Pizza με ποικιλία μανιταριών και Gorgonzola, από τον Πέτρο Συρίγο
Υλικά
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 375 ml νερό
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 35 γρ. ηλιέλαιο
- 35 γρ. γάλα εβαπορέ
- 15γρ. ζάχαρη
- 8 γρ. αλάτι
Για την πίτσα
- 5 λευκά μανιτάρια σε λεπτές κάθετες φέτες
- 1 μεγάλο μανιτάρι πορτομπέλο, κομμένο στη μέση και μετά σε ψιλές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 60 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
- 150 γρ. Gorgonzola σε κύβους
- 1 κτσ σκόνη από αφυδατωμένο μανιτάρι Porcini
Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και 1 κτσ από τη συνολική ποσότητα του αλευριού. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε με κυκλικές κινήσεις, από έξω προς τα μέσα, για 4 λεπτά περίπου, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή κι ελαστική. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια ξανά ζυμώνουμε για 3 λεπτά, ανασηκώνοντας τη ζύμη από έξω προς το κέντρο μέχρι να γίνει λεία. Ξεκουράζουμε με σκεπασμένο μπολ για αλλά 20 λεπτά. Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου και απλώνουμε το ζυμάρι.
Απλώνουμε πάνω στο ζυμάρι την κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τις λεπτές φέτες των μανιταριών. Αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με την σκόνη από το Porcini. Βάζουμε σε όλη την επιφάνεια την τριμμένη μοτσαρέλα.
Τέλος εναποθέτουμε διάσπαρτα τους κύβους της Gorgonzola. Ψήνουμε στους 250, για 15 λεπτά.

Pinsa, από τη Νεκταρία Κοκκινάκη
Υλικά
- 400 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 40 γρ. αλεύρι ρυζιού
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 300 ml κρύο νερό
Για τη γέμιση
- 6 κουταλιές σάλτσα ντομάτας με βασιλικό Κηπουρός
- 8 φέτες μπέικον
- 300 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι για τσουρέκι και το αλεύρι ρυζιού, βάζουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε με τον γάντζο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Αφού έχουν περάσει 24 ώρες, χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη, πλάθουμε σε μπάλες, επιστρέφουμε τις μπάλες στο μπολ και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 2 ώρες να φουσκώσουν. Σε 2 λαδωμένα ταψιά τοποθετούμε την κάθε μπάλα ζύμης και ανοίγουμε με τα χέρια σε οβάλ σχήμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για περίπου 10 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο, απλώνουμε τη σάλτσα, το μπέικον, κόβουμε τη μοτσαρέλα και τοποθετούμε σε διάφορα σημεία πάνω στη pinsa. Ξανά ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να λιώσει η μοτσαρέλα. Βγάζουμε από το φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.

Calzone
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι
- 250 γρ. χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 20 ml ηλιέλαιο
- 20 ml γάλα εβαπορέ
- 10 γρ. ζάχαρη
- 6 γρ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 300 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 1 πράσινη πιπεριά
- 100 γρ. αλλαντικό της επιλογής σας
- 100 γρ. σάλτσα ντομάτας
Διαδικασία
Βάζουμε το νερό, με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας από το συνολικό αλεύρι σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός. Αφήνουμε για 10΄ περίπου να δουλέψει η μαγιά, σκεπασμένο με πετσέτα, όταν αφρίσει λίγο τότε θα είναι έτοιμο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το ηλιέλαιο, το εβαπορέ και τέλος το αλάτι.
Ανακατεύουμε με τον γάντζο στο μίξερ ή αλλιώς στο χέρι για να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει μια λεία και εύπλαστη μπάλα. Λαδώνουμε καλά το μπολ και βάζουμε από πάνω το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Ανοίγουμε το ζυμάρι μας και στο εσωτερικό βάζουμε μπόλικη μοτσαρέλα, την πιπεριά και το αλλαντικό. Διπλώνουμε στην μέση και πλέκουμε τις άκρες. Πασπαλίζουμε από πάνω με σάλτσα ντομάτας και τριμμένη μοτσαρέλα. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά.
Ειδήσεις Σήμερα
Τραγική κατάληξη για ηρωίδα του Άγιου Έρωτα
Πώς ο Ολυμπιακός έβαλε γκολ στη μυθοπλασία – Χαμός στην τηλεθέαση της Τετάρτης
Συγκινεί η Ελένη Τσολάκη – Οι αδημοσίευτες φωτογραφίες από το μαιευτήριο
Κατερίνα Μπιρμπίλη – Παύλος Βαρδινογιάννης: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση και το look που συζητήθηκε