ΝΤΙΚΟΥΜΕΝΤΑ-«ΦΩΤΙΑ» ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ Ο «Ε.Τ.»

Αποκλειστικό: Αναδρομικά έως 800 ευρώ από τις παράνομες μειώσεις στις επικουρικές

09/02/18 • 08:26 | UPD 09/02/18 • 08:26

Φως σε μια από τις μεγαλύτερες λαθροχειρίες της κυβέρνησης με τις μειώσεις στις επικουρικές στις επικουρικές συντάξεις συντάξεων ρίχνει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος με ντοκουμέντα-φωτιά.

Τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι χιλιάδες συνταξιούχοι υπόκεινται σε παράνομες μειώσεις και δικαιούνται διόρθωση ποσών από εδώ και πέρα και επιστροφή των παράνομων περικοπών τους με αναδρομικά έως και 800 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα.

Οι παράνομες μειώσεις φαίνονται στα ενημερωτικά σημειώματα δύο μηνών και αφορούν σε πρώτη φάση όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που είχαν άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και με το άρθρο 96 του ν. 4387/2016 (νόμος ΣΥΡΙΖΑ και Κατρούγκαλου) αποφασίστηκε να γίνει επανυπολογισμός των επικουρικών και να μειωθούν τα ποσά που έπαιρναν μέχρι τον Ιούνιο του 2016 οι συνταξιούχοι.

Αλλιώς τα περίμεναν

Ο επανυπολογισμός όμως δεν έβγαλε τα επιθυμητά για το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ αποτελέσματα γιατί απλώς, δεν εφαρμόστηκε έτσι όπως τον ψήφισαν. Σε άλλες συντάξεις βγήκαν ακόμη και αυξήσεις έως 35 με 40 ευρώ, τις οποίες «αλλοίωσαν» με παράνομες μειώσεις, ενώ σε πολλές ακόμη (κυρίως του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και άλλων επικουρικών ταμείων), έπεσε άγριο… τσεκούρι έως 50%, χωρίς κανένα στοιχείο ανταποδοτικότητας.

Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έρχονται στο φως, αφού έκανε τον πρώτο επανυπολογισμό των επικουρικών, διαπίστωσε ότι σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις έβγαιναν ακόμη και αυξήσεις επικουρικών συντάξεων, που θα έπρεπε να τις καταβάλει.

Κάτι τέτοιο όμως θα έριχνε έξω τους στόχους που δεσμεύτηκαν να πετύχουν στην Τρόικα, που ήταν εξοικονόμηση της τάξης των 250 εκατ. ευρώ από μειώσεις επικουρικών. Αν έδιναν τις αυξήσεις θα έπεφταν έξω τουλάχιστον κατά 100 εκατ. ευρώ, όπως παραδέχονται αρμόδια στελέχη σήμερα. Και τότε δεν είναι μόνον ότι ο «νόμος Κατρούγκαλου» θα «έπεφτε» ως αποτυχημένος, αλλά το υπουργείο Εργασίας θα έπρεπε να διορθώσει το κενό και να βρει τα 100 και πλέον εκατ. ευρώ για να κλείσει το στόχο και να τα «έχει καλά» με τους φίλους του δανειστές.

«Κουκούλωμα»

Η όλη υπόθεση αναδεικνύει ότι αυτό που τελικά έγινε ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να προκύψει γιατί διάλεξαν να κρατήσουν «ζωντανό» αντί να «θάψουν» το «νόμο Κατρούγκαλου» και για να το πετύχουν δεν δίστασαν να παρανομήσουν, επιβάλλοντας στους συνταξιούχους παράνομες μειώσεις επικουρικών για να μην φανούν οι αυξήσεις που έβγαζε ο νόμος.

Ταυτόχρονα, «τσεκούρωσαν» επικουρικές χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα στοιχείο ανταποδοτικότητας, ούτε καν αυτό των αυξημένων εισφορών που είχαν όσοι βγήκαν με επικουρική λόγω βαρέων ενσήμων, ή όσοι είχαν αυξημένες αποδοχές και 35ετία!

Για περίπου 200.000 συνταξιούχους Δημοσίου και ΔΕΚΟ ο επανυπολογισμός επικουρικών έγινε δύο φορές μέσα σε δύο μήνες. Τον Αύγουστο του 2016 «έβγαλε» αυξήσεις στα καθαρά ποσά, έως 35 και 40 ευρώ, και τον Σεπτέμβριο του 2016, το ΕΤΕΑ έκανε ξανά τον επανυπολογισμό και προκειμένου να «σβήσει» τις αυξήσεις στα καθαρά ποσά, επανέφερε τις παλιές μειώσεις που είχαν στις παλιές επικουρικές, με το νόμο 3986/2011!

Με την επαναφορά αυτών των μειώσεων, τα καθαρά ποσά των νέων επικουρικών κατέβηκαν και οι αυξήσεις που τους έβγαλε ο επανυπολογισμός του «νόμου Κατρούγκαλου» μηδενίστηκαν και το καθαρό ποσό, μετά τον Σεπτέμβριο του 2016, ήταν μικρότερο μεν, αλλά με παράνομη μείωση!

Επιστροφές

Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται να ζητήσουν (αν όχι να απαιτήσουν ακόμη και με αγωγές κατά του ΕΤΕΑ) την επιστροφή των χρημάτων τους και μάλιστα αναδρομικά από τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 2016. Τα ποσά των αναδρομικών, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα των παρανομιών που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ», φτάνουν και στα 792 ευρώ μέχρι σήμερα. Οσο δεν αποκαθίσταται η παρανομία, τα αναδρομικά θα αυξάνονται και είναι βέβαιο ότι θα αποδοθούν γιατί πρόκειται για καραμπινάτη λαθροχειρία.

Ο φάκελος των περικοπών που είχαν στις επικουρικές τους 350.000 συνταξιούχοι συνολικά από όλα τα Ταμεία, που είχαν άθροισμα μικτών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, μοιραία ανοίγει ξανά όχι μόνον για όσους διαπιστωμένα έχουν παράνομες μειώσεις από το ν. 3986/2011, αλλά κυρίως για όσους είδαν μειώσεις 50% μέσω του επανυπολογισμού και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα χρόνια που πλήρωσαν εισφορές και οι αποδοχές τους.

Στο στόχαστρο

Το μεγαλύτερο «τσεκούρι» έπεσε σε συνταξιούχους με επικουρική ΙΚΑ. Οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν με άλλη μέθοδο από αυτή που προέβλεπε η αρχική εγκύκλιος και αυτό έγινε για να βγουν τα 250 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκε το υπουργείο Εργασίας στην Τρόικα.

Οι εν λόγω αδικημένοι συνταξιούχοι μπορεί να μην έχουν παράνομη μείωση από το ν. 3986/2011 (από τη στιγμή που η σύνταξή τους κόπηκε κατά 50%), αλλά είναι παράνομος όλος ο επανυπολογσμός της σύνταξής τους. Σε αυτές τις χιλιάδες περιπτώσεις τίθεται ζήτημα ακόμη και ακύρωσης των περικοπών που υπέστησαν γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι ρήτρες μισθού, εισφορών και ετών ασφάλισης και επιβλήθηκαν οριζόντιες μειώσεις χωρίς την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η υποβολή αίτησης για πλήρη ανάλυση του τρόπου επανυπολογσμού της επικουρικής, είναι επιβεβλημένη στο ΕΤΕΑ, αλλά ο σίγουρος δρόμος για να ακυρωθεί ο νόμος και να γίνει σωστά ο επανυπολογισμός, είναι με αγωγή κατά του ΕΤΕΑ.

Το κόλπο με την εισφορά αλληλεγγύης

Ο νόμος 3986 του 2011 προβλέπει την κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης (ο λεγόμενος ΑΚΑΓΕ για τις επικουρικές) σε ποσά επικουρικών από 300 ευρώ και άνω, ως εξής:

  • Μείωση 3% σε όλο το ποσό από τα 300 έως 350 ευρώ επικουρικής
  • Μείωση 4% σε όλο το ποσό από τα 350 έως 400 ευρώ επικουρικής
  • Μείωση 5% σε όλο το ποσό από τα 400 έως 450 ευρώ επικουρικής
  • Μείωση 6% σε όλο το ποσό από τα 450 ως 500 ευρώ επικουρικής
  • Μείωση 7% σε όλο το ποσό από τα 500 έως 550 ευρώ επικουρικής
  • Μείωση 8% σε όλο το ποσό από τα 550 έως 600 ευρώ επικουρικής
  • Μείωση 9% σε όλο το ποσό από τα 600 έως 650 ευρώ επικουρικής
  • Μείωση 10% σε όλο το ποσό από τα 650 ευρώ επικουρικής και άνω.

Μια επικουρική Δημοσίου ή ΔΕΚΟ που ήταν στα 455 πριν από το «νομο Κατρούγκαλου» είχε μείωση 6%, δηλαδή 27,3 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, η επικουρική πήγε στα 250 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να έχει καθόλου μείωση.

Ομως επειδή έφυγαν οι άλλες μνημονιακές κρατήσεις (ν. 4093, 4051 και η κράτηση 5,20%), το καθαρό ποσό βγαίνει μεγαλύτερο. Το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ, για να μη δώσουν λοιπόν αυξήσεις, επανέφεραν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τη μείωση του ν. 3986/2011, εν προκειμένω δηλαδή έβαλαν μείωση 27,3 ευρώ σε σύνταξη που είναι κάτω από 300 ευρώ και δεν θα έπρεπε να υπόκειται σε κράτηση ν. 3986.

Με την ίδια λογική, όπως φαίνεται στα ντοκουμέντα που δημοσιεύουμε, διατήρησε τις παλιές μειώσεις του ν. 3986 σε μικρότερα ποσά επικουρικής, κατά παράνομο τρόπο.

Αυτά τα ποσά των παράνομων μειώσεων, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να τα ελέγξουν πρώτα και στη συνέχεια να απαιτήσουν να τους επιστραφούν αναδρομικά από τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα, ή για όσους μήνες ακόμη το υπουργείο Εργασίας, το ΕΤΕΑ και η κυβέρνηση εξακολουθούν να τους «κλέβουν» από την επικουρική σύνταξη.

Κώστας Κατίκος
Δείτε τα ντοκουμέντα-φωτιά στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap