Πρώτα «Διαύγεια» μετά Digea

Αντίστροφη μέτρηση για το λουκέτο στο MEGA – Στο ΣτΕ οι εργαζόμενοι

14/03/18 • 09:07 | UPD 14/03/18 • 09:26

Οι τελευταίες λέξεις στο μεγάλο κεφάλαιο «Mega» φαίνεται ότι γράφονται εδώ και ένα 24ωρο, μετά την απόφαση του ΕΣΡ να ρίξει «μαύρο» στο πάλαι πότε Μεγάλο Κανάλι.

Χθες το μεσημέρι, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αποφάσισε, με 6 ψήφους υπέρ του κλεισίματος και 3 κατά, ο σταθμός να τερματίσει τη λειτουργία του, κρίνοντας πως ανήκει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του ν. 4496/2017 και δεν μπορεί να θεωρηθεί θεματικός.

Οπως γνωστοποιήθηκε, το βασικό επιχείρημα της ανεξάρτητης αρχής για την εν λόγω απόφαση ήταν το ότι το Mega λειτούργησε επί πολλά έτη ως ενημερωτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας, καθώς επίσης και το ότι δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών. Το κανάλι, ακόμη, δεν είχε υποβάλει δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματός του, παρά το γεγονός ότι στο υπόμνημα που κατατέθηκε στο ΕΣΡ, οι εκπρόσωποι του καναλιού βασίστηκαν στο ότι από τον Σεπτέμβριο του 2016 ο σταθμός μετατράπηκε εξ ανάγκης σε θεματικό -ψυχαγωγικό χωρίς να προβάλλει δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές.

Πρώτα «Διαύγεια» μετά Digea

Οι επόμενες ώρες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς από τη στιγμή που θα δημοσιευθεί η απόφαση του ΕΣΡ στη «Διαύγεια», τίθεται σε ισχύ. Τότε, θα σταλεί στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία με τη σειρά της θα ενημερώσει τη Digea για να κατεβάσει το σήμα του καναλιού.

Διαβάστε ακόμη: MEGA: Από τη χρυσή εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης στο λουκέτο

Την ίδια στιγμή, πάντως, που η ανεξάρτητη αρχή διαλαλεί ότι οι ενέργειες αυτές αναμένεται να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση, οι εργαζόμενοι του Mega ετοιμάζονται να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα στο Συμβούλιο της Επικρα τείας, όπως και οι μέτοχοι Βαγγέλης Μαρινάκης, οικογένεια Βαρδινογιάννη και Ιβάν Σαββίδης. Αυτός είναι, ίσως, ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να αποτραπεί, προς το παρόν, ο τερματισμός της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής από το ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι στις 4 Μαΐου 2018 θα εκδικαστούν και οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Αlpha, ANT1, Star και ΣΚΑΪ, καθώς και της ΕΙΤΗΣΕΕ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών.

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων

Πρωταγωνιστές σε αυτό το θρίλερ που δεν έχει τέλος είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του σταθμού, οι οποίο -με όποια φωνή και δύναμη τους έχουν απομείνει- προσπαθούν να βρουν τρόπους να κρατήσουν το κανάλι ανοιχτό.

Απογοητευμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τη δικαίωσή τους, προσπαθούν να πιέσουν όσο μπορούν τους μεγαλομετόχους να λάβουν, έστω και καθυστερημένα, τα μέτρα τους, να δημιουργήσουν ένα σαφές πλάνο και να δουν τι μπορούν να κάνουν. Οπως υποστήριξε, άλλωστε, και ο Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, αν οι μέτοχοι και οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου εννοούν όσα υποστηρίζουν έχουν περιθώριο να προσφύγουν στο ΣτΕ και να ζητήσουν αναστολή της απόφασης.

Συγκινητική ήταν και η ανάρτηση της Νάταλι Κάκκαβα, μίας εκ των 420 εργαζομένων, στο Instagram, με φωτογραφίες από τα δελτία καιρού. «Mega μαύρο από εδώ και πέρα… Τελικά τα κατάφεραν… Τι κι αν με αυτή τους την απόφαση μαύρισαν τις ζωές 420 εργαζομένων… Ποιος νοιάζεται, άλλωστε, για ανθρώπινες ψυχές… Αλλά βέβαια χωρίς το Mega από εδώ και πέρα ο κόσμος θα γίνει καλύτερος… Πολεμήθηκε η διαπλοκή… Αυτό δεν έλεγαν; Συγχαρητήρια λοιπόν… Κοιμηθείτε με ήσυχη τη συνείδησή σας…», έγραψε.

Συνδικαλιστικές ενώσεις

Με μακροσκελή επιστολή τα διοικητικά συμβούλια των ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΕΤΙΤΑ ζητούν από τους μετόχους του Mega να πάρουν θέση.

«Η αρνητική απόφαση του ΕΣΡ στο αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού Mega για αλλαγή της φυσιογνωμίας του, ρίχνει ‘μαύρο” στο πρώτο ιδιωτικό κανάλι της χώρας και οδηγεί σε εξόντωση τους 420 απλήρωτους εργαζόμενους. Ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει σε λειτουργία το Mega είναι, εδώ και τώρα, οι μέτοχοι να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που παρέχει ο νόμος προκειμένου να καταστεί προσωρινά ανενεργή και τελικά να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΡ που βάζει “λουκέτο” στο κανάλι. Χρόνος υπάρχει. Οπως και νομικά εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν το καίριο αυτό πλήγμα στην πολυφωνία και τη Δημοκρατία. Ηρθε η ώρα, επιτέλους, να αποδείξουν ότι οι μέχρι τώρα ενέργειές τους δεν ήταν προσχηματικές», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Στάση εργασίας σήμερα, από τις 12.00 έως και τις 16.00, έχει κηρυχτεί στην ΕΡΤ και τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ως συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Mega.

Κατερίνα Θεοδωροπούλου
Ktheodoropoulou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου