Τσακαλώτος: Θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από όσες θα μπορούμε να απορροφήσουμε!

28/09/17 • 10:52 | UPD 28/09/17 • 10:52

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2017 θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ #Τσακαλώτος #ΕΤ

«Με πήρε πριν από δύο ώρες ο Πρωθυπουργός για να πάω στην Προεδρία της Βουλής, αφού έφυγε ο Σόιμπλε, να πάω κι εγώ στην Προεδρία της Βουλής» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας, χθες στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ενώ αποδεχόμενος ότι αστειεύεται, ομολόγησε ότι «όντως το έκανε αυτό το αστείο ο Αλέξης Τσίπρας».

Σε ότι αφορά την απομάκρυνση του Β. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Τσακαλώτος είπε «ξέραμε ποιος ήταν με τα καλά και τα κακά του, είναι μία σύνθετη προσωπικότητα που άφησε την στάμπα του, πάντως ήταν ευρωπαϊστής. Πραγματικά πίστευε μια εποχή ότι ήταν καλύτερα για τους Έλληνες να ήταν εκτός Ευρωζώνης, ωστόσο αυτό τώρα δεν το πιστεύει νομίζω, όπως και μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης».

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2017 θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, λέγοντας ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά φέτος και αναφέροντας ότι «υπάρχουν επενδύσεις που προχωρούν».

Συμπλήρωσε ότι «όλες οι επαφές με ξένους επενδυτές δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», ενώ στο επιχείρημα ότι μεγάλες εταιρείες κλείνουν τα εργοστάσια τους στην Ελλάδα και τα μεταφέρουν σε άλλες χώρες απάντησε ότι αυτό ανέκαθεν γίνεται, λέγοντας πως υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.

«Τα επόμενα δύο χρόνια στην Ελλάδα θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από όσες θα μπορούμε να απορροφήσουμε, για αυτό πρέπει να υπάρχουν φίλτρα για να προστατεύονται και κοινωνικά αγαθά» προέβλεψε ο κ. Τσακαλώτος, φέρνοντας ως παράδειγμα την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική και την ανάγκη για περαιτέρω διάλογο με την τοπική κοινωνία και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε ότι αφορά το θέμα που ανακινήθηκε και μετά από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες και την πιθανότητα επίσπευσης των στρες τεστ για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Τσακαλώτος είπε «μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τις τράπεζες, τα στρες τεστ θα γίνουν για όλες τις χώρες την ίδια εποχή, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία κι έλεγχος για τις ελληνικές τράπεζες από ότι για τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης».

Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί με τους θεσμούς στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης το δικαίωμα του δανειολήπτη να διαπραγματευθεί πρώτος (πριν από τα funds) με την τράπεζα το «κόκκινο» δάνειό του, ο υπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί και να αποφασιστεί μέτρο για την αγορά των κόκκινων δανείων από τους ίδιους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, όπως συνέβη στην Κύπρο, καθώς έτσι, όπως σημείωσε, «θα περίμεναν όλοι πότε θα μπορούν να πληρώσουν λιγότερα για το δάνειο τους».

Επισήμανε ότι βασικός στόχος είναι να μπουν στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που έχουν και δεν πληρώνουν, συμπληρώνοντας ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο όπως τόνισε με νόημα δεν είναι πρόβλημα μόνο των τραπεζών, αλλά όλης της κοινωνίας και της οικονομίας.