Απίστευτο κόλπο με την αλλαγή ημερομηνίας πληρωμής

Αποκλειστικό: Μία επικουρική λιγότερη μέσα στο 2016!

30/06/16 • 08:13 | UPD 30/06/16 • 15:30

Εφαγαν μια επικουρική από τους συνταξιούχους με το κόλπο της αλλαγής στην ημερομηνία πληρωμής. Για το 2016 (και μόνο για αυτή τη χρονιά) οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν 11 αντί 12 επικουρικές συντάξεις, επειδή η σύνταξη που θα έπαιρναν προκαταβολικά τον Ιούνιο θα καταβληθεί σε «δεδουλευμένη» βάση τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Με αυτό το τρικ το ΕΤΕΑ σταματά πλέον να πληρώνει τη σύνταξη του επόμενου μήνα στο τέλος του προηγούμενου αλλά στο τέλος της χρονιάς το «μέτρημα» βγάζει 11 επικουρικές αντί για 12!

Στην πράξη

Για παράδειγμα, όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος:

* Μέχρι και τον Μάιο οι συντάξεις προπληρώνονταν. Ετσι στις 27 Μαΐου είχαν πληρωθεί από την αρχή του έτους συνολικά 5 επικουρικές. Αν η επόμενη πληρωμή γινόταν στις 28-29 Ιουνίου, οι συνταξιούχοι θα είχαν πάρει από αρχή έτους 6 επικουρικές.

* Με την αλλαγή που έγινε οι συνταξιούχοι πήραν μέχρι τέλος Μαΐου 5 επικουρικές από αρχή έτους και την 6η επικουρική αντί να την πάρουν στα τέλη Ιουνίου, θα την πληρωθούν στις αρχές Ιουλίου (Δευτέρα 4 του μηνός).

Ενώ δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο έχουν περάσει 6 μήνες, οι συνταξιούχοι έχουν πάρει συνολικά 5 επικουρικές.

Ενας δικαιούχος επικουρικής 200 ευρώ θα φτάσει στο τέλος Δεκεμβρίου να έχει 11 πληρωμές, ήτοι να έχει πάρει 2.200 ευρώ, ενώ αν δεν άλλαζε η ημερομηνία θα είχε 12 πληρωμές, ήτοι 2.400 ευρώ.

Η απόφαση

Η αλλαγή της ημερομηνίας προβλέπεται σε ειδικό άρθρο στο νόμο 4387/16 για το ασφαλιστικό, με απόφαση υπουργού Εργασίας. Το άρθρο αυτό αξιοποίησε η διοίκηση του ΕΤΕΑ που εισηγήθηκε στον κ. Κατρούγκαλο να υπογράψει τη σχετική απόφαση, ώστε από τον Ιούνιο να σταματήσει η προκαταβολή και η πληρωμή των επικουρικών να γίνεται εντός του τρέχοντος μήνα στον οποίο και αντιστοιχούν.

Ετσι, αντί οι συνταξιούχοι να πάρουν την επικουρική του Ιουλίου στις 28-30 Ιουνίου, με τη νέα απόφαση θα λαμβάνουν πλέον τη σύνταξή τους τη δεύτερη εργάσιμη μέρα του μήνα. Η σύνταξη Ιουλίου λοιπόν θα πληρωθεί τη δεύτερη εργάσιμη μέρα του μήνα, που είναι η Δευτέρα 4 Ιουλίου. Σε σχέση με τις παλιές ημερομηνίες, οι πληρωμές των επικουρικών πάνε από 3 ως και 6 μέρες πίσω αν υπολογίσει κανείς ότι αν η 29η έπεφτε Δευτέρα, τα λεφτά πιστώνονταν από την Παρασκευή. Με το νέο σύστημα, οι συντάξεις δεν θα πιστώνονται από την Παρασκευή, αν η δεύτερη εργάσιμη εργάσιμη μέρα κάθε μήνα πέφτει τη Δευτέρα.

Η απόφαση να πάνε πίσω οι πληρωμές των επικουρικών και να καταβάλλονται όλες την ίδια ημέρα (ενώ τώρα η πληρωμή γινόταν σε 3 διαφορετικές ημερομηνίες, αλλά πάντα προκαταβολικά) έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΕΤΕΑ αναγκαζόταν να ρευστοποιεί ομόλογα με ζημιά εις βάρος του Ταμείου και των ασφαλισμένων, γιατί δεν έβγαιναν τα λεφτά για να πληρωθούν οι συντάξεις. Η πρακτική αυτή εγείρει και θέμα ποινικών ευθυνών για τα μέλη της διοίκησης του ΕΤΕΑ, γιατί σε κανένα νόμο δεν προβλέπεται ότι επιτρέπεται η εκποίηση περιουσίας σε μικρότερη τιμή από την τιμή κτήσης.

Μετέωροι

Πέρα από το σοκ που έζησαν οι συνταξιούχοι που έμειναν χωρίς επικουρική χθες (πολλοί πίστεψαν ότι τους κόπηκε η σύνταξη εντελώς), υπάρχουν και παράπλευρες ζημιές, καθώς όσοι πλήρωναν ρύθμιση ή φόρο εισοδήματος ή δάνειο με χρέωση στο λογαριασμό που έμπαινε η κύρια και η επικουρική τους σύνταξη, κινδυνεύουν να βρεθούν εκπρόθεσμοι και να αρχίσουν να τρέχουν οι προσαυξήσεις και οι τόκοι υπερημερίας. Για τις πληρωμές αυτές η εφορία, τα Ταμεία αλλά και ορισμένες τράπεζες έχουν καθορισμένη ημερομηνία που είναι συνήθως η τελευταία εργάσιμη του μήνα (π.χ. 30/6). Οσοι έπρεπε να καταβάλουν δόση στις 30 Ιουνίου, αλλά δεν έφτασαν τα χρήματα, θα βρεθούν προ εκπλήξεως γιατί ακόμη και αν βάλουν τα ποσό στις 4 Ιουλίου, θα είναι εκπρόθεσμοι όπως εκπρόθεσμοι θα είναι και για κάθε μήνα από εδώ και στο εξής.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία, ώστε να μη θεωρούνται ληξιπρόθεσμοι στις πληρωμές τους, αλλά θα αφορά μόνον όσους έχουν ρύθμιση σε Ταμεία και εφορία. Αντίθετα, δεν προβλέπεται καμία διευκόλυνση για όσους έχουν δάνειο και θα βρεθούν να πληρώνουν τις δόσεις με τόκο υπερημερίας.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

kkatikos@e-typos.com

Διαβάστε την συνέχεια στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί

2 thoughts on “Αποκλειστικό: Μία επικουρική λιγότερη μέσα στο 2016!

  1. Συγγνώμη αλλά το άρθρο είναι απαράδεκτο. Παρακαλώ λίγη σοβαρότητα. Δεν υπάρχει «δεδουλευμένη» βάση, στις 27 Μαίου οι συνταξιούχοι πληρώθηκαν προκαταβολικά την σύνταξη Ιουνίου. Στις 4 Ιουλίου, φυσικά ΔΕΝ θα τους διπλο-καταβληθεί η σύνταξη Ιουνίου (!!) σε «δεδουλευμένη» βάση, αλλά φυσικά θα καταβληθεί αυτή του Ιουλίου, ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ, μερικές μέρες αργότερα.

    Ενδεχομένως το επικουρικό ταμείο να συμπεριλάβει ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ και μόνο την προκαταβολή του Ιανουαρίου 2017 στην Χρήστη του 2017 αντί σε αυτή του 2016, οπότε επαναλαμβάνω ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ μπορεί να εμφανίσει καλύτερο αποτέλεσμα για το 2016. Ωστόσο, στην τσέπη του συνταξιούχου, καμία σύνταξη ΔΕΝ χάνεται, απλά μετατοπίζονται οι χρηματοροές του μερικές μέρες.

    Μην προκαλούμε πανικό σε μεγάλους ανθρώπους, λίγη ντροπή παρακαλώ.

  2. Η δημοσίευση είναι παραπλανητική και ενδέχεται να παραπλανήσει τα πρόσωπα στα οποία απευθύνεται ή στων οποίων τη γνώση περιέρχεται και που εξαιτίας του απατηλού χαρακτήρα της, είναι ικανή να επηρεάσει την οικονομική τους συμπεριφορά και ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη.
    Στις 2 Δεκεμβρίου 2016 θα πάρουν και την επικουρική σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2016, δηλαδή για 12 μήνες, 12 συντάξεις και το εκκαθαριστικό για το 2016, με το οποίο το 2017 θα γίνει ο υπολογισμός του φόρου θα έχει και τους 12 μήνες (Ιανουάριο έως Δεκέμβριο του 2016) που θα έχει καταβληθεί η επικουρική σύνταξη.

Comments are closed.

Copy link
Powered by Social Snap