Ξεκινούν οι κληρώσεις αποδείξεων και μοιράζουν 9 εκατ. ευρώ!

21/11/17 • 17:49 | UPD 21/11/17 • 17:49

Η μεγάλη λοταρία πάντως θα γίνει τα Χριστούγεννα και εκεί θα συμπεριληφθούν όλες οι συναλλαγές που έγιναν στο σύνολο του έτους.

Αγώνας δρόμου γίνεται στις τράπεζες, ώστε να αποστείλουν προς το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των ηλεκτρονικών αγορών των φορολογουμένων, ώστε στο τέλος του τρέχοντος μηνός να γίνει η πρώτη κλήρωση για αποδείξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η πρώτη κλήρωση θα γίνει με βάση τις συναλλαγές του Οκτωβρίου και ως εκ τούτου όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές των πρώτων εννιά μηνών θα συμπεριληφθούν στη σούπερ λοταρία των Χριστουγέννων, η οποία θα κληρώσει 9 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη λοταρία πάντως θα γίνει τα Χριστούγεννα και εκεί θα συμπεριληφθούν όλες οι συναλλαγές που έγιναν στο σύνολο του έτους. Πάντως υπάρχει ένα κενό το οποίο αναμένεται να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες. Εάν στις κληρώσεις θα ληφθούν υπόψη μόνο οι πληρωμένες με κάρτα, πιστωτική και χρεωστική ή θα περιλαμβάνονται σε αυτές και οι πληρωμές μέσω ebanking.

Το ζήτημα αυτό προφανώς θα επιλυθεί μέσω των επαγγελματικών λογαριασμών που καλούνται να δηλώσουν οι επαγγελματίες. Οι τράπεζες μπορούν να «αναγνωρίσουν» τις πληρωμές που διενεργούνται μέσω καρτών, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν σε ποιες περιπτώσεις οι μεταφορές ποσών μέσω λογαριασμών αποτελούν πληρωμές από πελάτες ή κάποια άλλη συναλλαγή.

Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τη στιγμή που η επιχείρηση δηλώσει έναν τέτοιο λογαριασμό, οι τράπεζες μπορούν να εντοπίσουν πληρωμές μέσω μεταφοράς από λογαριασμούς, όχι μόνο για το επόμενο διάστημα αλλά και αναδρομικά από την αρχή του έτους.

ΥΠΟΙΚ: Δηλώστε τους επαγγελματικούς λογαριασμούς για να μπείτε στη λοταρία

Να σπεύσουν να δηλώσουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς καλεί τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου, όπως σημειώνει, οι συναλλαγές αυτών να συμπεριληφθούν και στις επερχόμενες κληρώσεις του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων.

Όπως αναφέρει, οι πληροφορίες που παράγονται μέσω των επαγγελματικών λογαριασμών είναι απαραίτητες, έτσι ώστε να απεικονίζονται όσο πιο ορθά γίνεται οι συναλλαγές που σχετίζονται με την κάλυψη του ποσού για την κατοχύρωση του αφορολόγητου και με τον υπολογισμό των ποσών που θα ληφθούν υπόψη στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων.

Γενικότερα, το υπουργείο υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών είναι σε λειτουργία στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ από τις 10 Νοεμβρίου και τονίζει ότι η θέσπιση του επαγγελματικού λογαριασμού δίνει τη δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να λαμβάνει πιστότερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως μεταφορές πίστωσης και άμεσες χρεώσεις.