Απώλεια ελέγχου και ταχύτητα «σκότωσαν» τον Παντελίδη

25/11/16 • 20:19 | UPD 25/11/16 • 20:19

Με τουλάχιστον 118 χιλιόμετρα την ώρα κινούνταν το τζιπ μάρκας Mercentez του Παντελή Παντελίδη τη στιγμή που παρεξέκλινε της πορείας του το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου 2016.

Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση πραγματογνωμοσύνης της Τροχαίας που ήρθε στο φως χθες από το protothema.gr, από την οποία προκύπτει ότι η μεγάλη ταχύτητα ήταν καταλυτικός παράγοντας για τη μοιραία πορεία του οχήματος. Οι πραγματογνώμονες δεν προσδιορίζουν, ωστόσο, στην αναφορά τους ποιος ήταν ο οδηγός και περιορίζονται στην αινιγματική διατύπωση: «Το δυστύχημα οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο παράγοντα και συγκεκριμένα σε όποιον οδηγούσε το ΙΚΥ-4245 τη στιγμή του συμβάντος».

Πηγές από την Αστυνομία διευκρινίζουν, όμως, ότι οι πραγματογνώμονες της Τροχαίας δεν είναι απαραίτητα εκείνοι που αποφαίνονται ποιος ήταν οδηγός. Οπως είχε γράψει ο «Ε.Τ.», για το σκοπό αυτό είχε πραγματοποιηθεί εξέταση DNA, η οποία έδειξε ότι ο οδηγός του τζιπ ήταν ο Παντελής Παντελίδης, συνοδηγός η Φρόσω Κυριακού και επιβάτιδα του πίσω καθίσματος η Μίνα Αρναούτη.

Τα αποτελέσματα από την εξέταση DNA έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία, όπως και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης (200 σελίδων). Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας Παντελίδη, κ. Χαράλαμπος Λυκούδης, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ακόμα δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα ποιος ήταν οδηγός του τζιπ τη στιγμή του δυστυχήματος.

Οι πραγματογνώμονες διαπίστωσαν εκτός από την πολύ υψηλή ταχύτητα ότι δεν βρέθηκαν στη μοιραία στροφή ίχνη φρεναρίσματος, ότι το όχημα έφυγε από το δρόμο χωρίς να υπάρξει κάποια παρεμβολή άλλου αυτοκινήτου και ότι ως αιτία του δυστυχήματος παρουσιάζεται ο ανθρώπινος παράγοντας. Ετσι, σύμφωνα με την έκθεση, αποκλείεται το σενάριο να υπήρχε στο όχημα κάποια μηχανολογική βλάβη ή να υπήρχε κάποιο κατασκευαστικό λάθος στο δρόμο. «Δεν διαπιστώσαμε στοιχεία, ούτε υπήρχαν ευρήματα, όπως φθορές, ρηγματώσεις, λακκούβες ή ανωμαλία επί του οδοστρώματος, που να μας οδηγούν στην ακαταλληλότητα ή επικινδυνότητα του οδοστρώματος για την κυκλοφορία οχημάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της Τροχαίας, το πιθανότερο είναι ο Παντελίδης να έχασε τον έλεγχο του οχήματος, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μεγάλη ταχύτητα έκανε το βαρύ τζιπ ανεξέλεγκτο.

Υψηλό ποσοστό αλκοόλ

Το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου ο Παντελής Παντελίδης βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο «Teatro» και έκανε πρόβες εν όψει της πρεμιέρας που θα έκανε μαζί με τη Δέσποινα Βανδή και τον Κώστα Μαρτάκη.

Από εκεί τελείωσε στις 2.00 τα ξημερώματα και στη συνέχεια πήγε να πιει ποτό στο κλαμπ «Απλά Ελληνικά» στη Γλυφάδα που ήταν το στέκι του. Ο Παντελίδης τηλεφώνησε στις δύο κοπέλες, στη Φρόσω Κυριακού και στη Μίνα Αρναούτη, και κανόνισε να πάει να της πάρει με το αυτοκίνητο από νυχτερινό μαγαζί στο οποίο βρίσκονταν μέχρι εκείνη την ώρα. Ο τραγουδιστής κάθισε με τις κοπέλες στο συγκεκριμένο μαγαζί και στη συνέχεια πρότεινε να πάνε σε διαμέρισμα στη Γλυφάδα, στο οποίο συχνά συγκεντρώνονταν γνωστοί του Παντελίδη και έπαιζαν χαρτιά. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι παίχτες κατανάλωναν αλκοόλ, το οποίο επιβάρυνε την κατάσταση του τραγουδιστή που ήδη είχε πιει πριν φτάσει στο διαμέρισμα.

Φεύγοντας από εκεί στις 8.00 το πρωί ο Παντελίδης είχε στο αίμα του -όπως έδειξε η τοξικολογική εξέταση- 2,72 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο (το όριο είναι 0,5 γραμμάρια). Σε έναν παράδρομο της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο Ελληνικό το τζιπ ανετράπη πάνω στη στροφή. Ο ίδιος δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, όπως και η Φρόσω Κυριακού, ενώ η Μίνα Αρναούτη που καθόταν το πίσω κάθισμα φορούσε κανονικά τη ζώνη της.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου