Η απάντηση του Ελεύθερου Τύπου

Τι κρύβει το υπουργείο Οικονομικών για το «σάρωμα» στα αποθεματικά των ταμείων

29/09/17 • 18:22 | UPD 29/09/17 • 18:23

Οι πηγές του υπουργείου υπενθυμίζουν την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί την 20η Σεπτεμβρίου για τα αποθεματικά #ΕΤ

Απάντηση στο αποκλειστικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, για το σάρωμα των αποθεματικών των ταμείων του Δημοσίου εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών μέσω κύκλων του.

Οι πηγές του υπουργείου υπενθυμίζουν την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί την 20η Σεπτεμβρίου για τα αποθεματικά και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» με το σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «Σαρώνουν τα αποθεματικά του Δημοσίου», παραβιάζει ανοιχτές θύρες, καθώς εμφανίζει ως αποκάλυψη ένα θέμα ήδη γνωστό για το οποίο έχουμε εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση από τις 20 Σεπτεμβρίου, με αφορμή δήλωση του Τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Την προωθούμε εκ νέου προς υπενθύμιση…» τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο ΑΠΕ.

Παράλληλα, οι πηγές του υπουργείου υπενθυμίζουν την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί την 20η Σεπτεμβρίου για τα αποθεματικά:

«Απάντηση στην ανακοίνωση του τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Σε σχέση με την κεντρική διαχείριση των διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρακτική ξεκίνησε επί των ημερών του κυρίου Σταϊκούρα εν έτει 2014, όταν και δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο που διέπει την σύναψη repos μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) με τους ν.4254/2014 και ν.4250/2014.

Μάλιστα, η πρακτική αυτή έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι το συνολικό ύψος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω repos ανήλθε σε 8,6 δισ. στο τέλος του 2014, ενώ ήταν μηδενικό στο τέλος του 2013. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος της υπό κεντρική διαχείριση ρευστότητας της Γενικής Κυβέρνησης ήταν ήδη υπό κεντρική διαχείριση επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η δε υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων που θεσμοθετήθηκε με την από 20/04/2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απλώς διεύρυνε και συστηματοποίησε έναν μηχανισμό ο οποίος ήδη υφίστατο και λειτουργούσε. Ιδίως σε ότι αφορά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η προαναφερθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν περιέχει καμία σχετική εξαίρεση, αντιθέτως δε αναφέρει ρητά ότι η υποχρέωση μεταφοράς των διαθεσίμων ισχύει και για τους εν λόγω Οργανισμούς, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.

Η μοναδική εξαίρεση, η οποία θεσμοθετήθηκε με το ‘Αρθρο 37 του ν.4325/2015, αναφέρεται σε ορισμένα ρητώς κατονομαζόμενα αντισταθμιστικά τέλη που εισπράττονται από τους Ο.Τ.Α., όχι όμως και στα πλεονάζοντα διαθέσιμά τους εν γένει. Τέλος, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η κεντρική διαχείριση διαθεσίμων είναι πράγματι κατ’ αρχάς επιθυμητή στον βαθμό που δεν στερεί ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Στην προκειμένη περίπτωση, η σύνδεση μεταξύ της διαχείρισης διαθεσίμων και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι απολύτως λανθασμένη, καθώς η υποχρέωση μεταφοράς αναφέρεται μόνο στα πλεονάζοντα διαθέσιμα των φορέων, εξαιρούνται δε ρητά τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων ταμειακών αναγκών. Επιπλέον, τα εν λόγω μεταφερόμενα κεφάλαια παραμένουν στην διάθεση των φορέων σε περίπτωση που ανακύψουν έκτακτες ανάγκες. Επομένως, ο σκοπός συνίσταται στην αποτελεσματική αξιοποίηση των αδρανών διαθεσίμων, η οποία οδηγεί, μέσω της δυνατότητας ορθολογικότερου ταμειακού προγραμματισμού, μάλλον στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία παρά στην επιδείνωσή τους».

Η απάντηση του Ελεύθερου Τύπου

Κάποιοι από το υπουργείο Οικονομικών ψέλλισαν κάτι χθες, για τα αποθεματικά που αρπάζουν από Δήμους, Νοσοκομεία, Ταμεία λέγοντας ότι το «θέμα είναι γνωστό» εδώ και μέρες.

Εκρυψαν όμως αυτό που δεν είναι γνωστό, δηλαδή τις αποφάσεις των Γενικών Γραμματέων Κουτεντάκη και Πολλάκη από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών αντίστοιχα, που αναφέρουν ότι η «αρπαγή» των αποθεματικών και μάλιστα με ποινή διακοπής χρηματοδότησης σε όσους φορείς δεν τα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αφορά μόνον τους Δήμους, αλλά όλο το Δημόσιο, όλα τα υπουργεία και όλους τους φορείς που εποπτεύουν. Παίρνουν δηλαδή αποθεματικά (αυτά που περισσεύουν) ακόμη και από Κοινωφελή Ιδρύματα, ακόμη και από Νοσοκομεία, ακόμη και από Δήμους που χτυπήθηκαν από σεισμό (ο νομός Λέσβου υπάρχει στη λίστα των αποφάσεων που αποκάλυψες ο «Ε.Τ»).

Όλα αυτά είναι στο «γνωστό θέμα» (που ήξερε και ο «Ε.Τ» από την πρώτη στιγμή) αλλά το άγνωστο είναι οι αποφάσεις των κυβερνώντων που λένε και τις ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Αυτές τις αποφάσεις έβγαλε στο φώς ο «Ε.Τ» για να μάθει και ο κόσμος το λόγο που δεν πέφτουν χρήματα στην αγορά και δεν καταβάλλονται οι καθυστερούμενες συντάξεις και τα εφάπαξ από τα 6 και πλέον δις, που χρωστά το κράτος. Τα χρωστούμενα αντί να πάνε σε ρευστότητα, τα δεσμεύουν οι κυβερνώντες στην Τράπεζα της Ελλάδος για να εμφανίσουν ένα δήθεν πλεόνασμα!

Τελικά είναι οι μόνοι που έχουν πεισθεί ότι έχουν πραγματικό πλεόνασμα. Τόσο πραγματικό που είναι σαν την …κάλπικη λίρα στην ταινία με τον άφταστο Λογοθετίδη. Δεν «αγοράζει» όμως κανείς το παραμύθι τους… γιατί είναι κάλπικο στ΄αλήθεια.

Κ.ΚΑΤΙΚΟΣ.

 

Διαβάστε ακόμα:

Αποκλειστικό: Γιατί η κυβέρνηση απειλεί με διακοπή χρηματοδότησης τους Δήμους