Αρχίζει η 4η αξιολόγηση

Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί για προαπαιτούμενα και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

06/02/18 • 11:46 | UPD 06/02/18 • 11:55

Οι καθυστερήσεις που παρουσιάζουν ακόμη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και μια πρώτη γεύση από τη λύση-πακέτο που ετοιμάζει για χρέος και επόμενη μέρα θα είναι η ατζέντα του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομίας, φορολογίας και τελωνείων κ. Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας.

Ο Γάλλος επίτροπος θα φτάσει στην Αθήνα την Πέμπτη και θα μείνει μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής και θα συνοδεύεται και από τον επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε. για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο. Ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης θα ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο τη συζήτηση για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο. Παράλληλα βέβαια θα γίνει μια ενημέρωση και για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και κυρίως την ομαλή συνέχεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει και η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup με το ίδιο θέμα, δηλαδή την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης ώστε να προχωρήσει και η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα παραμονής του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα θα είναι αρκετά πυκνό. Θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο το πρωί και το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, καθώς και με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ θα επισκεφθεί και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αργά το απόγευμα θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Economist The World in 2018 Gala Dinner.

Την Παρασκευή, νωρίς το πρωί ο Γάλλος επίτροπος θα μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Αργότερα το πρωί ο κ. Μοσκοβισί θα μιλήσει σε φόρουμ με θέμα «Grèce: les chemins de l’espoir – Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας» και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση και τελευταίο θα συναντήσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επταετές ομόλογο

Μετά τη χθεσινή δημόσια ανακοίνωση, σήμερα ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στη δημοπρασία ενός νέου επταετούς ομολόγου αναφοράς (benchmark) προσδοκώντας να αντλήσει από τις αγορές το ποσό των 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια έκδοση που έχει προαναγγελθεί ανωνύμως πολλές φορές πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και εντάσσεται στο πακέτο των τριών δοκιμαστικών εκδόσεων ομολόγων που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι και το χρονικό τέλος του τρίτου Μνημονίου. Οι εκτιμήσεις θέλουν το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 3,5% έναντι 4,625% που πέτυχε το πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 23 Ιουλίου. Τα επίπεδα αυτά είναι πολύ χαμηλά για την Ελλάδα, αλλά πολύ υψηλά για το μέσο επίπεδο της ευρωζώνης, που θα δανείζεται σε όλες τις διάρκειες με λιγότερο από το μισό επιτόκιο λόγω και της βοήθειας που παρέχει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμά της και θα πρέπει πλέον να δανειστεί για το σύνολο των υποχρεώσεών της από τις αγορές, ειδικά αν η κυβέρνηση επιμείνει στην καθαρή έξοδο.

Πάντως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της έκδοσης αυτής έχει να κάνει με το ότι, μέχρι και τη λήξη του, οι υποχρεώσεις του εκδότη (του ελληνικού ΥΠΟΙΚ) για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους είναι από τις χαμηλότερες, αν όχι η χαμηλότερη, στην ευρωζώνη, διασφαλίζοντας έτσι πολύ υψηλό βαθμό φερεγγυότητας για τους αγοραστές του τίτλου.

Τα ληξιπρόθεσμα

Στο μεταξύ, μείωση κατά 558 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, φτάνοντας στο τέλος του χρόνου στα 3,33 δισ. ευρώ από 3,91 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 573 εκατ. ευρώ φτάνοντας στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 2,57 δισ. ευρώ από 3,14 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.

Αντιστοίχως, οι εγκεκριμένες επιστροφές φόρων μειώθηκαν επίσης οριακά κατά 11 εκατ. ευρώ στα 765 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο από 776 εκατ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου. Στη σύγκριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της γενικής κυβέρνησης η εξέλιξη ήταν η εξής:

– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν τον Δεκέμβριο στο 1,51 δισ. ευρώ από 1,75 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο Από τις συνολικές οφειλές, αυτές του ΕΟΠΠΥ μειώθηκαν στα 552 εκατ. ευρώ από 712 εκατ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο.

– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία μειώθηκαν στα 326 εκατ. ευρώ από 486 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

– Οι οφειλές των ΟΤΑ μειώθηκαν στα 223 εκατ. ευρώ από 284 εκατ. ευρώ και, τέλος, τα ΝΠΔΔ μείωσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα 358 εκατ. ευρώ από 393 εκατ. τον Νοέμβριο.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου