Διαπραγμάτευσης συνέχεια: Τα «αγκάθια» και η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

26/10/17 • 09:25 | UPD 26/10/17 • 09:25

Τα στοιχεία πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, εξετάστηκαν ήδη από τους δανειστές και πέρασαν τις εξετάσεις.

Ανοίγει ο δρόμος για τη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ μετά το «ράλι» πληρωμών το Σεπτέμβριο. Νέος γύρος ραντεβού στο Hilton. Αντίθετοι στη διανομή κοινωνικού μερίσματος οι δανειστές, αμφιβολίες για το στόχο του πλεονάσματος το 2018.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για πολλά θέματα ανάμεσα στα οποία και για την τρύπα των 800 εκατ. ευρώ ως τώρα στην είσπραξη των άμεσων φόρων του 2017 και τις τυχόν επιπτώσεις της στο 2018.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σήμερα (26.102.2017) οι συναντήσεις θα αρχίσουν στις 12.00 με αντικείμενο τη δημόσια διοίκηση και την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα:

  • 13.30 (Κοινωνική Πρόνοια): υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
  • 15.00 (Χρηματοπιστωτικά- follow up): υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
  • 18.00 (Δημοσιονομικά- follow up): Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου.

Τα στοιχεία πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, εξετάστηκαν ήδη από τους δανειστές και πέρασαν τις εξετάσεις. Στο διάστημα Απριλίου- Σεπτεμβρίου, ο όγκος των καθαρών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου μειώθηκε κατά 1,524 δισ. ευρώ (από τα 6,588 δισ. ευρώ σε 5,064 δισ. ευρώ), υπερβαίνοντας κατά 324 εκατ. ευρώ τις απαιτήσεις που είχε θέσει ο ESM.

Για να φτάσουμε εδώ, απαιτήθηκε ένα ράλι πληρωμών της τελευταίας στιγμής, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να δίνει «ρέστα» και τους εκκαθαριστές συντάξεων του ΕΦΚΑ να δουλεύουν Σαββατοκύριακα.

Στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές αναμένεται από σήμερα πλέον να κυριαρχήσει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά, την «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018.

Θα επεκταθούν επίσης και στις θεσμικές αλλαγές στο δημόσιο, καθώς και στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν επίσης οι πλειστηριασμοί, στα κόκκινα δάνεια, ο εξωδικαστικός, οι ρυθμίσεις χρεών σε εφορίες, αλλά και οι παροχές Πρόνοιας και οι περικοπές που έχει προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το θέμα του μερίσματος αποτελεί ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης δεδομένου ότι ήδη οι δανειστές έχουν εμφανιστεί αρνητικοί στο ενδεχόμενο επανάληψης κινήσεων ανάλογων με τις περυσινές, προκρίνοντας τη διάθεση του όποιου υπερ- πλεονάσματος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Για το 2018, υπάρχουν αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου 3,5% του ΑΕΠ με βάση τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Έσοδα και δαπάνες έχουν μπει στο μικροσκόπιο και πιθανότερο θεωρείται πως θα απαιτηθούν διορθωτικές κινήσεις στα μεγέθη που θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2018 με την κατάθεσή του στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου.

Ο προγραμματισμός προβλέπει ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συζητήσεων αύριο Παρασκευή και επάνοδο του κουαρτέτου στα τέλη Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει μεσολαβήσει ικανή πρόοδος επί των προαπαιτούμενων για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.