από το υπουργείο αμυνας τα ισοδύναμα

Eurogroup-ψυχρολουσία για την Ελλάδα: Οι Γερμανοί «μπλόκαραν» την δόση και τις υποσχέσεις για τις συντάξεις

12/07/18 • 22:34 | UPD 12/07/18 • 22:36

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε ψυχρολουσία εξελίχθηκε το Eurogroup για την Ελλάδα με τα χτυπήματα από την Γερμανία να είναι πάρα πολλά. 

Σε ψυχρολουσία εξελίχθηκε το Eurogroup για την Ελλάδα με τα χτυπήματα από την Γερμανία να είναι πάρα πολλά. 

Οι Γερμανοί βλέποντας και ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς του να τάζουν λαγούς με πετραχήλια άλλαξαν την σταση τους και μπλόκαραν την  εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ προς την Ελλάδα καθώς ζήτησαν περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων,  όσο είναι και το δημοσιονομικό κόστος της επέκτασης του μειωμένου ΦΠΑ, ένα μέτρο που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την λήξη της τελευταίας Συνόδου Κορυφής και την επαφή που  είχε με την Ανγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο twitter η δημοσιογράφος της Καθημερινής Ελένη Βαρβιτσιώτη, παρουσιάζοντας σχετικό έγγραφο, το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για τα ισοδύναμα μέτρα θα προκύψει από ισόποση περικοπή του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας.

Αποφασίστηκε πως αντί η δόση να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες θα  καθυστερήσει και θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές Αυγούστου αφού η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων και πάρει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία είναι για την έγκριση της δόσης είναι συνδεδεμένες με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων».

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί καθώς σε ότι αφορά τις συντάξεις σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019, όπως έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση και ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο αλλά και ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαροι: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος».

«Το επόμενο στάδιο, το τέλος του προγράμματος είναι πολύ σημαντικό για την δημιουργία εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά την διάρκεια του προγράμματος» είπε ο κ. Σεντένο.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί που δεν είπε κουβέντα για το θέμα των συντάξεων σε αντίθεση με τα όσα είπε όταν ήρθε στην Ελλάδα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, αφού τελικά οι υπουργοί άναψαν πράσινο φως, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι αυτά τα 28 εκατ. δεν είναι τίποτα μπροστά στο 3,5% πλεόνασμα.