Η δήλωση έγινε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Χαμογέλα και Πάλι το Σάββατο 10 Ιανουαρίου, όπου αναφέρθηκε διεξοδικά στον τρόπο με τον οποίο, κατά την άποψή του, έχει μετατοπιστεί το βάρος των κριτηρίων επιλογής. Η τοποθέτησή του προκάλεσε συζήτηση για τον ρόλο της μουσικής και της εικόνας στον διαγωνισμό και για το τι απαιτείται σήμερα από έναν δημιουργό που επιδιώκει διεθνή παρουσία.
Στην εκπομπή ο Θεοφάνους είπε συγκεκριμένα: «Δεν είναι η ώρα ακόμα να μιλήσουμε για τη Eurovision. Είναι περισσότερο vision παρά ακουστικό. Εξαρτάται από το πόσα θα επενδύσει κάποιος στην εικόνα, στο κοστούμι, στο σκηνικό, στον εντυπωσιασμό. Δυστυχώς, η φωνή είναι σε δεύτερη μοίρα. Δεν νομίζω να το έκανα ξανά ως συνθέτης». Εξήγησε ότι όταν η επιτυχία συνδέεται κυρίως με την οπτική εντύπωση, οι απαιτήσεις προς τους δημιουργούς αλλά και τις κρατικές αποστολές μεταβάλλονται. Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτή η μετατόπιση δημιουργεί νέα πεδία εργασίας για επαγγελματίες του θεάματος, όπως σκηνοθέτες, χορογράφους και ενδυματολόγους, αλλά ταυτόχρονα περιορίζει τον ρόλο των καθαρών μουσικών ιδεών. Σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερο προϋπολογισμό, πρόβες και τεχνική υποστήριξη, καθώς και τη συνεργασία με παραγωγές που ειδικεύονται στην τηλεοπτική παρουσίαση. Σύμφωνα με τον Θεοφάνους, οι επιλογές τραγουδιών και οι στρατηγικές παρουσίασης πλέον καθορίζονται από τη συνολική εικόνα, την παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και την ικανότητα να προσελκύσουν το διεθνές κοινό με οπτικά στοιχεία.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε ποια είναι η άποψή του για τους νέους καλλιτέχνες, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να λέμε συνέχεια ότι παλιά ήταν καλύτερα, είναι άδικο για τα σημερινά παιδιά. Να αποδείξουν τι είναι μέσα από τα τραγούδια τους». Η δήλωση του τοποθετεί την κρίση στην ανάγκη αξιολόγησης του έργου και στη δυνατότητα των νέων να διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα με βάση τις κυκλοφορίες τους. Το βίντεο της συνέντευξης, όπως προβλήθηκε στην εκπομπή, περιλαμβάνει τις παραπάνω τοποθετήσεις του και επανέφερε τη συζήτηση για το αν η Eurovision παραμένει πρωτίστως διαγωνισμός τραγουδιού ή έχει εξελιχθεί σε τηλεοπτική παραγωγή όπου το σκηνικό, το κοστούμι και η σκηνοθεσία παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην τελική εικόνα που παρουσιάζεται στο κοινό.
Ο Θεοφάνους απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για πιθανές μελλοντικές του συνεργασίες ή για συγκεκριμένο τρόπο επιστροφής στον διαγωνισμό, αλλά τόνισε την ανάγκη οι καλλιτέχνες και οι συνθέτες να αξιολογήσουν με προσοχή αν θέλουν να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις. Σημείωσε επίσης ότι η επιλογή ενός τραγουδιού για Eurovision δεν είναι πλέον μόνο καλλιτεχνική απόφαση αλλά και στρατηγική παραγωγής, η οποία απαιτεί συντονισμό μεταξύ δημιουργού, ερμηνευτή, τηλεοπτικού φορέα και marketing. Η τοποθέτηση αυτή τροφοδοτεί προβληματισμούς μεταξύ παραγωγών και δημιουργών που παρακολουθούν την εξέλιξη του διαγωνισμού και αναζητούν ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη και στο τηλεοπτικό αποτέλεσμα.