Breaking News

Κλειδωμένο στο… συρτάρι της κυβέρνησης παραμένει το «πακέτο» Γιούνκερ, παρότι η ελληνική αγορά έχει στεγνώσει από «ρευστό».

Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, παραδέχτηκε πως το σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς, με τη… δικαιολογία πως το οικονομικό επιτελείο είχε άλλες προτεραιότητες, αλλά και ότι το πρόγραμμα απαιτεί πολύπλοκες διαδικασίες, όπως business plan.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε πως η αξιοποίηση του «πακέτου» έχει «μια τρομακτική διαδικασία». Κατά τα λεγόμενα του κ. Φλαμπουράρη, πρέπει να κατατίθεται business plan όχι απλώς για το τι θέλει να κάνει κάποιος, αλλά και για το πώς θα το κάνει, ενώ απαιτείται για την έγκρισή του τα έσοδα-έξοδα να είναι συν. «Δεν γίνονται αυτά σε μία μέρα», πρόσθεσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε κυβέρνηση τετραετίας» και ο λόγος που δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρον το σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο οφείλεται στο γεγονός ότι «το οικονομικό επιτελείο έχει τόσες ανάγκες και αρμοδιότητες να αντεπεξέλθει που αυτό έχει μείνει πίσω. Ωστόσο, έχουμε δύο χρόνια να το αξιοποιήσουμε», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Στοιχεία για την Ελλάδα

Η μάχη που δίνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για ένα κομμάτι από την «πίτα» των 315 δισ. ευρώ του «πακέτου» Γιούνκερ συνεχίζεται, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τη χώρα μας, καθότι στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου τον πρώτο λόγο έχουν οι χώρες που υποβάλλουν άμεσα ώριμα επενδυτικά σχέδια. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός από τον «κουμπαρά» των 315 δισ. ευρώ για κάθε κράτος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ΕΣΠΑ.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια αξίας 1,2 δισ. ευρώ -πρόκειται για τη λεγόμενη δημόσια δαπάνη- στο πλαίσιο του «πακέτου», τα οποία με τη μόχλευση θα φτάσουν τα 3,7 δισ. ευρώ, δηλαδή ότι θα οδηγήσουν σε επενδύσεις αυτού του ύψους. Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα είναι στη 12η θέση σε εγκρίσεις και υπογραφές δανείων και εγγυήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις στο πλαίσιο του «πακέτου», βλέποντας την… πλάτη χωρών όπως Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ολλανδία, Φινλανδία και Βέλγιο. Εως τώρα ο ιδιωτικός τομέας έχει… σώσει την Ελλάδα, μέσω επενδυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν από επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια ώρα, ελάχιστα από τα 42 έργα που είχε προτείνει η κυβέρνηση προς ένταξη στο «πακέτο» την άνοιξη του 2016 έχουν μπει στις «ράγες» της υλοποίησης.

Ειδικότερα, μέσω του «παραθύρου» για τις υποδομές και την καινοτομία έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε οκτώ έργα, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέσω του «παραθύρου» για την εγγύηση της χρηματοδότησης κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ προς ενδιάμεσες τράπεζες, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως η πρώτη επένδυση που πήρε το «πράσινο φως» για ένταξη στο πακέτο ήταν αυτή της Creta Farms. Ο δανεισμός, ύψους 15 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε η εταιρία αφορά στη χρηματοδότηση της έρευνας, της καινοτομίας και της διεθνούς ανάπτυξής της, με στόχο τη διερεύνηση νέων αγορών και το μετασχηματισμό της σε εταιρία τροφίμων.

Επίσης, έχουν υπογραφεί δύο συμφωνίες με την Εθνική Τράπεζα για τη χρηματοδοτική υποστήριξη πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, και ακόμη μία με το ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο Diorama Investment (20 εκατ. ευρώ). Στο «πακέτο» εντάχθηκαν και η επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αφορά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Fraport), η χορήγηση δανείων από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα ProCredit Bank, που έχει ανοίξει τρία υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, επένδυση της τάξεως των 48 εκατ. που αφορά στο Αιολικό Πάρκο Βοιωτίας κ.λπ.

Πώς λειτουργεί

Σημειώνεται πως στο πακέτο Γιούνκερ μπορούν να ενταχθούν ώριμα έργα, δηλαδή όσα πληρούν τους περιβαλλοντικούς όρους, έχουν σαφή χρηματοδοτική δομή, μελέτες κ.λπ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ – EFSI) παρέχει δάνειο για επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου, με όρους χαμηλών επιτοκίων. Τα δανειακά κεφάλαια αφορούν κατά βάση ιδιωτικές επενδύσεις και υπό ορισμένους όρους συνδυασμό δημόσιων-ιδιωτικών επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργείται ένας μηχανισμός ασφαλίσεων, ο οποίος μειώνει το ρίσκο μιας χώρας εξομοιώνοντάς το με άλλες και το ίδιο κάνει για κατηγορίες επενδύσεων οι οποίες θεωρούνται πιο υψηλού ρίσκου.

Οι αντιδράσεις

Οπως ήταν αναμενόμενο, η τοποθέτηση του κ. Φλαμπουράρη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ντόρα Μπακογιάννη, επισήμανε σχετικά: «Στον τίτλο “Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ” ο κ. Φλαμπουράρης, ενδεχομένως και πολλά μέλη της παρούσας κυβέρνησης, εντοπίζουν δύο τουλάχιστον άγνωστες σε αυτούς λέξεις: τις λέξεις “Επενδυτικό” και “Σχέδιο”.

Η ίδια πρόσθεσε: «Το μεγαλόπνοο αυτό πλάνο της Ε.Ε. προϋπέθετε από τα κράτη-μέλη να πράξουν τα στοιχειώδη:
να εντοπίσουν έργα οικονομικά βιώσιμα, που συμβάλλουν στους σκοπούς της Ε.Ε. για τη βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση, που θα έχουν σημαντικό βαθμό ωρίμανσης ικανό για χρηματοδότηση και όλα αυτά να οδηγούν σε έναν εύλογο προϋπολογισμό που θα συμπεριλαμβάνει και όλους τους πιθανούς κινδύνους κατά την υλοποίηση του κάθε έργου.

Πραγματικά πολλές άγνωστες λέξεις για τον κ. Φλαμπουράρη και τους συνεργάτες του, που θεωρούν ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία την προετοιμασία business plan… Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει».
Παράλληλα, απλοί πολίτες-χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να «κατακεραυνώσουν» τον κ. Φλαμπουράρη γι’ αυτή του την τοποθέτηση. Πόσω μάλλον αν αναλογιστεί κανείς πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωνε πέρυσι από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ): «Αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για 2η συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης».

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

ifentouri@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap