Σε 13 ημέρες τα πρώτα κλικ

Αντιστροφή μέτρηση για τους e-πλειστηριασμούς – Ξεκινούν στις 29 Νοεμβρίου

16/11/17 • 08:47 | UPD 16/11/17 • 08:47

Κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι «τα βρήκαν» και σφυρίζουν έναρξη στις 29 Νοεμβρίου

Στο σφυρί θα βγαίνουν από τις 29 Νοεμβρίου τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών… με το πάτημα ενός κουμπιού. Κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι «τα βρήκαν» και ο χρόνος μετράει αντίστροφα, πλέον, για τους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα αφορούν -προς το παρόν- ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ.

Το φλέγον αυτό ζήτημα τέθηκε χθες επί τάπητος σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών μέλη του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα.

Αναστολή

Εξερχόμενος της σύσκεψης ο κ. Κοντονής εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου, προσθέτοντας πως οι σύλλογοι των συμβολαιογράφων πρέπει να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για να σταματήσουν την αποχή τους. Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίοι είχαν αποφασίσει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2017.

Κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι «τα βρήκαν» και σφυρίζουν έναρξη στις 29 Νοεμβρίου

Ο πρόεδρος του συλλόγου των συμβολαιογράφων, Γιώργος Ρούσκας, επισήμανε πως «είναι κοινή πεποίθηση ότι πάμε για λύση» και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αρχίσουν στις 29 του μηνός. Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι έλαβαν από την κυβέρνηση «απόλυτες διασφαλίσεις» πως δεν θα κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητά τους, με την αυστηριοποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Κατά τα λεγόμενα του κ. Ρούσκα, οι γενικές συνελεύσεις με θέμα την αναστολή της αποχής θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Τι συμφώνησαν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση έγιναν αποδεκτά τα εξής:

* Ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων και της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

* Συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα υποβάλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Η λειτουργία και διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, καθώς και επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της ως άνω ομάδας εργασίας.

* Κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στις 29/11, αλλά και εφεξής, θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο Τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ, την προσεχή Κυριακή (19/11) καταφθάνουν στη χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Οι δε επικεφαλής των κλιμακίων που θα έχουν τον τελικό λόγο επί του θέματος αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου.

Ιωάννα Φεντούρη

ifentouri@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου