Κοινωνικό μέρισμα: Απίστευτη αδικία – Αποκλείονται πολύτεκνοι

05/12/17 • 09:57 | UPD 05/12/17 • 09:57

Απίστευτη αδικία σε βάρος χιλιάδων πολύτεκνων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα καθώς αποκλείονται από το κοινωνικό μέρισμα.

Την απίστευτη αδικία σε βάρος χιλιάδων πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που αποκλείονται από τη χορήγηση μερίσματος καταγγέλλει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος.

Η απόφαση της κυβέρνησης εξαιρεί από τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος όσους φορολογούμενους με 4 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, παλαιότητας μέχρι 10 ετών, μόνο και μόνο επειδή τα αυτοκίνητα αυτά εξακολουθούν να υπάγονται σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Μετωπική

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΑΣΠΕ επισημαίνει: «Με τον δημοσιευθέντα ν. 4501/22-11-2017 αλλά και την υπ’ αριθμ. πρωτ. 285835/24-11-2017 ΚΥΑ, οι σύντροφοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πιστοί στην αντιπολυτεκνική, αντιδημογραφική και αντιοικογενειακή πολιτική τους, απέκλεισαν της διανομής του κοινωνικού μερίσματος τους πολυτέκνους!!!».

Η ΑΣΠΕ διευκρινίζει, ειδικότερα, ότι στην περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4501/2017 και στην περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης, όπου καθορίζονται τα περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, προβλέπεται ότι εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλαδή κατέχουν, μεταξύ άλλων, Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.εκ., κι ας το είχαν αυτό το αυτοκίνητο έστω και για 1 μήνα το 2016 και μετά ή έκλεισε 10ετία εντός του 2016 ή ακόμη και αν το πούλησαν και δεν το κατέχουν σήμερα!

Εξαιτίας της εξαίρεσης αυτής χιλιάδες πολύτεκνοι οικογενειάρχες που κατέχουν πολυμορφικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ., όχι επειδή διαβιούν πολυτελώς, αλλά επειδή τα έχουν ανάγκη για να μεταφέρουν τα πολλά παιδιά τους, χάνουν το μέρισμα έστω κι να πληρούν όλα τα άλλα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια!

Εμεινε στα λόγια

Η ΑΣΠΕ εγκαλεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., διότι, ενώ αναγνώριζε τη χαρακτηριστική αδικία που γίνεται σε βάρος των πολυτέκνων, για τους οποίους μάλιστα ομολογούσε τη σημαντική συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία, «στη συνέχεια αναζητούσε ισοδύναμα του ποσού των 1.673.923 ευρώ για να καταργήσει τις επαίσχυντες διατάξεις της επιβολής φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε βάρος των πολυτέκνων»!

Στηλιτεύει δε το γεγονός ότι τελικά δεν βρήκε ισοδύναμα μέτρα γι’ αυτό το ποσό ούτε καν εστάθη ικανή «να αφαιρέσει από το ποσό των 720 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος το παραπάνω ποσό των 1.673.923 ευρώ, δηλ. μόνον 0,50 ευρώ από τον καθένα δικαιούχο, ώστε να καταργήσει τον απαράδεκτο φόρο»!

«Καταγγέλλουμε αυτή την αντιπολυτεκνική τακτική της κυβέρνησης και ζητούμε την άμεση εξαίρεση των πολυτέκνων από το κριτήριο του φόρου της δήθεν πολυτελούς διαβίωσης τους εξαιτίας του εξ ανάγκης αποκτηθέντος ΙΧΕ αυτοκινήτου τους», τονίζει η ΑΣΠΕ στην ίδια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι είναι επίσης αναγκαίο «στο περιουσιακό κριτήριο να αυξηθεί το ποσοστό από 12,5% σε 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και 25% για κάθε ανήλικο και όχι μέχρι τα τρία τέκνα, αλλά για όσα τέκνα έχει η οικογένεια».

Γιώργος Παλαιτσάκης
gpalaitsakis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap