Ο συμβολισμός πίσω από τους 21 κανονιοβολισμούς για τον Κωστή Στεφανόπουλο

22/11/16 • 19:15 | UPD 22/11/16 • 19:15

Εικοσιένας κανονιοβολισμοί από το λόφο του Λυκαβηττού συνόδευσαν το «αντίο» στον Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης για την προσφορά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος πέθανε το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 90 ετών.

Γιατί οι κανονιοβολισμοί ήταν 21;

Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου και έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις για την προέλευση του.
Η επικρατέστερη είναι πως το έθιμο αυτό μας «έρχεται» από το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, τα πλοία του οποίου έφεραν επάνω τους το πολύ 7 κανόνια με δυνατότητα βολής 3 βλημάτων, άρα το περισσότερο που μπορούσαν να ρίξουν ήταν 21 βολές.
Μάλιστα για να δείξει τις φιλικές του προθέσεις κάποιο πλοίο που έμπαινε στο λιμάνι του Λονδίνου, έπρεπε να «αδειάσει» τα κανόνια του ρίχνοντας 21 βολές.

Το έθιμο φαίνεται πως μεταπήδησε στην Ελλάδα καθώς οι σχέσεις του Ελληνικού και του Βρετανικού Ναυτικού ήταν πολύ στενές, αφού η Βρετανία υποστήριξε την ελληνική επανάσταση κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τη δεκαετία του 1820, ενώ βοήθησε και στρατιωτικά με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου κατά του τουρκοαιγυπτιακού ο οποίος κατευθυνόταν προς την Πελοπόνησσο.

Η πρώτη φορά μάλιστα που ερρίφθησαν 21 κανονιοβολισμοί στην Αθήνα ήταν κατά τον πρώτο εορτασμό της 25ης Μαρτίου, το 1838. Συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου 1838 με το διάταγμα 980, καθιερώθηκε επίσημα η 25η Μαρτίου ως «παντοτινή, εις το διηνεκές εθνική εορτή των Ελλήνων».

Την πρόταση για την έκδοση του διατάγματος από τον βασιλιά Όθωνα είχε κάνει ο Γεώργιος Γλαράκης, γραμματέας της Επικρατείας επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών.

Τελικά η Αθήνα σημαιοστολίζεται και δημιουργείται πανηγυρική ατμόσφαιρα. Ο εορτασμός άρχισε την παραμονή το βράδυ με 21 κανονιοβολισμούς. Και την άλλη μέρα το πρωί πάλι οι Αθηναίοι ξύπνησαν με 21 κανονιοβολισμούς, που για κάποιους τότε, εκτός από την ρίζα που αναφέραμε ανωτέρω, είχε και τον συμβολικό αριθμό του έτους που ξεκίνησε η Επανάσταση.