#Tags:

Η Μαριλένα Κατσίμη μιλάει στον Ελεύθερο Τύπο για τους «Ιστορικούς περιπάτους» της ΕΡΤ

11/10/17 • 20:12 | UPD 11/10/17 • 20:12

«Δεν θέλουμε να κάνουμε τηλεόραση μόνο για μια ομάδα διανοουμένων», είπε η παρουσιάστρια

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» της ΕΡΤ έχουν στόχο να αναδείξουν άγνωστες πλευρές της ελληνικής Ιστορίας στο ευρύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής Μαριλένα Κατσίμη μιλάει στον «Ε.Τ.» για την εκπομπή, τη νέα σεζόν αλλά και για την παραίτηση Τσακνή από την ΕΡΤ.

Ποτέ ξεκινούν οι «Ιστορικοί Περίπατοι»;

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» ξεκινούν την 28η Οκτωβρίου με μία επετειακή εκπομπή που έχει τίτλο «Από τη δικτατορία του Μεταξά στον πόλεμο του ’40». Ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος, με εξειδίκευση στην πολιτική λειτουργία του στρατού, μας ξεναγεί σε σημεία της Αθήνας που διαδραματίστηκαν γεγονότα που σχετίζονται με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Δεν εστιάζουμε μόνο στον περίπατο. Είναι αυτό που προηγήθηκε κι αυτό που έπεται του περιπάτου. Μόνο έτσι κατανοείται η Ιστορία.

Η 12η Οκτωβρίου 1944 είναι μια ιστορική μέρα. Αύριο είναι η επέτειος της Απελευθέρωσης της Αθήνας. Θα κάνετε κάτι γι’ αυτό;

Πριν μερικά χρόνια η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν μας έλεγε και πολλά. Η ημέρα αυτή άρχισε να αναδεικνύεται πριν τρία χρόνια στις εκδηλώσεις μνήμης για την απελευθέρωση της Αθήνας που ξεκίνησαν από μια ομάδα ιστορικών σε συνεργασία με την ΕΡΤ και δεκάδες άλλους φορείς και συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία και φέτος. Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης που διαρκεί όλο τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει εκθέσεις, συναυλίες, ιστορικούς περιπάτους και δεκάδες άλλες δράσεις θα γίνει σήμερα 11 Οκτωβρίου στις 22.00 μια συζήτηση στο στούντιο της ΕΡΤ1 με τέσσερις ιστορικούς που έχουν μελετήσει τη συγκεκριμένη περίοδο. Μαζί με τους Γιώργο Μαργαρίτη, Προκόπη Παπαστράτη, Σωτήρη Ριζά και Κώστα Σκολαρίκο και τον συνάδελφο και συμπαρουσιαστή των «Ιστορικών Περιπάτων» Πιέρρο Τζανετάκο αναζητάμε την απάντηση στην ερώτηση «Γιατί στην Ελλάδα γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου και όχι τη λήξη του;».

Είναι στόχος σας το νεανικό κοινό;

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» είναι μια εκπομπή για όλες τις ηλικίες. Στόχος μας είναι και το νεανικό κοινό, έφηβοι αλλά και παιδιά, καθώς τα περισσότερα θέματα που καλύπτουν οι εκπομπές υπάρχουν στα σχολικά βιβλία, ακόμη και του δημοτικού. Το θέμα είναι πώς τα παρουσιάζεις. Στόχος είναι μια Ιστορία φιλική προς το κοινό, όχι απλά διδακτική. Η ιδιαίτερη σκηνοθεσία, τα γραφικά και οι πληροφορίες που εμφανίζονται στην οθόνη κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προσπαθούν να δώσουν στον τηλεθεατή τις απαραίτητες επεξηγήσεις ώστε να μπορεί να παρακολουθεί με άνεση την αφήγηση της Ιστορίας. Γι’ αυτό τον λόγο επιλέξαμε να έχουμε μόνο έναν, το πολύ δύο ιστορικούς για να μας ξεναγούν. Εκανα και το τεστ με τα παιδιά μου, που καλύπτουν όλες τις βαθμίδες του σχολείου (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) και το παρακολούθησαν με σχετική άνεση, τους άρεσε πολύ! Ηδη πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές μού λένε ότι θέλουν να παίξει στα σχολεία τους.

Θα αφήνατε την ΕΡΤ για να πάτε σε ένα ιδιωτικό κανάλι;

Αυτή η συγκεκριμένη εκπομπή δεν θα μπορούσε να παραχθεί σε κανένα άλλο κανάλι, λόγω του μεγάλου κόστους του αρχειακού υλικού που στην ΕΡΤ μας παρέχεται δωρεάν.

Πώς βλέπετε τη φετινή σεζόν;

Νομίζω ότι η φετινή σεζόν είναι απίστευτα «σκληρή». Σε όλα τα κανάλια έχει καταιγισμό από ριάλιτι και σίριαλ, καλοφτιαγμένα που μπορούν να κάνουν τον τηλεθεατή να κολλήσει. Μέσα σε αυτή την υπερδόση εμπορικών εκπομπών, η ΕΡΤ θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική πρόταση γιατί έχει εξαιρετικές εκπομπές έρευνας και ξένες σειρές που σπανίζουν στα άλλα κανάλια.

Θέλετε να μου σχολιάσετε την παραίτηση του Διονύση Τσακνή;

Στενοχωρήθηκα που έφυγε ο Διονύσης Τσακνής γιατί, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες του προέδρου, άφησε έργο πίσω του. Το γραφείο του ήταν πάντα ανοιχτό για όλους μας και προσπαθούσε να βοηθήσει όσο μπορούσε. Ομως πραγματικά αυτή τη στιγμή το μόνο που θέλω είναι η ΕΡΤ να ξεκινήσει να παράγει έργο κι αυτό να φανεί προς τα έξω. Ολα αυτά που γίνονται δυστυχώς στρέφουν τον κόσμο που τόσο στήριξε την ΕΡΤ την περίοδο του μαύρου εναντίον μας.

Τα νούμερα τηλεθέασης παίζουν ρόλο για σας;

Ναι, παίζουν. Πριν το μαύρο η «Πρωινή Ενημέρωση» είχε πάντα ψηλά νούμερα. Μετά το μαύρο έπεσαν κατακόρυφα και αγκομαχάμε να ανεβούν έστω και λίγο. Ακόμη κι αν ξέρω ότι οι «Ιστορικοί Περίπατοι» είναι μια πολύ αξιόλογη και ποιοτική προσπάθεια, θα με πονάει αν δεν κάνουν και αξιοπρεπή νούμερα. Δεν θέλουμε να κάνουμε τηλεόραση μόνο για μια ομάδα διανοουμένων.

ΜΑΡΤΖΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
mlazarou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap