Ανοίγει η εφαρμογή για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Sorry. No data so far.

19/12/17 • 14:59 | UPD 19/12/17 • 17:09

Με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα δοθεί και φέτος το επίδομα θέρμανσης, ωστόσο αναμένεται να είναι μικρότερο από πέρυσι.

Με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα δοθεί και φέτος το επίδομα θέρμανσης, ωστόσο αναμένεται να είναι μικρότερο από πέρυσι. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

Όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί ή θα προμηθευτούν πετρέλαιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και υποβάλουν αίτηση εντός του 2017 θα τους καταβληθεί το επίδομα που τους αναλογεί στα τέλη Ιανουαρίου 2018, ενώ όσοι υποβάλουν την αίτηση από την 1η Ιανουαρίου και μετά, θα λάβουν το επίδομα στα τέλη Ιουνίου.

Οδηγίες

Σύνδεση στην εφαρμογή
α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.

β. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας Α.Φ.Μ. και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκκαθαριστικού / πράξης προσδιορισμού φόρου Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων (5) πέντε ετών.

Διορία υποβολής αιτήσεων

Η προθεσμία υποβολής αίτησης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης λήγει στις 31 Mαΐου 2017.

Διασταύρωση στοιχείων

Στην περίπτωση που ο προμηθευτής πετρελαίου δεν δώσει στοιχεία για την υποβολή αίτησης χορήγησης επιδόματος, ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει ότι κάθε παραστατικό αγοράς πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στην ΑΑΔΕ.

Αυτά που πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι είναι:

· Η σωστή αναγραφή του Α.Φ.Μ. σας ή του Α.Φ.Μ. διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία ή του Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας εφόσον έχει δηλωθεί από το διαχειριστή.

· Η σωστή αναγραφή του αριθμού παροχής της Δ.Ε.Η. ή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής, αν πρόκειται για πολυκατοικία. Τα στοιχεία ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του προμηθευτή και στην αίτηση.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.

Ψαλίδι 50% στο επίδομα

Μειωμένο κατά 50% σε σύγκριση με αυτό που είχαν εισπράξει την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα εισπράξουν τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2018 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει στο μισό το ύψος του επιδόματος ανά δικαιούχο χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο στις διατάξεις χορήγησής του. Με τη μείωση κατά 50% του ποσού που θα χορηγείται σε κάθε δικαιούχο, το συνολικό ύψος του κονδυλίου που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 για τη χορήγηση του επιδόματος της περιόδου από 15-10-2017 έως 30-4-2018 θα είναι 55 εκατ. ευρώ, ακριβώς το μισό από αυτό το οποίο χορηγήθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης (110 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, το ύψος του επιδόματος θέρμανσης που θα χορηγείται σε κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με 0,125 ευρώ ανά λίτρο αγορασθέντος καυσίμου, ενώ την προηγούμενη περίοδο υπολογιζόταν με 0,25 ευρώ ανά λίτρο αγορασθέντος καυσίμου. Η μείωση του ποσού του χορηγούμενου επιδόματος κατά 50% είναι το μόνο που θα αλλάξει στο επίδομα θέρμανσης της τρέχουσας περιόδου. Oλες οι άλλοι «παράμετροι» υπολογισμού του επιδόματος θα παραμείνουν ίδιες με αυτές που ίσχυσαν κατά την προηγούμενη περίοδο. Δηλαδή θα ισχύσουν τα ίδια με την προηγούμενη περίοδο εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και τα ίδια ανώτατα όρια στις επιδοτούμενες ποσότητες ανά γεωγραφική ζώνη. Ως εκ τούτου, τα ανώτατα όρια του επιδόματος θα κυμαίνονται πλέον από 50 έως 312,50 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και τη γεωγραφική ζώνη στην οποία διαμένει μόνιμα.

Νέα απόφαση

Η νέα υπουργική απόφαση για τους όρους, τις προϋποθέσεις χορήγησης και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης θα υπογραφεί και θα εκδοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα θα προβλέπει η νέα αυτή υπουργική απόφαση:

1 Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018 θα είναι:

* Αγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (το 2016) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η-1-2017 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

* Εγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2016 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2017 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

* Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2016 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2017 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

2 Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται.

Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος για κάθε δικαιούχο θα διαμορφώνεται ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία διαμονής του. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει διαχωρισμό της επικράτειας της χώρας σε 4 μεγάλες γεωγραφικές ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Συγκεκριμένα:

* Στην Α’ ζώνη (νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας) επιδοτούνται 25 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θα ανέρχεται σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

* Στην Β’ ζώνη (νομοί Αρκαδίας, Εβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής) επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

* Στην Γ’ ζώνη (νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Αττικής -εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού-, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου) επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ως εκ τούτου, το επίδομα θα ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

* Στην Δ’ ζώνη (νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού) επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Αρα, το επίδομα θα ανέρχεται σε 0,625 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Ανώτατο πλαφόν

Το επίδομα θα χορηγείται για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον έγγαμο δικαιούχο, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων. Συνεπώς, το συνολικό ποσό του επιδόματος δεν θα μπορεί να υπερβεί:

* τα 250 ευρώ για τον άγαμο και τα 312,50 ευρώ για τον έγγαμο στην Α’ ζώνη

* τα 150 ευρώ για τον άγαμο και τα 187,50 ευρώ για τον έγγαμο στην Β’ ζώνη

* τα 80 ευρώ για τον άγαμο και τα 100 ευρώ για τον έγγαμο στην Γ’ ζώνη

* τα 50 ευρώ για τον άγαμο και τα 62,50 ευρώ για τον έγγαμο στην Δ’ ζώνη.