Μάνεσης στον Ελεύθερο Τύπο: Δεν αντιγράφω κανέναν!

21/11/17 • 22:07 | UPD 21/11/17 • 22:07

Ο παρουσιαστής του «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» μιλά έξω από τα δόντια αναφέρεται για όλους και για όλα σε συνέντευξη-ποταμό.

Καταξιωμένος και παράλληλα παιδί του λαού. Ενας άνθρωπος με γνώσεις και καθόλου τουπέ, ένας αληθινός μαχητής της δημοσιογραφίας, ένας ρεπόρτερ που ακόμα και σήμερα ενδιαφέρεται για την αληθινή είδηση.

Ο Νίκος Μάνεσης δεν χρειάζεται συστάσεις κι αν πρέπει να υπάρξουν μπορούν να γεμίσουν ολόκληρες σελίδες. Ο παρουσιαστής του «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» μιλά έξω από τα δόντια για όλους και για όλα.

Στη δύσκολη ζώνη του Σαββατοκύριακου σαρώνετε στους πίνακες της Nielsen. Παρ’ όλα αυτά, όταν σας έγινε η πρόταση, είχατε δεύτερες σκέψεις;
Δεν ήμουν διστακτικός, γιατί το Σαββατοκύριακο το ξέρω. Ο μεγάλος ανταγωνισμός των παιδικών προγραμμάτων είναι γνωστός, αλλά ευτυχώς τα πάμε περίφημα και ξεπερνάμε ακόμα και αυτά. Μου είχαν γίνει προτάσεις από το κανάλι ή για το «60’ Ελλάδα» ή για κάτι άλλο που δεν θα σας πω ή για το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Παπαδρόσος μού είπε ότι με εμπιστεύονται να σχεδιάσω την εκπομπή και χάρηκα πολύ. Προχωρήσαμε, κάναμε εναλλακτική ενημέρωση και δεν μας λογοκρίνει κανείς.

Με ευκολία μεταβαίνετε από τη «βαριά» ειδησεογραφία σε πιο ανάλαφρα θέματα. Αυτό απαιτεί πολύ διάβασμα;
Η εκπομπή είναι infotainment και το μυστικό αυτό είναι. Από την κατάθλιψη να περνάς σε κάτι πιο χαλαρό, να χαμογελάς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί δεν πρέπει να σε πιάσει κανείς αδιάβαστο, έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό που ρωτήσατε. Γνωρίζω την επικαιρότητα πολύ καλά, απαιτείται πολύ διάβασμα και κόπος. Αγαπώ πολύ τα ελεύθερα θέματα, για πολλά χρόνια ήμουν ρεπόρτερ ελεύθερου ρεπορτάζ. Το μόνο που αποφεύγω είναι το lifestyle, όχι ότι δεν μπορώ να το διαχειριστώ αλλά δεν είναι του τύπου μου.

Βλέποντας κάποιος το «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» συνειδητοποιεί ότι δεν ασχολείστε με άλλες εκπομπές, αν και είναι σύνηθες φαινόμενο των τελευταίων ετών ο ένας να ασχολείται με τον άλλον…
Ακριβώς, εμένα δεν με αφορούν αυτά, εγώ παράγω πρωτογενές ρεπορτάζ. Μου αρέσει η δυσκολία, δεν αναπαράγω πράγματα, δεν αντιγράφω κανέναν, δεν ασχολούμαι με lifestyle και με την υπόλοιπη τηλεόραση. Εχουμε ιδέες, μεράκι, φαντασία.

Τι συνέβη, τελικά, με την Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου;
Ανακοίνωσε και στο κανάλι και σ’ εμένα ότι δεν μπορεί να δουλεύει επτά μέρες την εβδομάδα, εμένα είναι επιλογή μου να δουλεύω με τέτοιους ρυθμούς, οπότε κουράστηκε και επέστρεψε στα διεθνή θέματα του δελτίου ειδήσεων. Η Αλεξάνδρα παραμένει φίλη μου και η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για εκείνη, για ό,τι κι αν χρειαστεί είμαι εδώ. Σε κάθε περίπτωση αντικαταστάθηκε και είμαι χαρούμενος. Δεν επιθυμώ να τα κάνω όλα εγώ, θα μπορούσα αλλά ειλικρινά δεν το θέλω, ο καθένας έχει το ρόλο του.

Σας ενόχλησε ο ντόρος που έγινε;
Ξέρω ότι είναι παιχνίδι όλο αυτό! Ολοι θέλουν να βγάλουν το ξύλο, τον καβγά, ξεκίνησαν όλα από ένα μονόστηλο σε μία εφημερίδα και έπειτα το πήραν όλοι οι τηλεκριτικοί. Ας με έπαιρνε κάποιος ένα τηλέφωνο να με ρωτήσει.

Ενας δημοσιογράφος που κάνει πρωταθλητισμό τι σχέση έχει με την τηλεθέαση;
Θα ήμουν ευτυχής αν δεν υπήρχαν καθόλου νούμερα τηλεθέασης. Είναι ένα αναγκαίο κακό, παρά το γεγονός ότι είμαι από τους ευνοημένους. Δεν μπορώ, πάντως, να μην τα παρακολουθώ, γιατί η διαφήμιση κρίνεται από τα νούμερα κι εμείς κατά μία έννοια κρινόμαστε από τη διαφήμιση. Και δεν είμαστε και ΕΡΤ, που ετοιμάζονται να τα καταργήσουν, εκείνοι πληρώνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σε μια τόσο δύσκολη τηλεοπτική αγορά, πώς ηχεί στα αφτιά σας το ποσό των 35.000.000 ευρώ που θα πρέπει να καταβάλουν τα κανάλια για τηλεοπτική άδεια;
Εξωπραγματικό! Αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν και, αν η κυβέρνηση επιμείνει, πολλοί από εμάς θα χάσουμε τη δουλειά μας.

Επτά μέρες την εβδομάδα δουλειά!
Το αντίδοτό μου στην κρίση είναι να δουλεύω σκληρά, όχι να παίρνω φακελάκια. Και να δουλεύω ολοένα και περισσότερο με λιγότερα χρήματα. Βέβαια, έχω κερδίσει κάτι πολύ σημαντικό. Αν πληκτρολογήσετε το όνομά μου στο Διαδίκτυο, θα δείτε ότι δεν έχω κατηγορηθεί ποτέ για τίποτα.

Στα τόσα χρόνια πορείας, ποια είναι η μεγαλύτερη περγαμηνή σας;
Δεν θυμάμαι ανθρώπους να με έχουν πει αλήτη και ρουφιάνο. Δεν με έχουν κατηγορήσει για «ψεύτικη» κριτική.

Τι άλλο θα θέλατε να τολμήσετε να κάνετε στη μικρή οθόνη;
Μέσα στο μυαλό μου έχω περίπου δέκα εκπομπές που θα ήθελα να κάνω. Μία από αυτές ήταν και τα «60’ Ελλάδα», είδατε την οπτική μου, την αισθητική μου, την αγάπη που έχω για το καλό μοντάζ και τη φωτογραφία. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλω να κάνω αλλά δεν θα τα πω (γέλια). Αν έπρεπε κάτι να πω, θα ήταν να στήνω και να οργανώνω εκπομπές, ακόμα και πίσω από τις κάμερες.

Η προβολή δεν σας αφορά;
Οχι, δεν καίγομαι για την προβολή. Είμαι κάπως αντικοινωνικός, δεν πάω σε εκδηλώσεις, δεν τα πάω πολύ καλά όταν πέφτω πάνω σε φωτογράφους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Από το ένθετο Κους Κους της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής