13/09/17 • 09:36 | UPD 13/09/17 • 09:36

Αξιολόγηση τρίτη, τεστ πρώτο, στο Eurogroup της Παρασκευής

Στο Eurogroup της Παρασκευής στο Ταλίν της Εσθονίας θα περάσει το οικονομικό επιτελείο το πρώτο δύσκολο τεστ της τρίτης αξιολόγησης, αφού στις δύο πρώτες μέρες της συλλογής στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα οι εκκρεμότητες και οι καθυστερήσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Οι καθυστερήσεις στον επανυπολογισμό των συντάξεων, οι αλλαγές στο Δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις που εκκρεμούν εδώ και δύο… αξιολογήσεις και οι οποίες έχουν ήδη εντοπιστεί από τις τεχνικές ομάδες στην Αθήνα θα αποτελέσουν αντικείμενο κριτικής από τους ομολόγους του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο άτυπο Eurogroup της Εσθονίας.

Παρόντες θα είναι και οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι έχοντας ενημερωθεί από τα κλιμάκια της Αθήνας θα μπορέσουν να παρουσιάσουν την κατάσταση, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία. Ωστόσο, θέμα για άλλη μια φορά θα αποτελέσει και η τελευταία καταδίκη του τέως επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος.

Στο θέμα αυτό ο Ελληνας υπουργός θα επαναλάβει άλλη μια φορά ότι η καταδίκη αφορά τη διαχείριση του κ. Γεωργίου στη θέση του ως επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής και σε καμία περίπτωση την ανεξαρτησία της ίδιας της αρχής ή την ποιότητα και την αρτιότητα των στατιστικών στοιχείων. Επίσης θα αναγκαστεί να επαναλάβει ότι η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν αμφισβήτησε την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων πάνω στα οποία στηρίχθηκαν τα τρία προγράμματα προσαρμογής που εφάρμοσε και συνεχίσει να εφαρμόζει η Ελλάδα.

Στο μεταξύ στην Αθήνα οι ομάδες των τεχνικών κλιμακίων ανεβάζουν το ρυθμό τους ανοίγοντας κάθε μέρα καινούργια θέματα. Στα δημοσιονομικά οι εκπρόσωποι των θεσμών, που έχουν εγκατασταθεί από τη Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο, εξετάζουν την αρνητική απόκλιση που κατέγραψαν τα έσοδα τον Ιούλιο.

Υστέρηση

Ζητούν συνεχώς στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υστέρηση των 700 εκατ. ευρώ οφείλεται σε συγκυριακές συνθήκες και ότι το υπόλοιπο του χρόνου η ροή των εσόδων θα κυλήσει ομαλά. Ζήτησαν επίσης να μάθουν και για την πορεία της ανασκόπησης δαπανών (spending review), η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου με στόχο την αναστοχοθέτηση δαπανών ύψους 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την κοινωνική πρόνοια. Ενα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο που έχει ανοίξει είναι οι οφειλές του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα εξετάζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και οι καθυστερούμενοι φόροι, που πλησιάζουν τα 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες των θεσμών δεν εξετάζουν το ύψος των οφειλών όσο το ρυθμό δημιουργίας νέων χρεών από το Δημόσιο προς τους ιδιώτες που φτάνει περίπου τα 300 εκατ. ευρώ το μήνα.

Στις τράπεζες

Οπως έγινε γνωστό, το αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο έχει επισκεφθεί ήδη την Τράπεζα της Ελλάδος και τις επόμενες μέρες θα επισκεφθούν και τις τέσσερις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες. Εκεί αναζητούν την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων αλλά και τη γενικότερη οικονομική πορεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ενα ακόμη κλιμάκιο θα βρεθεί από σήμερα στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκειμένου να εξετάσει την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών. Ο στόχος είναι να υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης για το 2017 και το 2018, οι οποίοι έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 1% του ΑΕΠ για τη διετία.

Το βασικό ζητούμενο είναι η πραγματική απόδοση του τουρισμού στην οικονομία και αν αυτή θα μπορεί να στηρίξει το στόχο για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ ή θα χρειαστεί και νέα αναθεώρηση. Παράλληλα, οι υπόλοιποι της 90μελούς αποστολής έχουν «διακτινιστεί» στα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, στο ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας με στόχο να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του συνόλου των 95 προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης.

Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή