Η Ελλάδα σημείωσε εκτεταμένη παρουσία στις λίστες, αλλά έχασε την πρώτη θέση που κατείχε πέρυσι: πέρυσι η ελληνική κουζίνα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας, επικρατώντας της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιαπωνίας και πολλών ακόμα χωρών, ενώ φέτος υποχώρησε στη δεύτερη θέση με την Ιταλία να αναλαμβάνει την πρωτιά.
Στην πρώτη πεντάδα μαζί με Ιταλία και Ελλάδα βρίσκονται το Περού, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Το Taste Atlas, πλατφόρμα που καταγράφει παραδοσιακά φαγητά και τοπικές συνταγές, ανέδειξε επίσης ελληνικά προϊόντα ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως, με ελληνικό τυρί να αναγνωρίζεται ως το κορυφαίο και ελληνική σαλάτα να περιλαμβάνεται στα υψηλότερα της κατάταξης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάταξη με τις πόλεις όπου, σύμφωνα με την πλατφόρμα, μπορεί κανείς να φάει καλύτερα. Η λίστα κυριάρχησε από ιταλικές παρουσίες: πέντε από τις έξι κορυφαίες πόλεις προέρχονται από την Ιταλία.
Η Νάπολη αναδείχθηκε «βασίλισσα» του φαγητού, ακολουθούμενη από Μιλάνο, Μπολόνια, Φλωρεντία και Γένοβα, ενώ στη θέση ανάμεσα στους κορυφαίους εισχώρησε και η Μουμπάι της Ινδίας. Για να βρει κανείς ελληνική εκπροσώπηση πρέπει να προχωρήσει στην 64η θέση, όπου τοποθετούνται τα Χανιά της Κρήτης, και στην 91η θέση όπου βρίσκεται το Ηράκλειο.
Η υπεροχή των ιταλικών πόλεων αντικατοπτρίζει την εκτενή καταγραφή τοπικών παραδόσεων και την ποικιλία street food που ενσωματώνει η βάση δεδομένων.
Στο δελτίο δεδομένων του TasteAtlas αναφέρεται ότι η Νάπολη αναδείχθηκε η καλύτερη πόλη στον κόσμο για φαγητό για το 2026, κατατάσσοντάς την πρώτη μεταξύ 18.828 πόλεων στη βάση δεδομένων του, με βάση 590.228 έγκυρες αξιολογήσεις για 16.357 είδη φαγητού.
Η πόλη θεωρείται η γενέτειρα της πίτσας και η ναπολιτάνικη παράδοση περιλαμβάνει πιάτα που έχουν διεθνή απήχηση: την κλασική ναπολιτάνικη πίτσα με λεπτή, αφράτη ζύμη και περιορισμένα, υψηλής ποιότητας υλικά, την pizza fritta ως παραδοσιακό τηγανητό πιάτο που συχνά σερβίρεται πρόχειρα σε χαρτί για άμεση κατανάλωση, καθώς και αρτοσκευάσματα όπως η sfogliatella, που ξεχωρίζει για την τραγανή, στρωματοποιημένη υφή και τη γλυκιά γέμιση.
Στους δρόμους της πόλης παραμένει ζωντανή και η πρακτική του να διπλώνουν τις πίτσες σε τέσσερα κομμάτια για φαγητό στο χέρι, γνωστή ως pizza a portafoglio, που αποτελεί τυπικό τρόπο κατανάλωσης για πολλούς ντόπιους.
Οι αξιολογήσεις και οι καταχωρήσεις της βάσης του Taste Atlas περιλαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες κριτικές και πλήθος παραδοσιακών συνταγών, στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην κατάρτιση των φετινών λιστών και των ειδικών κατηγοριών που παρουσίασε η πλατφόρμα.
Το υλικό της βάσης συνδέει τοπικές επιχειρήσεις, συνταγές και καταγραφές γευσιγνωστών, προσφέροντας ένα εκτεταμένο δείγμα που καθόρισε τις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Οι λίστες περιλαμβάνουν επίσης ξεχωριστές κατηγορίες για μεμονωμένα πιάτα και προϊόντα, στις οποίες εμφανίστηκαν ελληνικές καταχωρήσεις.
Η παρουσία ελληνικών στοιχείων στις παγκόσμιες λίστες επιβεβαιώνει την εκτενή καταγραφή των τοπικών παραδόσεων στο αρχείο της πλατφόρμας.