Οι προσδοκίες για το Eurogroup – Μεγαλύτερο «μαξιλάρι» με ήπια ελάφρυνση

20/06/18 • 08:45 | UPD 20/06/18 • 08:45

Προσδοκίες για συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup καλλιεργούσαν τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Προσδοκίες για συνολική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης καλλιεργούσαν χθες τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την τελική λύση για την ελάφρυνση του χρέους να βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση και το Βερολίνο να διαρρέει στον γερμανικό τύπο τη λύση για μεγαλύτερο «μαξιλάρι» ρευστότητας έναντι πιο ήπιας ελάφρυνσης.

«Τώρα, πιστεύω, έχουμε τη χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», είπε η κ. Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για να συνεχίσει: «Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε “τώρα πρέπει να καταστήσουμε την ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων”» .

Oπως είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη λύση για το θέμα του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών της φορολογίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία Γαλλίας-Γερμανίας για την εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, το Reuters, επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο, ήθελε στην πρόταση της Γερμανίας να περιλαμβάνεται ένα μεγαλύτερο μαξιλάρι ρευστότητας που θα φτάνει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ επιβεβαίωνε ότι το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του και θα μείνει στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου.

Το σοβαρό ενδεχόμενο συμφωνίας την Πέμπτη σημείωνε σε δικό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», επιβεβαιώνοντας τη σκέψη για μεγαλύτερο μαξιλάρι ρευστότητας. Ωστόσο, επανέφερε την πρόταση που θέλει όσο μεγαλύτερο ποσό από το υπόλοιπο του δανείου δοθεί τελικά στην Ελλάδα για να διασφαλιστεί έναντι των αγορών τόσο μικρότερη να είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πριν τελειώσει το τρίτο δανειακό πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν οπωσδήποτε αυτή την εβδομάδα να πετύχουν μια συμφωνία, προκειμένου η Αθήνα να μπορέσει να πετύχει μια αξιόπιστη έξοδο, σημειώνεται.

Οι Βρυξέλλες

Συνολική συμφωνία για την Ελλάδα στο αυριανό Εurogroup, στο Λουξεμβούργο, «φωτογράφιζαν» χθες στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι της ευρωζώνης και των θεσμών, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα προς διευθέτηση σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους. Αυστηρή η επιτήρηση μετά την έξοδο με τριμηνιαίες εκθέσεις των θεσμών.

«Θα μπορούσα να πω ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας αύριο πλησιάζουν το 100%, ωστόσο επειδή αυτό είναι επικίνδυνο, θα πω 80%», απάντησε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, όταν ρωτήθηκε αν θα έχουμε αύριο συνολική απόφαση για την Ελλάδα.

Αλλος αξιωματούχος από την πλευρά της Κομισιόν ανέφερε ότι μέχρι χθες το μεσημέρι η κυβέρνηση είχε εκπληρώσει τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι τις επόμενες ώρες θα διευθετηθούν και τα υπόλοιπα. Πρόκειται για μια απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να υπάρξει η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» από τους θεσμούς και στη συνέχεια να περάσει η διαδικασία στην επόμενη φάση που είναι η ελάφρυνση του χρέους, ο καθορισμός της τελευταίας δόσης και η επιτήρηση της επόμενης μέρας.

Για την τελευταία δόση το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 11-12 δισ. ευρώ και θα πάει για το δημοσιονομικό μαξιλάρι. Χρειάζονται περίπου 20 δισ. ευρώ ώστε να διασφαλιστούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 15 μήνες, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2020, ανέφερε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση του χρέους τόσο μικρότερες θα είναι και οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Για τα επιμέρους μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί το βασικότερο όλων που είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης. Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε χθες ότι οι συζητήσεις κινούνται προς την κατεύθυνση μιας περιόδου επιμήκυνσης 7-8 ετών.

Τα άλλα μέτρα ελάφρυνσης είναι η αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των δανείων ύψους 10,4 δισ. ευρώ και η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Τα κέρδη αυτά ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ και θα δοθούν στην Ελλάδα σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Οπως έγινε γνωστό, οι αποφάσεις για το χρέος θα έχουν υλοποιηθεί με εκτελεστικές πράξεις πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, στις 21 Αυγούστου, ώστε να σταλούν και τα μηνύματα στις αγορές.

Η ελάφρυνση του χρέους είναι το ένα σημαντικό σκέλος της συνολικής απόφασης, το άλλο είναι η επιτήρηση της επόμενης μέρας, γιατί, όπως είπε, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των πολιτικών που θα εγγυηθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αυστηρή επιτήρηση με τριμηνιαίες εκθέσεις

Η επιτήρηση της επόμενης μέρας θα είναι στενή και δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνες που εφαρμόστηκαν στις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία), ενώ τη διαδικασία περιέγραψε χθες ο αξιωματούχος των θεσμών.

Ειδικότερα, οι θεσμοί θα ελέγχουν την ελληνική οικονομία τόσο από δημοσιονομικής πλευράς όσο και σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και τις εκκρεμότητες, ενώ θα υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις στο Εurogroup. Εάν υπάρχουν αποκλίσεις, θα καλείται η κυβέρνηση να προχωρεί άμεσα στις απαραίτητες προσαρμογές ή διορθωτικές κινήσεις.

Μάλιστα, η επιστροφή των 4 δισ. ευρώ των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα θα συνδεθεί άμεσα με την τήρηση από ελληνικής πλευράς όλων των συμφωνηθέντων πολιτικών.

Ορισμένες εκκρεμότητες που θα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο των θεσμών είναι ενδεικτικά το αεροδρόμιο της Αθήνας (ανανέωση σύμβασης, πώλησης ποσοστού από το κράτος), η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η επένδυση στο Ελληνικό, η πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Φυσικά υπάρχουν και όλα τα προαπαιτούμενα που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και τώρα πρέπει να υλοποιηθούν.

Νίκος Μπέλλος
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου