Υλικά – Παραδοσιακή σπανακοτυρόπιτα
- 450 γρ. αλεύρι σκληρό ή γ.ο.χ
- 250 ml χλιαρό νερό
- 1 κ.τ.σ ξύδι
- 80 ml ελαιόλαδο
- 3 κ.τ.σ ηλιέλαιο
- 2 κ.τ.γ αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κιλό φρέσκο σπανάκι (μόνο τα φύλλα του)
- 3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- 120 γρ τραχανά ψιλό
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 πράσο
- 450 γρ. φέτα
- 1 μεγάλο αυγό
- Αλάτι και πιπέρι
Για την επάλειψη
- 200 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα
- 2 κ.τ.σ γιαούρτι
- 1 κρόκο αυγού
Διαδικασία
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε στο κέντρο σε μια τρυπά που ανοίξαμε, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το χλιαρό νερό. Χρησιμοποιώντας το μίξερ με τον γάντζο,ή με το χέρι, ζυμώνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, μεταφέρουμε τη ζύμη και την ζυμώνουμε με τα χέρια. Την βάζουμε σε ενα μπολ και σκεπάζουμε, αφήνουμε 1/2 ώρα να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση: Πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι από τα κοτσάνια. Κόβουμε τα φύλλα σε μεγάλα κομμάτια με ένα μαχαίρι. Τα βάζουμε σε ενα μπολ και αλατίζουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Όταν το λάδι ανεβάσει θερμοκρασία, προσθέτουμε το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια,το ψιλοκομμένο πράσο (το λευκό μέρος) και το σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί.
Στραγγίζουμε με τα χέρια τα υγρά απ το σπανάκι και τα βάζουμε όλα σε ενα μπολ: σπανάκι, ψιλοκομμένο άνηθο, κρεμμύδια σωταρισμένα, τραχανά, φέτα, το φρέσκο κρεμμύδι, το αυγό,αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε τον πάτο σε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα. Χωρίζουμε την ζύμη σε 5 μπαλάκια.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το πιέζουμε με τα δάκτυλα να γίνει ένα μικρό στρογγυλό πιτακι.
Ανοίγουμε το φύλλο πιέζοντας ελαφρά από το κέντρο προς τις άκρες. Σε περίπτωση που η ζύμη μας κολλάει, πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Βάζουμε από πάνω και κατά μήκος μια μικρή ποσότητα από την θρυμματισμένη φέτα. Τυλίγουμε σε ρολό και μετά στρίβουμε κρατώντας τις δύο άκρες. Τοποθετούμε στο ταψί και το τυλίγουμε σε σπείρα από το κέντρο του ταψιού. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση.
Το δεύτερο ρολό το τυλίγουμε περιμετρικά του πρώτου, κάνοντας μία μεγάλη σπείρα. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού και το γιαούρτι και με τη βοήθεια ενός πινέλου περνάμε την επιφάνεια της πίτας. Ψήνουμε για 60 λεπτά, ή μέχρι η πίτα μας να πάρει ανά χρυσαφί χρώμα.
Ειδήσεις Σήμερα
Το απίστευτο σκηνικό με την Κατερίνα Καινούργιου – Εμφανίστηκε με παντόφλες
Ρούλα Πισπιρίγκου: Έξαλλη μέσα από το κελί της φυλακής – Απαγορεύει τη σειρά του Κοκκινόπουλου
Πριγκίπισσα Σαρλίν: «Έκοψε την ανάσα» σε πρόσφατη εμφάνισή της
Μόνικα Μπελούτσι: Μιλά, για πρώτη φορά, για τον χωρισμό της από τον Τιμ Μπάρτον
Βαρύ πένθος για τη Μπέττυ Μαγγίρα
Πύρρος Δήμας: Σάλος με την απόφασή του να βγάλει στο «σφυρί» την ολυμπιακή δάδα
Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι: Είναι η σειρά της χρονιάς; – Σάρωσε σε τηλεθέαση, αποθεώθηκε στο X

