Επιστρέφουν οι θεσμοί 14 Μαίου

Εurogroup σε Ελλάδα: Αυξημένη εποπτεία και μετά το τέλος του προγράμματος

27/04/18 • 13:16 | UPD 27/04/18 • 13:54

«Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, για να εξεταστούν τα θέματα και να προχωρήσει η διαδικασία για το Staff Level Agreement» τόνισε Μάριο Σεντένο, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι: «στο τέλος του προγράμματος θα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος», ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ζητήσει προληπτική γραμμή.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι «είχαμε καλά νέα από την Αθήνα τελευταία ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4% και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό».

Για την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο υπογράμμισε ότι η ελληνική «ιδιοκτησία» της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι το κλειδί και τόνισε ότι η Αθήνα παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Μήνυμα στην Ελλάδα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά το τέλος του προγράμματος έστειλε το Eurogroup όπως ανακοίνωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια.

«Η εφαρμογή πρέπει να συνεχιστεί μετά το πρόγραμμα και γι’ αυτό χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό παρακολούθησης. Χρειαζόμαστε υγιείς δημοσιονομικές επιλογές γιατί αυτό είναι σημαντικό σημείο εμπιστοσύνης από τις αγορές» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

«Αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι τέταρτο πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος. Σε αυτό είμαστε όλοι σε συμφωνία ότι τέλος είναι η 21η Ιουνίου» πρόσθεσε. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να υπάρξει απόφαση που θα οδηγήσει στη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

«Πρέπει να επιταχύνουμε, αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνω στους Έλληνες φίλους μας» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί. «Το πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου. Θα είναι η τελευταία σελίδα στην ιστορία της ευρωπαικής κρίσης. Ήρθαμε κοντά στο Grexit, το αποφύγαμε και χτίζουμε ένα success story για την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.