Από την Ιταλία...

Η συνταγή της ημέρας: Πανετόνε από τον Κυριάκο Μελά

08/11/19 • 09:15 | UPD 08/11/19 • 09:44

Newsroom eleftherostypos.gr

Γνήσιο ιταλικό, χριστουγεννιάτικο, γλυκό ψωμάκι με σταφίδες και cranberries, που μπορείτε να το φτιάξετε κάθε εποχή.

Το Πανετόνε είναι ένα χριστουγεννιάτικο κέικ, με σχήμα θόλου, που περιέχει σταφίδες. Ωστόσο, είναι τόσο νόστιμο που μπορείτε να το φτιάχνετε οποιαδήποτε στιγμή.

Υλικά

Για το προζύμι
20 γραμμ. μαγιά
120 γραμμ. γάλα
35 γραμμ. ζάχαρη καστανή
200 γραμμ. αλεύρι
200 γραμμ. αλεύρι
2 κρόκους
2 αυγά
700 γραμμ. ζάχαρη καστανή
150 γραμμ. βούτυρο
150 γραμμ. φρούτα αποξηραμένα ή γλασέ
35 γραμμ. σταφίδες
35 γραμμ. cranberries
1 βανίλια
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαστίχα
100 γραμμ. μαύρη σοκολάτα κομματάκια

Διαδικασία

Φτιάξτε ένα προζύμι, αναμειγνύοντας τη μαγιά με το γάλα, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Αφήστε το να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του για 2 ώρες και στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι, τα αποξηραμένα φρούτα και τη σοκολάτα.

Αναμείξτε καλά, προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε πολύ καλά (το μίξερ με τον γάντζο). Τέλος προσθέστε τα αποξηραμένα φρούτα και τη σοκολάτα, μοιράστε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια και αφήστε το να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του για περίπου μία ώρα. Αλείψτε με λίγο ασπράδι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Copy link
Powered by Social Snap