Ο ESM εφάρμοσε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους

04/12/17 • 17:39 | UPD 04/12/17 • 19:30

Σύμφωνα με τον ESM, η μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για τα δάνεια με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν ο σκοπός των μέτρων.

Λίγη ώρα μετά την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας για την Ελλάδα από το Eurogroup, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε πως εφάρμοσε με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα για το 2017.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ESM, η μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για τα δάνεια της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν ο σκοπός των μέτρων.

«Ο ESM εφαρμόζει το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πριν από ένα χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να περάσει με επιτυχία το τρίτο της πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Μηχανισμού.

Ο ESM εκτιμά ότι το συνολικό πακέτο των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων θα μειώσει τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 25% έως το 2060, όπως και τον λόγο των ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου 6%· «αυτή είναι μια μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του 20% και του 5%, αντίστοιχα».