ΠΡΟΣΦEYΓΕI ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Γεωργίου στους Financial Times: Τα ίδια θα έκανα και σήμερα, ενήργησα νόμιμα

02/08/17 • 12:29 | UPD 02/08/17 • 16:55

Δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, που καταδικάστηκε χθες σε διετή φυλάκιση με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος, φιλοξενούν οι Financial Times.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ καταδικάστηκε παρά το γεγονός ότι ενήργησε σύμφωνα με τον κώδικα της ΕΕ για τις πρακτικές των επικεφαλής των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών.

Μιλώντας στην εφημερίδα από το σπίτι του στις ΗΠΑ ο κ. Γεωργίου, ο οποίος προσφεύγει στο Aνώτατο Δικαστηρίο κατά της ποινής, αναφέρει ότι καταδικάστηκε για την τήρηση «της αρχής της επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως απαιτείται από την ΕΕ και από το ελληνικό δίκαιο.

Ο ίδιος προσθέτει: «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας στατιστικής αρχής». Η εφημερίδα παραθέτει απόψεις Ελλήνων σχολιαστών που στην ουσία θεωρούν τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποδιοπομπαίο τράγο που επωμίζεται την ευθύνη για την προσφυγή στο ΔΝΤ και που μιλούν για «Καφκική μορφή πολιτικής δίωξης».

Υπογραμμίζεται ακόμη η παρέμβαση της Κομισιόν και σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων του ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2010-2015 και πέραν αυτού και πρόσθεσε ότι η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

 

 

Δημοφιλή