Ξεσπά η Μάρω Λύτρα για το Τέξας: Βάλτε κανόνες στα παιδιά σας

21/05/18 • 17:58 | UPD 21/05/18 • 18:00

«Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι εκεί και μαντέψτε: τα παιδιά σας δεν είναι τέλεια. Δείτε τα και δείτε πως δημιουργήσατε τέρατα. Λυπάμαι πολύ για τις χαμένες ψυχές, που βαραίνουν τους δυο ανεύθυνους που μεγάλωσαν αυτό το τέρας, ή κάθε άλλο τέρας πριν από αυτόν που έκανε το ίδιο.»

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει επιστρέψει στη βάση της στον Καναδά. Εκεί όπου πριν ένα χρόνο παντρεύτηκε. Εκεί όπου έχει τώρα την οικογένεια της. Και ως μητέρα ανησυχεί για τον κόσμο. Ιδίως μετά τα όσα έγιναν στο Τέξας. Η Μάρω Λύτρα έγραψε σκληρές αλήθειες για τους γονείς.

Είναι αλήθεια πως κανείς γονιός δεν θέλει να παραδεχτεί πως το παιδί του έχει πρόβλημα συμπεριφοράς. Αν ένας δάσκαλος πει στο γονιό κάτι, ο γονιός φωνάζει και απειλεί. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα σε κοινωνίες όπως η Αμερική, όπου τα παιδιά είναι ευάλωτα σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους. Είτε ως θύτες είτε ως θύματα.

Το Μακελειό στο Τέξας είχε κι από τα δύο, με τη Μάρω Λύτρα να εστιάζει το πρόβλημα εκεί που ακριβώς βρίσκεται. Όχι στο ότι ο δολοφόνος είναι Έλληνας. Ούτε στη νομοθεσία για την οπλοκατοχή που δεν πρόκειται να αλλάξει. Αλλά στους ίδιους τους γονείς, τους ανεύθυνους ανθρώπους που επιτρέπουν στο παιδί τους να έχει όπλο.

«Ποιος νοιάζεται αν είναι Έλληνας. Τι μας νοιάζει τι κάνουν οι γονείς, όταν φορούσε αυτήν την μπλούζα. Ανεύθυνοι, κακομαθημένοι αυτουργοί. Και γονείς που νομίζουν ότι τα παιδιά τους είναι τέλεια. Και αγνοούν τα σημάδια γιατί τους είναι δυσάρεστα. Δε νιώθω άσχημα για τους γονείς, δεν νιώθω. Δεν είδαν τα ρούχα του παιδιού τους, δεν μπήκαν ποτέ στο δωμάτιό του, δεν ήταν σύμφωνοι με τη χρήση όπλων; Άνθρωποι τα παιδιά σας είναι δικό σας δημιούργημα.

Και μην λέτε πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αν κάθε παιδί στα σπίτια σας είναι διαφορετικό, μεγαλώστε το σωστά, ώστε να γίνει ένα σωστός και συνετός πολίτης. Και αν το παιδί σας κάνει κάτι που είναι λάθος, ζητήστε βοήθεια και αναφέρετε το περιστατικό.

Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι εκεί και μαντέψτε: τα παιδιά σας δεν είναι τέλεια. Δείτε τα και δείτε πως δημιουργήσατε τέρατα. Λυπάμαι πολύ για τις χαμένες ψυχές, που βαραίνουν τους δυο ανεύθυνους που μεγάλωσαν αυτό το τέρας, ή κάθε άλλο τέρας πριν από αυτόν που έκανε το ίδιο.

Βάλτε κανόνες στα παιδιά σας και ευαισθητοποιήστε τα. Διδάξτε τους ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Μην τα συστήνετε στη βία και τα όπλα. Αυτά τα παιδιά νομίζουν ότι μπορούν να ξεφύγουν από όλο αυτό. Μαμά, μπαμπά, παππού, γιαγιά. Μαμά, μπαμπά, παππού, γιαγιά…πάρτε τώρα το μικρό πολύτιμο γιο σας που δεν μπορεί να κάνει κακό. Αλλά τι θα πείτε στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους;»