Κορονοϊός: Πληθαίνουν τα κρούσματα, μεγαλώνει η ανησυχία – Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο

eleftherostypos.gr
Newsroom
12 λεπτά
Κορονοϊός: Πληθαίνουν τα κρούσματα, μεγαλώνει η ανησυχία – Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο

Κορονοϊός:  Στα ύψη είναι τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες και επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για πολλές χιλιάδες νέα περιστατικά τον Αύγουστο.  

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική ακόμα μια μέρα καθώς από τα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 1.571 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 219 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 277 κρούσματα

Δυτική Αττική:  60 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 181 κρούσματα

Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 392 κρούσματα

Νήσων: 25 κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών: 209 κρούσματα

Πειραιώς: 208 κρούσματα

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 214 νέες μολύνσεις και στην Κρήτη 284.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα:

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.109, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 444.783 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. 164 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.953 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.806 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 133 (66.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.739 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 112 (ημερήσια μεταβολή +31.76%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 74 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κορονοϊός – Λύματα: Έκρηξη σοκ ιικού φορτίου 530% στο Ηράκλειο Κρήτης και 106% στην Αττική

Λύματα: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα (7/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +76% στο Βόλο έως +530% στο Ηράκλειο.

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Χανιά (+9%). Στην Πάτρα και στην Αλεξανδρούπολη το ιικό φορτίο παρέμεινε χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Στην Ξάνθη, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου. Στον Άγιο Νικόλαο, όπου ο δειγματολήπτης λειτούργησε ύστερα από πέντε εβδομάδες, ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο σε χαμηλά προς μέτρια επίπεδα. Η τάση στην εβδομαδιαία μεταβολή του ιικού φορτίου στον Άγιο Νικόλαο θα υπολογιστεί αφού ληφθούν και οι μετρήσεις της εβδομάδας 12-18/7/21.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Τα λύματα ανά περιοχή

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, το ιικό φορτίο στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+106%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 28/6-04/7/21.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, στη Θεσσαλονίκη, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+133%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 28/6-4/7/21. Την τελευταία εβδομάδα, το ιικό φορτίο στην πόλη παρουσίαζε καθημερινά αυξητική τάση με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στο δείγμα τηςΚυριακής, 11/7/21.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+136%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα σε σχέση με την εβδομάδα 28/6-4/7/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+76%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο σε σχέση με την εβδομάδα 28/6-4/7/21.
Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, στην πόλη του Ηρακλείου, συνεχίσθηκε η σημαντική αύξηση (+530%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 28/6-4/7/21. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα χαρακτηρίζεται μέτρια προς σχετικά υψηλή.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, στην πόλη των Χανίων, ανακόπηκε η μείωση στην τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων που καταγραφόταν τις προηγούμενες εβδομάδες. Η σχετική αύξηση (+9%) που παρατηρήθηκε εμπίπτει μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας και δείχνει ότι το ιικό φορτίο στην πόλη παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό σε
σχέση με την εβδομάδα 28/6-4/7/21.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, συνεχίσθηκε η αύξηση (+84%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 28/6-4/7/21. Οι τιμές του ιικού φορτίου ανέρχονται πλέον σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, στον Άγιο Νικόλαο, τέθηκε σε επαναλειτουργία ο αυτόματος δειγματολήπτης μετά από πέντε (5) εβδομάδες. Στα τελευταία δύο δείγματα της εβδομάδας 5-11/7/21 καταγράφηκε ιικό φορτίο σε χαμηλά προς μέτρια επίπεδα και μένει να αξιολογηθεί η τάση μετά τον έλεγχο των δειγμάτων της τρέχουσας εβδομάδας, 12-18/7/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, στην Πάτρα ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε χαμηλά επίπεδα, ύστερα από πέντε (5) εβδομάδες μη ανίχνευσης ιικού φορτίου. Η ποσοτική σύγκριση με τα ευρήματα της προηγούμενης εβδομάδας δεν είναι δυνατή λόγω της μη ανίχνευσης τότε ιικού φορτίου.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/2021, ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης, τα επίπεδα του οποίου, όπως και την εβδομάδα 28/6-4/7/21, ήταν πολύ χαμηλά.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα λύματα παρουσίασε αύξηση (+204%) σε σχέση με την εβδομάδα 28/6-4/7/21 και χαρακτηρίζεται πλέον χαμηλό (από πολύ χαμηλό).

Σημ1: Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Σημ2: Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κορονοϊός – O Σύψας προειδοποιεί: Ακόμη και 15 με 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής σύντομα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται  ενδεχομένως κάθε βδομάδα  ή και νωρίτερα.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στην λεγόμενη εκθετική φάση, εξήγησε.

Ο καθηγητής ειδικότερα, έκανε λόγο για κορύφωση της πανδημίας με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα περί τα μέσα με τέλη Αυγούστου.

«Ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις αλλά μιλάμε για πολλές χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο», ανέφερε παραδεχόμενος  μάλιστα ότι τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα της τάξης του 15.000-20.000 κρούσματα με αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται.

Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80% τοις εκατό, αυτή στιγμή δεν θα μιλούσαμε για πανδημία , τόνισε και πρόσθεσε πως επειδή δυστυχώς δεν προλάβαμε, τώρα ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ευτυχώς για την ώρα δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας,  ο κος Σύψας σχολίασε πως το γεγονός πως πλέον παρατηρείται να προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι δεν νοσούν συνήθως.

«Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη απ΄ ότι ένας άνθρωπος  άνω των 18 ετών» εξήγησε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως ναι μεν δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία αλλά όσο διασπείρεται η πανδημία αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να φτάσει στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών.

«Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό» είπε συγκεκριμένα συνοψίζοντας πως τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε ο καθηγητής επικαλούμενος αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του 2021 περίπου 400 έφηβοι 11-17 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με το 1/3 να καταλήγει σε ΜΕΘ.

Όσο σπάνια είναι η πιθανότητα, δεν παύει να υπάρχει, τόνισε ο κος Σύψας δίνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα για τον εμβολιασμό των μαθητών.

Εάν επεκταθεί η πανδημία στους Έλληνες έφηβους αργά ή γρήγορα θα έχουμε και ατυχήματα τα οποία θα είναι τραγικά, προειδοποίησε.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Exit mobile version