Αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου

Οι γκάφες του διοικητή του ΕΤΕΕΑΠ που επιβεβαιώνουν τα πορίσματα για τις παράνομες συντάξεις

07/10/17 • 10:21 | UPD 07/10/17 • 10:24

Παραποιεί σκόπιμα αυτά που λένε οι ελεγκτές, ενώ προσπαθεί να πείσει ότι ο ίδιος ζήτησε τους ελέγχους

Πέντε γκάφες από τον ίδιο το διοικητή του ΕΤΕΕΑΠ έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι βγήκαν με «τερτίπια» και χωρίς νομικό έρεισμα οι 2.305 παράνομες επικουρικές συντάξεις, με αίτηση μετά την 1/1/2015 που ο νόμος επιβάλλει αλλαγή υπολογισμού τους, πράγμα που δεν συνέβη σε καμία από αυτές τις συντάξεις που τις χαρακτηρίζουν «μη νόμιμες» οι ελεγκτές του ταμείου με τα δυο πορίσματά τους που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής την 1η Οκτωβρίου.

Στον πανικό του να απαντήσει στα πορίσματα που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.», (σ.σ.: και για τα οποία θεωρούμε ότι επιβάλλεται άμεσα η παρέμβαση εισαγγελέα), ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ πέφτει σε 5 γκάφες που επιβεβαιώνουν επί της ουσίας αυτά που λένε τα πορίσματα-βόμβα!

Το ένα (7/7/2017) μιλάει για 992 επικουρικές που εκδόθηκαν με αίτηση μετά την 1/1/2015, αλλά υπολογίστηκαν με τον παλιό τρόπο και όχι με το νέο σύστημα που λέει ο νόμος. Το πόρισμα της 7/7/2017 ζητά να ακυρωθούν και οι 992 επικουρικές και να επανυπολογιστούν εκ νέου βάσει του άρθρου 96 παρ. 1 και 4. του ν. 4387/2016 (δηλαδή να υπολογιστούν με μειωμένο συντελεστή βάσει νόμου Κατρούγκαλου) όταν και αν βγουν οι οδηγίες που ακόμη καθυστερούν. Επιπλέον, ζητείται και να επιστραφούν ποσά διά συμψηφισμού με αυτά που πήραν οι δικαιούχοι.

Παραποιεί σκόπιμα αυτά που λένε οι ελεγκτές, ενώ προσπαθεί να πείσει ότι ο ίδιος ζήτησε τους ελέγχους

* Η πρώτη γκάφα του κ. Καποτά είναι ότι παραποιεί σκόπιμα αυτό που του λένε οι ελεγκτές! Ο ίδιος λέει ότι από το πρώτο πόρισμα και τις 992 δειγματοληπτικές αποφάσεις που ελήφθησαν για έλεγχο, οι 435 είναι επικουρικές λόγω θανάτου πριν από το νόμο Κατρούγκαλου και ισχυρίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν εντοπίζεται αχρεώστητη καταβολή σύνταξης. Δεν μας λέει τίποτε για τις άλλες 557 επικουρικές, εκ των οποίων οι 518 είναι λόγω γήρατος και οι 39 λόγω αναπηρίας, και για τις οποίες υπάρχει εμπάργκο έκδοσης, αν έχουν ημερομηνία αίτησης από 1/1/2015 και μετά και μάλιστα με οδηγία του ΕΤΕΑΕΠ στις 15/9/2016. Μετέπειτα οδηγία του Ταμείου με ημερομηνία 3/5/2017 «επέτρεψε» παρά τω νόμω να βγαίνουν επικουρικές μόνον λόγω θανάτου πριν από τις 13/5/2016. Επιπρόσθετα το πόρισμα της 7/7/2017 λέει επί λέξει αυτό που κρύβει ο κ. Καποτάς και του το έβγαλε στη φόρα ο Ελεύθερος Τύπος.

Οι ελεγκτές λένε στο πόρισμα της 7/7/2017:

1 «Να αναθεωρηθούν κατά προτεραιότητα όλες οι εκδοθείσες αποφάσεις συνταξιοδότησης επικουρικής σύνταξης με αίτημα συνταξιοδότησης από 1/1/2015 και εφεξής και με έναρξη καταβολής της σύνταξης από 1/1/2015 και μετά, οι οποίες χαρακτηρίζονται με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας «ως μη νόμιμες».

2 Να αναπροσαρμοστούν όλες οι εκδοθείσες αποφάσεις συνταξιοδότησης επικουρικής σύνταξης με αίτημα συνταξιοδότησης από 1/1/2015 και με έναρξη καταβολής τους από 1/1/2015.

3 Να αναζητηθούν και να συμψηφιστούν τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που θα προκύψουν από την αναθεώρηση των αποφάσεων συνταξιοδότησης ή την αναπροσαρμογή των συντάξεων».

Οι ελεγκτές ζητούν να αλλάξουν και οι 992 αποφάσεις, γιατί είναι μη νόμιμες, δηλαδή βγήκαν παράνομα χωρίς να υπάρχουν οδηγίες του νόμου για τον τρόπο υπολογισμού τους. Ο κ. Καποτάς ψελλίζει κάτι για τις αναπηρικές, παρότι το πόρισμα τον εκθέτει και τις βάζει και αυτές (σημείο 2) στον επανυπολογισμό, ενώ στο σημείο 3 οι ελεγκτές λένε να επιστραφούν ποσά, και ο κ. Καποτάς λέει ότι δεν «εντοπίζονται αχρεώστητα ποσά»!

* Η δεύτερη γκάφα-αποκάλυψη του κ. Καποτά είναι στους φακέλους που ζητήθηκαν και δεν πήραν οι ελεγκτές. Στο δημοσίευμά μας αναφέραμε ενδεικτικά ότι οι ελεγκτές ζήτησαν και δεν πήραν 4 φακέλους από το ΤΕΑΠΟΚΑ, το ταμείο που ασφαλίζεται και ο κ. Καποτάς ως υπάλληλος ασφαλιστικού ταμείου. Στην απολογία του λέει ότι οι «φάκελοι προσκομίστηκαν αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη»!

Αποκάλυψε ότι δεν δόθηκαν 9 φάκελοι στους ελεγκτές και προτάσσει ως επιχείρημα τα… κενά νομοθεσίας

Το πόρισμα της 7/7/2017 λέει στη σελ 6: «ΤΕΑΠΟΚΑ:

Από το σύνολο των φακέλων που ζητήσαμε δεν προσκομίστηκαν 4 φάκελοι συνταξιοδότησης, ένας με σύνταξη γήρατος, ένας με αναπηρία, ένας λόγω θανάτου συνταξιούχου και ένας λόγω θανάτου εν ενεργεία ασφαλισμένου». Ποιος λέει ψέματα; Ας το ψάξει ο εισαγγελέας. Πέραν αυτού, ο κ. Καποτάς κρύβει ότι δεν δόθηκαν άλλοι 5 φάκελοι από ΤΕΑΔΥ, ΕΛΤΑ και ΟΤΕ που τους αναφέρει το ίδιο πόρισμα!! Στη σελίδα 5 του πορίσματος λένε οι ελεγκτές: ΤΕΑΔΥ: «Από τους φακέλους που ζητήσαμε δεν προσκομίστηκαν 3 φάκελοι» (σ.σ.: γιατί το κρύβει ο κ. Καποτάς στην απολογία του;). Στη σελίδα 7 λένε οι ελεγκτές: ΤΕΑΠ-ΟΤΕ: «Από τους φακέλους που ζητήσαμε δεν προσκομίστηκε 1 φάκελος με απόφαση γήρατος» (σ.σ.: γιατί δεν δόθηκε;). Το ίδιο και στη σελίδα 8 όπου οι ελεγκτές λένε ότι δεν προσκομίστηκε άλλος ένας φάκελος με επικουρική από το ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ. Σύνολο 9 φάκελοι που ζήτησαν και δεν πήραν οι ελεγκτές από τις 992 αποφάσεις που κρίνουν ως μη νόμιμες, δηλαδή παράνομες. Ποιος έχει βάλει υπογραφή σε αυτές τις 9 αποφάσεις που δεν τις πήραν, όπως λένε οι ελεγκτές;

* Η τρίτη γκάφα του κ. Καποτά είναι στο ποιος διέταξε την έρευνα. Ισχυρίζεται ότι τη διέταξε ο ίδιος! Δηλαδή ζήτησε από τους ελεγκτές να του βρουν παραλείψεις και όταν του βρήκαν τις 2.305 συντάξεις που πρέπει να τις ακυρώσει, γιατί είναι μη νόμιμες, ο κ. Καποτάς τους λέει… άλλα αντί άλλων! Σε κανένα από τα δυο πορίσματα που αποκάλυψε ο «Ε.Τ» δεν αναφέρεται πουθενά ότι ζητήθηκε διενέργεια ελέγχου ή υπήρξε κάποιο σχετικό έγγραφο από τον κ. Καποτά. Αντίθετα, ο έλεγχος έγινε στο πλαίσιο των υπηρεσιακών καθηκόντων των αρμοδίων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου Παροχών του υπουργείου Εργασίας.

* Η τέταρτη γκάφα του προέδρου Καποτά είναι στο πόρισμα με τις 1.313 επικουρικές που βγήκαν με καθεστώς αναστολής συνταξιοδότησης λόγω μη συμπλήρωσης ορίου ηλικίας. Οι ελεγκτές λένε στο πόρισμα αυτό:

1 Να ενημερωθεί το Δ.Σ. του ταμείου.

2 Να επανυπολογιστούν οι συντάξεις (και οι 1.313) σύμφωνα με το άρθρο 42, παρ. 5β του ν. 4052/2012 όπως έχει τροποποιηθεί με το ν. 4387/2016 στις εκδοθείσες συνταξιοδοτικές αποφάσεις που τελούν σε αναστολή καταβολής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης ορίου ηλικίας ή που καταβάλλονται από 1/1/2015 λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

3 Να αναζητηθούν και να συμψηφιστούν τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό τους.

Ο κ. Καποτάς λέει ότι 475 επικουρικές από τις 1.313 που υπολογίστηκαν με μη νόμιμο τρόπο, εξακολουθούν να τελούν σε αναστολή, και ότι οι άλλες (838) βρέθηκαν σε… κενό νομοθεσίας γιατί ο ν. 4387/2016 δεν καθόρισε τον τρόπο υπολογισμού επικουρικής σε περιπτώσεις που η ηλικία συμπληρώνεται πριν από τις 13/5/2017. Λόγω κενού λοιπόν στη νομοθεσία, το ΕΤΕΑΕΠ θεώρησε σωστό να υπολογίσει με τον παλιό τρόπο και τις 1.313 επικουρικές λόγω αναστολής ορίου ηλικίας και να πληρώσει ήδη τις 838. Οι ελεγκτές λένε όμως ότι δεν έπρεπε να βγουν και επειδή βγήκαν παράνομα πρέπει να αλλάξουν και οι 1.313 αποφάσεις.

Σε εξώδικη διαμαρτυρία 911 λέξεων δεν αναφέρει πουθενά ότι πρόκειται για 2.305 «νομίμως εκδοθείσες συντάξεις»

* Η πέμπτη γκάφα που «αποκαλύπτει» ο κ. Καποτάς είναι ίσως και η πιο σημαντική: Λέει αυτά που νομίζει, αλλά δεν είδαμε πουθενά να αναφέρει καθαρά ότι πρόκειται για 2.305 «νομίμως εκδοθείσες συντάξεις», καταπίνοντας τα δυο πορίσματα που του λένε ότι οι 992 και οι 1.313 επικουρικές που έβγαλε είναι μη νόμιμες και πρέπει να αλλάξουν τις αποφάσεις και να ζητήσουν από τον κόσμο τα χρήματα που τους έδωσαν, χωρίς να τα δικαιούνται από το νόμο.

Διαβάστε εδώ την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής: Αποκλειστικό: Πώς έδωσαν παράνομα 2.305 επικουρικές συντάξεις

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

kkatikos@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου