«Μαζεύουν» τις αυξήσεις – Σκέψεις για μειώσεις τελών κυκλοφορίας στα ΙΧ μεγάλου κυβισμού

20/09/17 • 08:50 | UPD 20/09/17 • 08:50

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας θα είναι περιορισμένες και οριακές. #Τέλη #ΕΤ

Μειώσεις στα ποσά των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων με κινητήρες μεγάλου κυβισμού και με παλαιότητα πολλών ετών σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα μελετάται η παράταση μέχρι το τέλος του 2018 της ισχύος των διατάξεων για τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, με βάση τους μήνες κυκλοφορίας εντός του έτους.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2018 που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 5 εκατ. κάτοχοι οχημάτων την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017 θα είναι περιορισμένες και οριακές.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αφορούν στις υψηλές επιβαρύνσεις προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα για την επανακυκλοφορία χιλιάδων «ακινητοποιημένων» σήμερα αυτοκινήτων.

Ταυτόχρονα θα παραταθεί και το 2018 η ισχύς των διατάξεων για τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οι οποίες ψηφίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο και παρέχουν τη δυνατότητα σε κατόχους Ι.Χ. οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία παραδίδοντας τις πινακίδες στις αρμόδιες ΔΟΥ, να άρουν την ακινησία για τα εν λόγω οχήματα και να πάρουν πίσω τις πινακίδες, καταβάλλοντας για το σκοπό αυτό τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τη διάρκεια κυκλοφορίας εντός του έτους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές κληρώσεις χρηματικών ποσών για όσους φορολογούμενους πραγματοποιούν πληρωμές με «πλαστικό χρήμα» ή άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής. Κάθε μήνα 1.000 «τυχεροί» θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ έκαστος.

Το ποσό το οποίο προϋπολογίστηκε να διατεθεί φέτος για δώρα μηνιαίων κληρώσεων σε όσους χρησιμοποιούν «πλαστικό» ή «ηλεκτρονικό» χρήμα στις συναλλαγές τους ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ, καθώς υπολογίστηκε ότι κάθε μήνα του έτους θα διατίθεται για τις κληρώσεις 1 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το μέτρο των κληρώσεων δεν τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο αλλά θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε λίγες μέρες, το τμήμα του ποσού των 12 εκατ. που αναλογεί στους μήνες Ιανουάριο, Αύγουστο ή Σεπτέμβριο θα διατεθεί κι αυτό στις 3 ή 4 μηνιαίες κληρώσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους, οπότε στις κληρώσεις αυτές θα είναι πολύ περισσότεροι από 1.000 όσοι θα κερδίζουν τα χρηματικά ποσά των 1.000 ευρώ.

Γιώργος Παλαιτσάκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου