Όπως είπε, δεν κάνει προσπάθειες να δημιουργήσει οικογένεια, αφού «πολλές φορές τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα σχεδιάζουν οι άνθρωποι». Σημείωσε ότι δεν πρόκειται να αφήσει τον εαυτό της να επηρεαστεί αρνητικά αν ο ερχομός ενός παιδιού δεν προκύψει και ότι προτιμά να λειτουργεί με ρεαλισμό παρά με αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Όπως είπε, αν δεν προκύψει ο ερχομός ενός παιδιού θα προχωρήσει στη ζωή της, χωρίς να αφήσει τον εαυτό της να επηρεαστεί αρνητικά. Η φράση της «Την απόκτηση ενός παιδιού την αφήνω στη ζωή» συμπυκνώνει την προσέγγιση που περιγράφει: ανοιχτή σε πιθανότητες, χωρίς επιμονή σε συγκεκριμένα σχέδια, και με επίγνωση των περιορισμών που επιβάλλει η καθημερινότητα.
Καλεσμένη στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι», την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, η Ευγενία Σαμαρά εξομολογήθηκε πως για εκείνη η ιδιότητα του γονέα συνοδεύεται από πολλές δυσκολίες. «Η γονεϊκότητα μου φαίνεται δύσκολο πράγμα, μπράβο σε όσους το κάνουν. Θες πραγματικά να κάνεις το καλύτερο και να είσαι ψύχραιμος αλλά η ρημάδα η ζωή έρχεται και στο χαλάει», είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της συνέντευξης έγινε αναφορά στις προκλήσεις της καθημερινότητας και στην ανάγκη για υποστήριξη όσων αναλαμβάνουν γονική φροντίδα. Στο ίδιο πλαίσιο επισήμανε ότι ο φόβος της αποτυχίας στην καθημερινή φροντίδα και η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής επηρεάζουν τη στάση της απέναντι στη μητρότητα.
Σε ερώτηση δε για το αν την απασχολεί η σκέψη της μητρότητας, η ηθοποιός εξήγησε ότι δεν είναι κάτι που προγραμματίζει με σαφή βήματα. Ανέφερε ότι έχει ανάγκη να διατηρεί έλεγχο σε πολλά ζητήματα της ζωής της, κάτι που δεν συνηγορεί σε λεπτομερή σχεδιασμό μιας ενδεχόμενης απόκτησης παιδιού. Σημείωσε επίσης ότι η ανάγκη για έλεγχο αφορά τόσο τη διαχείριση χρόνου όσο και την οργάνωση οικιακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Η συζήτηση περιλάμβανε αναφορές στην αβεβαιότητα των σχεδίων και στην ανάγκη προσαρμογής όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως είχαν προβλεφθεί.
Στην αντίδρασή της όταν τη ρώτησαν αν την απασχολεί η μητρότητα εξέφρασε σαφήτητα: «Την απόκτηση ενός παιδιού την αφήνω στη ζωή, πολλές φορές όσα πράγματα ήθελα δεν πήγαν έτσι όπως τα ήθελα. Οπότε λέω άσε όπως τα φέρει η ζωή, γιατί θέλω να έχω και τον έλεγχο σε όλα, τώρα λέω αν είναι να γίνει θα γίνει. Σίγουρα αν καταφέρω να το κάνω δεν θα μπορέσω να το κάνω με οργάνωση. Οπότε αν είναι να έρθει, θα έρθει, αλλιώς θα προσπεράσει». Οι δηλώσεις περιορίστηκαν στην προσωπική της προσέγγιση και δεν συνοδεύτηκαν από ανακοινώσεις σχεδίων ή δεσμεύσεις για μελλοντικές ενέργειες. Δεν αναφέρθηκαν ονόματα συνεργατών ή άλλες λεπτομέρειες σχετικά με οικογενειακά σχέδια, όπως δήλωσε η ίδια.

