ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ

Κάθε μήνα θα κληρώνει 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς!

13/10/17 • 10:42 | UPD 13/10/17 • 11:30

Στις κληρώσεις αυτές δικαιούνται να συμμετέχουν μόνο οι ενήλικες φορολογούμενοι με ΑΦΜ, οι οποίοι πραγματοποιούν συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Χρηματικά ποσά ή έπαθλα σε είδος θα λαμβάνουν 1.000 φορολογούμενοι κάθε μήνα από τις δημόσιες κληρώσεις που θα διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στις κληρώσεις αυτές δικαιούνται να συμμετέχουν μόνο οι ενήλικες φορολογούμενοι με ΑΦΜ, οι οποίοι πραγματοποιούν συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών. Οι κληρώσεις θα είναι μηνιαίες, θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά στο τέλος κάθε μήνα και θα αναδεικνύονται 1.000 τυχεροί που θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Τα έπαθλα θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ανάβει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι κληρώσεις προβλέπει, αναλυτικά, τα εξής:

1. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ θα διενεργεί κάθε μήνα δημόσιες κληρώσεις (λοταρίες). Για τη συμμετοχή στις κληρώσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή την λήψη υπηρεσιών.

2. Ως λαχνός που θα συμμετέχει στην κάθε μηνιαία κλήρωση θα λαμβάνεται υπόψη κάθε συναλλαγή με «πλαστικό» ή «ηλεκτρονικό χρήμα» αξίας:

  • ενός ευρώ για τα πρώτα 100 ευρώ αγορών που γίνονται κάθε μήνα,
  • δύο ευρώ για τα επόμενα 400 ευρώ αγορών που γίνονται κάθε μήνα, δηλαδή για συνολικό ποσό αγορών από 101 έως 500 ευρώ,
  • τριών ευρώ για τα επόμενα 500 ευρώ αγορών που γίνονται κάθε μήνα, δηλαδή για συνολικό ποσό αγορών από 501 έως 1.000 ευρώ,
  • τεσσάρων ευρώ για το υπερβάλλον ποσό αγορών, πέραν των 1.000 ευρώ το μήνα.

Οι τυχεροί θα επιβραβεύονται με χρηματικά ή σε είδος έπαθλα.

3. Οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται πριν από την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω εφαρμογής στο Taxisnet. Οι τυχεροί θα λαμβάνουν προσωποποιημένο μήνυμα στο λογαριασμό τους.

Κληρώσεις

Κάθε κλήρωση θα πραγματοποιείται μέχρι το τέλος του μήνα που ακολουθεί αυτόν στον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές, είτε δημόσια με ειδική μηχανική κληρωτίδα είτε με ηλεκτρονικό τρόπο. Εξαιρετικά για το 2017 ο χρόνος διενέργειας των κληρώσεων καθώς και οι μήνες στις συναλλαγές των οποίων θα αφορά θα καθοριστούν με νεότερη Απόφαση.

Η ακριβής ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής κάθε κλήρωσης θα γνωστοποιείται στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ.

Σε κάθε κλήρωση θα αναδεικνύονται 1.000 τυχεροί λαχνοί και 1.000 αναπληρωματικοί. Οι τυχεροί λαχνοί θα αναρτώνται στο site της ΑΑΔΕ.
Σε περίπτωση που περισσότεροι από έναν τυχεροί λαχνοί ανήκουν στον ίδιο συμμετέχοντα, αυτός θα δικαιούται το έπαθλο μόνο μία φορά. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί θα αντικαθίστανται από τους αναπληρωματικούς.

Απονομή επάθλων

Τα χρηματικά έπαθλα θα πιστώνονται από την ΑΑΔΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς που θα έχουν δηλώσει οι ενδιαφερόμενοι για το σκοπό αυτόν στο TAXISnet. Το μηνιαίο διανεμόμενο χρηματικό ποσό ορίζεται στο 1 εκατ. ευρώ και θα κατανέμεται ισόποσα σε 1.000 δικαιούχους φυσικά πρόσωπα. Ετσι κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει 1.000 ευρώ. Για το τρέχον έτος και μόνο γι’ αυτό δύναται να τροποποιηθεί το μηνιαίο διανεμόμενο ποσό ανάλογα με τον αριθμό των κληρώσεων που θα διεξαχθούν. Το συνολικό διανεμόμενο χρηματικό ποσό δεν μπορεί να υπερβεί ετησίως τα 12 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση επάθλου σε είδος, αυτό θα αποστέλλεται στη φορολογική κατοικία του δικαιούχου ή θα παραδίδεται σε αυτόν ιδιοχείρως.

Γιώγος Παλαιτσάκης
gpalaitsakis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου