#Tags:

Τέλος εποχής μετά από 29 χρόνια

Οριστικό «μαύρο» στο Mega – Τέλος και από την συνδρομητική πλατφόρμα

20/11/18 • 10:23 | UPD 20/11/18 • 10:23

Newsroom eleftherostypos.gr

Το MEGA δεν θα εκπέμπει πλέον ούτε από τη Nova, η οποία μάλιστα έβγαλε και σχετικό μήνυμα, ενημερώνοντας τους συνδρομητές της. H προβολή του καναλιού σταμάτησε τα ξημερώματα, τη στιγμή που τελείωνε ένα επεισόδιο της σειράς "Φόνος χωρίς ταυτότητα".

Tα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου  έπεσε μαύρο στη συχνότητα του MEGA μετά από 29 χρόνια ζωής του καναλιού, έπειτα από απόφαση του ΣτΕ αλλά  όσοι είχαν συνρομητικό σπίτι τους, εξακολουθούσαν να βλέπουν το κανάλι και τις σειρές του.

Το MEGA δεν θα εκπέμπει πλέον ούτε από τη Nova, η οποία μάλιστα έβγαλε και σχετικό μήνυμα, ενημερώνοντας τους συνδρομητές της. H προβολή του καναλιού σταμάτησε τα ξημερώματα, τη στιγμή που τελείωνε ένα επεισόδιο της σειράς «Φόνος χωρίς ταυτότητα».

Αναλυτικά το μήνυμα: «Η Nova ενημερώνει τους συνδρομητές της ότι, κατόπιν επιστολής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), είναι υποχρεωμένη, από το Νόμο, να διακόψει τη συνδρομητική δορυφορική μετάδοση του τηλεοπτικού προγράμματος Mega. Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20/11/2018».

Αναλογικά «μαύρο» είχε πέσει στην συχνότητα του Mega  που εξέπεμπε μέσα από την πλατφόρμα της DIGEA τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου. Το «Μεγάλο Κανάλι» σταμάτησε να εκπέμπει μετά από 29 χρόνια λειτουργίας του.

Σχεδόν εννέα λεπτά μετά τις 2.00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου έπεσε το «μαύρο» στο Mega.

Με μια ανακοίνωση μόλις 54 λέξεων η Digea ανακοίνωσε την Παρασκευή το τέλος μετάδοσης όλων των προγραμμάτων του τηλεοπτικού σταθμού Mega.  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδρομητικές πλατφόρμες (Vodafone, Cosmote) θα συνεχίσουν να μεταδίδουν το πρόγραμμα του Mega, διότι το ΕΣΡ δεν ζήτησε από αυτούς να το κατεβάσουν.

Θολό είναι το τοπίο σχετικά με το εάν θα πέσει «μαύρο» τελικά στις 28 Οκτωβρίου στο MEGA, καθώς το μεσημέρι του Σαββάτου κυκλοφόρησε η πληροφορία σχετικά με αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης για διακοπή του σήματος το οποίο φέρεται να κατέθεσε η Τηλέτυπος.

Αίτημα αναστολής

Σύγχυση προκάλεσε η πληροφορία που διακινείται από το πρωί του Σαββάτου, πως η Τηλέτυπος έχει καταθέσει αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης για τη διακοπή του σήματος του MEGA. Όπως μεταδίδει το ethnos.gr, η πληροφορία διαψεύδεται από το ΕΣΡ, ενώ τονίζεται στο ρεπορτάζ πως «μέχρι τις 15.30 το μεσημέρι της Παρασκευής δεν είχε κατατεθεί στο ΕΣΡ κανένα σχετικό με το θέμα, αίτημα».

Πάντως σύμφωνα με το αρχικό ρεπορτάζ, η ακρόαση των εκπροσώπων του MEGA (σε περίπτωση που ισχύει η πληροφορία για αναστολή της απόφασης) ορίστηκε για αυτήν την Τρίτη, στη μία μετά το μεσημέρι και ενώ η Digea έχει ανακοινώσει από την Τετάρτη, ότι στις τρεις το πρωί της Κυριακής θα κατεβάσει το σήμα του τηλεοπτικού σταθμού.

Το αποχαιρετιστήριο βίντεο των εργαζομένων του MEGA

Από την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, σχεδόν μετά από 30 χρόνια, το MEGA αναμένεται να πάψει να μεταδίδει σήμα όπως ανακοίνωσε η Digea.

O χρόνος πια μετρά αντίστροφα για την παύση λειτουργίας του «μεγάλου καναλιού»  και οι εργαζόμενοι του, βάζουν την τελευταία πινελιά στην 29χρονη πορεία του. Με μια συρραφή αγαπημένων σκηνών από σειρές του MEGA, που δίνουν τον τόνο, περνούν το μήνυμα και τελικά προαναγγέλουν το τέλος του μεγάλου καναλιού έπειτα από 29 χρόνια ζωής.

Το βίντεο επιμελήθηκαν οι εργαζόμενοι του MEGA που παρέμειναν στις επάλξεις, προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανό το κανάλι για περισσότερα από δύο χρόνια.

Στην ανακοίνωση η Digea αναφέρει:

H Digea ενημερώνει το τηλεοπτικό κοινό ότι κατόπιν έγγραφης γνωστοποίησης που έλαβε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), θα προχωρήσει, ως υποχρεούται, από το νόμο και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της, στη διακοπή της παροχής υπηρεσιών ψηφιακής μετάδοσης του τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας «MEGA».

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί τις πρωινές ώρες της Κυριακής 28/10/2018.

Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι μετά την εφαρμογή του νόμου 4496/17 οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξαρτούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους από τη συμμετοχή τους στην προκηρυχθείσα διαδικασία αδειοδότησης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμμετοχή επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα ο τερματισμός της λειτουργίας του χωρίς να καταλείπεται στάδιο εκτίμησης των κατ’ ιδίων περιστάσεων.

Επιπλέον, επισημαίνεται πως «στην περίπτωση μη συμμετοχής ή απαράδεκτης ή ανεπιτυχούς συμμετοχής τηλεοπτικού σταθμού σε προκηρυχθείσα διαδικασία αδειοδότησης επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα ο τερματισμός λειτουργίας του μετά την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, χωρίς να καταλείπεται στάδιο εκτίμησης των κατ’ ιδίαν περιστάσεων».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, επισημαίνει, επίσης, ότι «σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου που επιβάλλει τη διαφύλαξη του κύρους του νόμου, ως τύπος προγράμματος που αφορά την ενεστώσα λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού, νοείται ο δηλωθείς κατά την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία τύπος του προγράμματος, ο οποίος και προσδιορίζει το χαρακτήρα του σταθμού ως ενημερωτικού ή μη και όχι ο τύπος προγράμματος ο οποίος έχει τυχόν δημιουργηθεί αυθαιρέτως με τη μεταβολή της φυσιογνωμίας του δηλωθέντος προγράμματος του σταθμού, κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων με τις οποίες κρίθηκε νόμιμη η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς για μη νόμιμη μετατροπή του προγράμματός τους από ενημερωτικό, όπως είχε δηλωθεί, σε μη ενημερωτικό».

Επίσης το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνει πως «η τηλεοπτική εκπομπή τελεί (κατ’ άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος) υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιωκόμενοι σκοποί (εξασφάλιση τηλεοπτικής στάθμης προγραμμάτων, πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας κ.λπ.) και δύναται να συνίσταται ο έλεγχος αυτός στην υπαγωγή της τηλεοπτικής εκπομπής σε καθεστώς προηγούμενης άδειας, χορηγουμένης κατά ισότιμο, αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο, σχετικοί όροι και προϋποθέσεις».

Επίσης, με 4 άλλες αποφάσεις της Ολομέλειας (2014-2017) απερρίφθησαν οι αιτήσεις ακύρωσης της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ, Star και ΑΝΤ1 που τρεφόντουσαν κατά της τελευταίας αδειοδοτικής διαδικασίας.

 

Copy link
Powered by Social Snap