για τον προϋπολογισμό

Άγρια κόντρα με βαριές εκφράσεις, Τσακαλώτου-Βενιζέλου στην Βουλή

18/12/17 • 20:11 | UPD 18/12/17 • 20:12

Τα …ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα …ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι τις εκλογές του 2015 και μετά, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Σαμαρά, δε συμμερίστηκε την αισιοδοξία της Κυβέρνησης για έξοδο από τη μέγγενη των μνημονίων, λέγοντας ότι η έξοδος δεν θα είναι καθαρή. «Όχι μόνο δεν θα έχουμε καθαρή έξοδο και επάνοδο στην κανονικότητα, αλλά κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας για το αν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο, γιατί ήδη υπάρχει και έχει ψηφιστεί», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συμπλήρωσε πως το mail Χαρδούβελη είναι “παιδική χαρά” σε σχέση με όσα έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους δανειστές.

Οι αναφορές του προκάλεσαν την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που σχολίασε πως «αν το mail Χαρδούβελη ήταν “παιδική χαρά” σε σχέση με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, τότε αποδείχθηκε ότι η τότε Κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει ούτε σε παιδική χαρά».

«Τον περασμένο Ιούνιο το Eurogroup δεσμεύθηκε, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με περισσότερα χρήματα, όχι μόνο για να τελειώσει και να κλείσει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και για να δημιουργήσει αποθέματα για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, που είχε ακούσει λίγη ώρα πριν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει πως «όχι μόνο δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο και επάνοδος στην κανονικότητα, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις ετήσιες χρηματοδοτικές της ανάγκες από την αγορά με υψηλό επιτόκιο, με μεγαλύτερο κόστος εξυπηρέτησης, με όλο το μηχανισμό εποπτείας και χωρίς κάλυψη που θα μας επέτρεπε να δανειζόμαστε με «φιλικά επιτόκια»».

«Το Εurogroup του 2017 είπε στην Ελλάδα: βγαίνετε, τελειώνετε και εμείς είμαστε εδώ να σας υποστηρίξουμε για να αυξήσουμε τα αποθέματα για σταθείτε στα πόδια σας», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2014 μιλούσε για άλλο πρόβλημα.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στον Ε. Βενιζέλο και στη βεβαιότητα του πως η Ελλάδα θα προχωρήσει με τα δικά της ταμειακά διαθέσιμα τα οποία θα προκύπτουν από την υπερφορολόγηση, από την σκληρή πολιτική λιτότητας και μια ωμή αντιαναπτυξιακή πολιτική, συνέχεια της τραγικής πολιτικής των υπερπλεονασμάτων. «Κάνετε λάθος να λέτε πως αυτό που θα χτίσουμε για να βγούμε στις αγορές θα προέλθει από το υπερπλεόνασμα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και σχολίασε για το mail Χαρδούβελη. «Εσείς μας λέτε ότι το mail Χαρδούβελη μοιάζει με παιδική χαρά σε σχέση με αυτά που έφερε η σημερινή κυβέρνηση. Γιατί δεν κλείσατε την παιδική χαρά; Γιατί δεν φτιάχνατε ένα success story, να το τελειώσετε, να πάρετε την προληπτική γραμμή πίστωσης; Παιδική χαρά ακούω αλλά φαίνεται πως ούτε στην παιδική χαρά μπορείτε να παίξετε», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, βγήκε στην αγορά, ξαναβγήκε για να τερματίσει το PSI μια και καλή, και για να είναι δυνατό να έχουμε ομόλογα που έχουν ρευστότητα.