Αθήνα Καιρός

«Μπλακ-άουτ» στις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων από τη ΔΕΗ

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
4 λεπτά
«Μπλακ-άουτ» στις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων από τη ΔΕΗ

Αρκετά πιο χαμηλή από την προσδοκώμενη αποδείχτηκε τελικά η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ και αυτό γιατί, παρά τα προγράμματα διακανονισμού που τρέχουν, η Επιχείρηση μείωσε με μόλις 27 εκατ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες όφειλες της από τις αρχές του χρόνου.

Το πόσο, που πια φτάνει τα 2,231 δισ. ευρώ, έναντι 2,258 δισ. που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2016, αντικατοπτρίζει τη δυσχερή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η Εταιρία, αλλά και τις επιλογές που ολοένα στενεύουν.

Αναλυτικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ από 1,4 δισ. ευρώ το 2014 εκτινάχθηκαν σε 2,298 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, αυξήθηκαν περαιτέρω σε 2,58 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, για να επανέλθουν μετά τις ρυθμίσεις περίπου στα επίπεδα του 2015 και να διαμορφωθούν σε 2,231 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2017.
Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Δημόσιας Επιχείρησης, είπε πως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να μειωθούν περαιτέρω τα χρέη προς την Επιχείρηση, γεγονός που έκανε τη ΔΕΗ να προκηρύξει το διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα τη βοηθήσει να διαμορφώσει τη στρατηγική της από εδώ και στο εξής.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι η ΔΕΗ έχει μπροστά της να υλοποιήσει δύσκολους στόχους, όπως η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της, τον οποίο πρέπει να επιτύχει, προκειμένου, όπως είπε, «να μην εξαναγκαστούμε σε άλλα χειρότερα μέτρα».

Λιγνιτικές μονάδες

Από πλευράς του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε σχετικά ότι οι εργαζόμενοι, όπως και η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]