Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων

«Παγωμένη» η τρίτη αξιολόγηση, θρίλερ με την υποδόση

09/10/17 • 18:25 | UPD 09/10/17 • 18:31

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λιτότητας

Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια το 2018 καθημερινά δείχνει να ξεθωριάζει, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει καθόλου τις συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά πασχίζει και για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων, που ήταν σχεδόν δεδομένη.

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα -το οποίο προκύπτει από το ψαλίδισμα των συντάξεων και την έως και τριετή αναμονή 300.000 δικαιούχων κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και εφάπαξ- διαπιστώνεται ότι το… τέχνασμα για πλασματικό πλεόνασμα απειλεί να τινάξει στον αέρα και την εκταμίευση της υποδόσης.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, με εσωτερικό έγγραφο που εστάλη στις υπηρεσίες την περασμένη Πέμπτη, ζητάει να προχωρήσει η έκδοση συντάξεων ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς «θα δοθούν στοιχεία για τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με περίοδο αναφοράς 30/9 και 10/10». Ο διοικητής του Ταμείου Θωμάς Μπακαλέξης χρησιμοποιεί δραματικούς τόνους στην επιστολή του, διευκρινίζοντας πως «το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών σας θα επηρεάσει τη συνολική χρηματοδότηση της χώρας».
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα της οικονομίας και δεν προδιαθέτει θετικά για την εξέλιξη των συζητήσεων με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση. Πιθανό μπλοκάρισμα της υποδόσης θα διαμορφώσει αρνητικά δεδομένα και θα επηρεάσει τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λιτότητας

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει ζωντανό το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια και της ανάπτυξης. Υπουργός της κυβέρνησης υποστηρίζει στον Ελεύθερο Τύπο πως «η υπόθεση Καμμένου δεν μπορεί να προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην κυβέρνηση όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει έργο στην οικονομία. Οσο ροντάρει (σ.σ.: στρώνει) η οικονομία δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Την ίδια στιγμή, όπως όλα δείχνουν, το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης μετατίθεται για το επόμενο έτος, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λιτότητας. Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει ανέφικτος και επισημαίνουν την ανάγκη να «ελαφρυνθούν τα λαϊκά στρώματα». Στην ενημέρωση που είχαν τα στελέχη του κόμματος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο κ. Χουλιαράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα.

Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το υπουργείο Οικονομικών είναι αρνητικά. Ο κ. Τζανακόπουλος αναγνώρισε την «προσωρινή υστέρηση» στα φορολογικά έσοδα κατά 950 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παραδέχθηκε πως «πράγματι υφίσταται υπερσυσσώρευση βαρών σε κάποιες κοινωνικές κατηγορίες, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα».

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να εμφανίσει ξανά το αφήγημα για ανάπτυξη και στήριξη των αδυνάτων, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το «πλασματικό πλεόνασμα» για να δώσει και φέτος το κοινωνικό μέρισμα στις κατηγορίες πολιτών που έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, κλείνοντας το μάτι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, «με πιστώσεις περίπου 760 εκατομμυρίων ευρώ που θα ανακουφίσουν πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά (Real) ο κ. Τζανακόπουλος.

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

 iasonasvel@yahoo.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Copy link
Powered by Social Snap