ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ

Ενστάσεις από τους δανειστές για τις 120 δόσεις για χρέη στο Δημόσιο

24/10/17 • 08:25 | UPD 24/10/17 • 08:25

Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ασφαλιστικό και εργασιακά τα αγκάθια σήμερα

Σε δεύτερη συνάντηση την Πέμπτη θα κριθεί αν θα περάσουμε χωρίς απώλειες στην αξιολόγηση για το στόχο του 2018 ενώ ξεκάθαρες είναι οι ενστάσεις των θεσμών σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη σε Ταμεία και εφορίες.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων έκλεισε μάλλον θετικά για το οικονομικό επιτελείο.
Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ τόνισε πως οι θεσμοί αποδέχθηκαν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ θα ξεπεραστεί με άνεση για το 2017. Μάλιστα, τόνισε ότι, παρότι το ακριβές αποτέλεσμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι πιθανό όχι μόνο να πιαστεί ο στόχος του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ αλλά και το πλεόνασμα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ασφαλιστικό και εργασιακά τα αγκάθια σήμερα

Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρόβλεψη αυτή διασφαλίζει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος τουλάχιστον 820 εκατ. ευρώ για το 2017. Ωστόσο, η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι χθες αλλά και τις επόμενες μέρες μέχρι και το τέλος της εβδομάδας δεν πρόκειται να διευκρινιστεί ούτε το ποσό ούτε και οι δικαιούχοι του επιδόματος αφού το θέμα θα οριστικοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά το στόχο του 2018 η ίδια πηγή τόνισε ότι η διαπραγμάτευση κύλησε πολύ ομαλά και ότι οι θεσμοί δεν διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα που θα οδηγούσε σε απόκλιση από το στόχο. Παρ’ όλα αυτά όμως επιφυλάσσονταν για τα τελικά μεγέθη τόσο του 2017 όσο και του 2018 για την επόμενη Πέμπτη που θα γίνει η τελική συνάντηση πριν οι ομάδες των δανειστών αποχωρήσουν κλείνοντας τον πρώτο κύκλο της αξιολόγησης.

Ανοιξαν τρύπα στα έσοδα για τη δόση

Σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο η εκταμίευση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη μέχρι και την Παρασκευή, έστω και αν για να επιτευχθούν οι πληρωμές χρειάστηκε να δημιουργήσουμε τρύπα ύψους 1,7 δισ. ευρώ από τις μαζικές επιστροφές των φόρων.

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι ο ESM θα συνεδριάσει για να εγκρίνει τη δόση των 800 εκατ. που εκκρεμεί από τον Ιούλιο. Τόνισε επίσης ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στους εκπροσώπους των θεσμών οι πληρωμές από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε ιδιώτες από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,25 δισ. το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Οι θεσμοί αποδέχθηκαν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ θα ξεπεραστεί με άνεση για το 2017

Με τον τρόπο αυτό ομολογούσε ότι ο στόχος επιτεύχθηκε στο παρά πέντε της προθεσμίας με τις υπερωρίες στον ΕΦΚΑ και τις μαζικές επιστροφές φόρων της ΑΑΔΕ. Μάλιστα η ΑΑΔΕ έπαιξε αποφασιστικό ρόλο όχι μόνο για την εξασφάλιση της δόσης αλλά και για την τρύπα των εσόδων που έφτανε στα τέλη Σεπτεμβρίου τα 2,4 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η δόση θα εγκριθεί καταρχήν από το EWG της Πέμπτης και στη συνέχεια στη συνεδρίαση του ESM. Με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης η Ελλάδα θα πάρει κάποια επιπλέον χρήματα για ληξιπρόθεσμες οφειλές τα οποία θα πρέπει να αποδώσει προσθέτοντας άλλο 50% στο ποσό της δόσης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ενστάσεις και για τις 120 δόσεις

Μια πρώτη συζήτηση έγινε σήμερα σε τεχνικό επίπεδο και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο, δηλαδή την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αρμόδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ενστάσεις -κυρίως όσον αφορά περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια- σε επίπεδο θεσμών σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις ένταξης, οι οποίες όμως θα συζητηθούν αύριο σε επίσημη συνάντηση που θα γίνει με τον υπουργό Οικονομίας κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Για να είναι αποτελεσματική η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν πιο ελαστικά κριτήρια ένταξης, κάτι που δεν θέλουν οι θεσμοί.

Στις σημερινές συναντήσεις ανοίγουν άλλα τρία δύσκολα θέματα.

Το πρώτο αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των μονάδων της ΔΕΗ και της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό μέχρι και 49%.

Το πιο κρίσιμο ραντεβού αναμένεται να είναι αυτό με την υπουργό Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου για το ασφαλιστικό, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων. Ανάμεσα στα θέματα της συνάντησης θα περιλαμβάνεται και αυτό της χρηματοδότησης του ταμείου υγείας των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.