Ανακοινώθηκε η άρση επιτήρησης της Ελλάδας για υπερβολικό έλλειμμα

25/09/17 • 13:29 | UPD 25/09/17 • 13:29

Τι δήλωσε για την ελληνική οικονομία ο Υπ. Οικονομίας της Εσθονίας, που έχει την Προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο. #ΕΤ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε την πρόταση της Κομισιόν να κλείσει η επιτήρηση της χώρας μας, λόγω υπερβολικού ελλείμματος, επιβεβαιώνοντας ότι το έλλειμμα είναι κάτω του ορίου του 3%.

«Μετά από πολλά χρόνια σημαντικών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η σημερινή απόφαση είναι καλοδεχούμενη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας (που ασκεί την προεδρία της ΕΕ), σημειώνοντας «είμαστε τώρα στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και γίνεται πρόοδος ώστε η Ελλάδα να μπορεί και πάλι να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια.

Από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009 η Ελλάδα γύρισε το 2016 σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Αν και αναμένεται φέτος ένα μικρό έλλειμμα, το δημοσιονομικό τοπίο αναμένεται να βελτιωθεί ξανά στη συνέχεια. Το χρέος έφτασε το 179% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Υπό αυτό το πρίσμα, το συμβούλιο θεωρεί πως η Ελλάδα καλύπτει τους όρουςγια να κλείσει η διαδικασία, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα πλέον θα ελέγχεται με βάση τους κανόνες της ΕΕ για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, ενώ θα συνεχιστεί ως τον Αύγουστο του 2018 η παρακολούθηση με βάση τους κανόνες του προγράμματος. Εν συνεχεία, θα παρακολουθείται με βάση τους κανόνες μετά το πρόγραμμα», όπως άλλωστε προειδοποίησε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν την άφιξη του στην Αθήνα.