Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EBU, «το Συμβούλιο συμφώνησε να εντάξει το θέμα στην ατζέντα της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης του Χειμώνα, η οποία θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο», αντί για την έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο. Επιπλέον, μετά τις «πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η συζήτηση για τη συμμετοχή στον Eurovision Song Contest 2026 θα πρέπει να γίνει αυτοπροσώπως μεταξύ των μελών.
Η EBU δεν διευκρίνισε, σε ερώτηση του Reuters, εάν θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τη συμμετοχή του ισραηλινού δικτύου KAN, σημειώνοντας ότι περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεδρίαση θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Eurovision: Ποιοι θέλουν τη συμμετοχή του Ισραήλ
Το κυβερνών Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (OVP) και ο καγκελάριος Κρίστιαν Στόκερ δήλωσαν ανοιχτά ότι, σε περίπτωση αποκλεισμού του Ισραήλ, η χώρα δεν θα πρέπει να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό. Παρά τις πιέσεις από την κυβέρνηση, ο δήμαρχος της Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιχ, υπογράμμισε πως θεωρεί τον αποκλεισμό του Ισραήλ «σοβαρό λάθος», ωστόσο η πόλη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, τονίζοντας τα οικονομικά οφέλη που αυτή συνεπάγεται.
Το παράδειγμα της Αυστρίας ακολουθεί και η Γερμανία, καθώς ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, από το συντηρητικό CDU, έχει ήδη δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό από τον οποίο θα απουσιάζει το Ισραήλ, επικαλούμενος «ιστορική ευθύνη». «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να αποτρέψω βήματα εναντίον του Ισραήλ. Όπως είπα και στη γερμανική τηλεόραση, δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Γερμανία θα συμμετείχε στη Eurovision εάν η ισραηλινή αποστολή εκδιωχθεί. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο για μένα», ανέφερε.

