Ξεκάθαρο μήνυμα

Καμπανάκι κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια χτύπησε ο Τόμσεν

28/09/17 • 13:48 | UPD 28/09/17 • 13:51

Τόνισε ότι το σχέδιο της ΕΚΤ για τη διενέργεια stress tests στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και τον Μάιο είναι μια εποικοδομητική πρόταση #ΕΤ #οικονομία

Ενδείξεις συμβιβασμού του ΔΝΤ με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες βλέπουν οι αναλυτές στις δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί στο Λονδίνο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. 
Μιλώντας σε συνέδριο στη Βρετανική πρωτεύουσα ο κ. Τόμσεν είπε ότι το σχέδιο της ΕΚΤ για τη διενέργεια stress tests στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και τον Μάιο είναι μια «εποικοδομητική πρόταση».

Αναλυτικά δήλωσε ο κ. Τόμσεν:

«Όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε κανένα  πρόβλημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Από αυτή την άποψη, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της επισκόπησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να επισπευσθούν τα προγραμματισμένα stress tests και να πραγματοποιηθούν στοχευμένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων, θεωρώντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε εάν η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής τραπεζικής ικανότητας είναι επαρκής χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε από μια πλήρη επισκόπηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR). Θεωρούμε ότι πρόκειται για εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους  στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».

Θυμίζουμε όυι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε  ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.