Υλικά – Ο αξεπέραστος ελληνικός μουσακάς
- 5 φλάσκες μελιτζάνες
- 4 κολοκύθια
- 4 πατάτες μεγάλες
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
- Αλάτι
Για τη σάλτσα
- 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελ. σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 800 γρ.ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 ξύλο κανέλας
- 1/3 φλ. κονιάκ
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κρέμα
- 1 1/2 λίτρο γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
- 6 κ.σ. κορν φλάουρ
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 αυγά
- 2 – 3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
- 1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
- Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Ροδίζουμε το κιμά πρώτα στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, και αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τη βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί.
Σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμά για 5 με 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε. Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του. Αφού γίνει τον αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.
Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ. Τα αραδιάζουμε σε ταψί, προσθέτουμε αλάτι και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10 με 15 λεπτά να μισομαλακώσουν. Προσοχή να μην ξεραθούν. Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά, τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Για την κρέμα: Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει και να δέσει σε μέτρια φωτιά. Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά. Την αφήνουμε να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε. Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας. Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
Σε μεγάλο βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες. Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά. Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με τη σάλτσα. Ψήνουμε στους 180ºC με 200ºC, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.
Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια. Από το ταψί αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.
