPD 05/09/18 • 09:22

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Σε «βέρτιγκο» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφού οι αποκαλύψεις του «Ε.Τ.» με το υπουργείο να παραποιεί τα γραφόμενα της εφημερίδας μας

Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου ότι οι 4 κλαδικές συμβάσεις που υπογράφτηκαν ως υποχρεωτικές από το υπουργείο Εργασίας δεν προβλέπουν αυξήσεις, αλλά αντίθετα μειώσεις μισθών κατά 5% και πάγωμα αποδοχών στα επίπεδα του 2014, χάλασε τη φιέστα και τα πανηγύρια που έστησε η κυβέρνηση εμφανίζοντας ως μεγάλο γεγονός την επέκτασή τους σε εργαζόμενους με μικρότερες αποδοχές, αλλά αποκρύπτοντας ότι οι κλαδικές που επέκτειναν έχουν και αυτές μειώσεις μισθών, έστω και αν είναι στο 5%.

Το γεγονός αυτό αγνοήθηκε σκόπιμα από την ηγεσία του υπουργείου για να μη φανεί η κρίσιμη λεπτομέρεια, ότι δηλαδή μειώσεις μισθών δεν προβλέπουν μόνον οι ατομικές και οι επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά και οι κλαδικές συμβάσεις που καλύπτουν περισσότερους εργαζόμενους!

Η αλήθεια

Κερδισμένοι θα βγουν λίγοι εργαζόμενοι που, αντί για μείωση 10% που έχουν τώρα με ατομική σύμβαση, θα έχουν μείωση 5% με κλαδική σύμβαση! Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος εκτός κλαδικής σύμβασης έχει μισθό 780 ευρώ και η κλαδική είναι 800 ευρώ, θα πάρει τα 800 ευρώ. Ομως ένας άλλος εργαζόμενος που είναι ήδη στην κλαδική σύμβαση και είχε 840 ευρώ μισθό, τώρα παίρνει και αυτός 800 ευρώ επειδή η κλαδική σύμβαση προβλέπει μείωση 5%.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποκαλύπτεται στα κείμενα των 4 κλαδικών συμβάσεων που ερεύνησε και δημοσιοποίησε χθες ο Ελεύθερος Τύπος. [Διαβάστε εδώ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ]

Οι συμβάσεις

Για να εμπεδώσουμε καλύτερα την πραγματικότητα, θα πρέπει να θυμίσουμε ξανά τι λένε οι 4 κλαδικές συμβάσεις που επέκτεινε η κ. Αχτσιόγλου:

1 Η κλαδική σύμβαση ΟΤΟΕ-τραπεζών, προβλέπει διετές πάγωμα μισθών για το 2017 και το 2018, με τις αμοιβές στα επίπεδα του 2015. Καμία αύξηση μέχρι και το τέλος του 2018.

2 Η κλαδική σύμβαση ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 5%.

3 Η κλαδική σύμβαση γραφείων ταξιδίων και τουρισμού προβλέπει πάγωμα αποδοχών και μηδενικές αυξήσεις, με ισχύ ως τον Μάιο του 2019.

4 Η κλαδική σύμβαση πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης προβλέπει μηδενική αύξηση και μάλιστα παγώνει και τη μισθολογική εξέλιξη των παλαιότερων εργαζομένων λόγω προϋπηρεσίας μέχρι Σεπτέμβριο 2019.

Ποιους αφορά

Οι παραπάνω συμβάσεις καλύπτουν ήδη πάνω από το 80% των 75.000 εργαζομένων στους 4 κλάδους (στις τράπεζες καλύπτεται από κλαδική σύμβαση το 90% του προσωπικού).

Η επέκταση των συμβάσεων αφορά ένα μικρό ποσοστό (10% με 20%) εργαζομένων των παραπάνω κλάδων που έχουν ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις και θα βγουν κερδισμένοι γιατί θα έχουν τους μισθούς της κλαδικής σύμβασης. Η πλειοψηφία όμως των εργαζομένων που είναι ήδη σε μια από τις 4 κλαδικές συμβάσεις, δεν είχε ούτε θα έχει καμία απολύτως αύξηση, αλλά θα μείνει με πάγωμα μισθών ή με μειώσεις 5%.
Το υπουργείο Εργασίας έπαθε βέρτιγκο γιατί το «κάζο» που αποκαλύφθηκε με τις κλαδικές που επεκτάθηκαν και προβλέπουν μειώσεις μισθών έγινε μεγαλύτερο όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός πανηγύρισε χθες (στο twitter) για αυξήσεις μισθών που όμως δεν τις προβλέπει καμία από τις 4 κλαδικές συμβάσεις που επέκτεινε η υπουργός Εργασίας!

Πανικός

Στην απάντησή του το υπουργείο φτάνει στο σημείο μάλιστα να παραποιήσει και τα γραφόμενα στο ρεπορτάζ του «Ε.Τ»! Η απόδειξη της… αντιποίησης του ρεπορτάζ φαίνεται από δύο επίμαχα σημεία που τα αντιπαραβάλλουμε γραμμή γραμμή.

* Η δεύτερη παράγραφος του δημοσιεύματος έλεγε: «Η επέκταση (των 4 κλαδικών συμβάσεων) για όλους τους εργαζόμενους σημαίνει απλά ότι όσοι είχαν ατομική σύμβαση ή σύμβαση εντός της επιχείρησής τους με μικρότερο μισθό από αυτόν που, παρά τη μείωση, ορίζει η κλαδική σύμβαση, θα βρεθούν κερδισμένοι με μερικά ευρώ παραπάνω. Ομως καμία από τις 4 κλαδικές συμβάσεις δεν έχει αυξήσεις. Αντίθετα, προβλέπουν και αυτές μειώσεις μισθών!!!»

*Παραποιώντας τα γραφόμενα, του «Ε.Τ», το υπουργείο λέει στην ανακοίνωσή του: «Ο “Ελεύθερος Τύπος” υποστηρίζει ότι οι αμοιβές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που επεκτάθηκαν με εύρος: για τις τράπεζες 833 € – 1.684 €, τα γραφεία τουρισμού 800 € – 1.404 €, τα ναυτιλιακά πρακτορεία 930 € – 2.232 € και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις 1.023 € – 2.134 €, είναι χειρότερες από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ».
Στο κείμενό μας αναδείξαμε το περιεχόμενο των συμβάσεων που είναι μειώσεις μισθών 5% και πάγωμα αποδοχών στα επίπεδα του 2014-2015. Αναφέραμε ότι οι κλαδικοί μισθοί, παρά τη μείωση, είναι καλύτεροι για όσους βρίσκονται χαμηλότερα. Στο ρεπορτάζ μας είπαμε ότι ελάχιστοι βγαίνουν κερδισμένοι, υπό τον όρο ότι δεν καλύπτονταν από τις 4 κλαδικές συμβάσεις και έχουν μικρότερο μισθό από το μισθό της κλαδικής σύμβασης, ο οποίος τώρα θα ισχύσει και γι’ αυτούς. Εξηγήσαμε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν μισθούς υψηλότερους από την κλαδική τους σύμβαση δεν θα πέσουν πιο κάτω, αλλά διατηρούν τις αποδοχές της ατομικής ή επιχειρησιακής σύμβασης.

Αυτά που ήταν αποτυπωμένα στο χαρτί σημαίνουν κατά το υπουργείο και τους… επιθεωρησιογράφους του ότι εμείς υποστηρίζουμε πως οι κλαδικές συμβάσεις με μισθούς από 833 ευρώ ως 2.134 ευρώ είναι χειρότερες από τα 586 ευρώ!!!

ΥΓ.: Η ιδεοληψία των κυβερνώντων τους οδηγεί και σε άρνηση της πραγματικότητας, με πολλές δόσεις ψεύδους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου