Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν, οι έμποροι ελπίζουν

01/11/17 • 12:37 | UPD 01/11/17 • 17:01

Πρεμιέρα κάνουν, σήμερα, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις (1-15/11) στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, με τον εμπορικό κόσμο να προσβλέπει σε ανάκαμψη.

Πρεμιέρα κάνουν, σήμερα, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις (1-15/11) στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, με τον εμπορικό κόσμο να προσβλέπει σε ανάκαμψη μετά από τις χαμηλές… πτήσεις που κάνει ο τζίρος τους τελευταίους μήνες.

Οι ευκαιρίες για τους καταναλωτές θα συνεχιστούν μέσα στον μήνα, αφού στις 24/11 έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα η λεγόμενη Black Friday, κατά την οποία καταστήματα (φυσικά και ηλεκτρονικά) θα διαθέσουν τα προϊόντα τους σε ελκυστικές τιμές.

Βάσει νόμου (4177/2013), ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και αντίστοιχα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά, οι συγκεκριμένες χρονικές περίοδοι μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε περιφερειακή ενότητα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται έπειτα από γνώμη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και δημοσιεύεται έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Στις περιφερειακές ενότητες για τις οποίες η παραπάνω απόφαση δεν έχει εκδοθεί, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Αχαΐα, ισχύει το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Μάλιστα επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 5 Νοεμβρίου από τις 11:00 έως τις 20:00.

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), με ομόφωνη απόφαση της διοίκησής της, προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου ενάντια στο προγραμματισμένο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν, το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας θα συνεχιστεί, διότι αυτό θέλουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπου η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη έχει εκδοθεί και οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο. Μεταξύ αυτών είναι η Αιτωλοακαρνανία, όπου η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος πραγματοποιήθηκε από 18 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, ο Εβρος, η Ξάνθη, η Ροδόπη, η Δωδεκάνησος και μέρος του νομού Ηρακλείου από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου. Στη Θεσσαλονίκη οι εκπτώσεις διεξάγονται μεν τον Νοέμβριο, αλλά για μικρότερο του 15νθημέρου χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα από 1 έως 10 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σχολίασε σχετικά: «Μπροστά μας έχουμε ένα νέο πλαίσιο για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, το οποίο στηρίχθηκε επάνω στην πρόταση της ΕΣΕΕ να δοθεί στις τοπικές κοινωνίες το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα δύο εκπτωτικές περιόδους σε συνεργασία με τις περιφέρειές τους.

Ως έμποροι, θα συμβάλουμε όσο μπορούμε ώστε ο νέος αυτός θεσμός να πετύχει, αφού στόχος όλων μας είναι η αύξηση του τζίρου και της επισκεψιμότητας στα καταστήματά μας. Καλούμε κατά τη φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδο τον καταναλωτή, που σίγουρα θα συναντήσει δελεαστικές διπλές τιμές, να τις εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο και να κάνει από νωρίς “έξυπνες” χειμερινές αγορές. Καλό μήνα και καλές δουλειές σε όλο τον εμπορικό κόσμο… ».

Συμβουλές για καλές αγορές

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με την ευκαιρία της διενέργειας των ενδιάμεσων χειμερινών εκπτώσεων ενημερώνει σχετικά τους εμπόρους και τους καταναλωτές πως:

– Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπονται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

– Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

– Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, αυξάνεται το πρόστιμο στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ιωάννα Φεντούρη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.