Από το 1982 στο Σώμα

Κρήτη-Ειδομένη-αρχηγία ΕΛ.ΑΣ. μια (μάχιμη) θητεία δρόμος: Ποιος είναι ο Μιχάλης Καραμαλάκης

20/07/19 • 14:53 | UPD 20/07/19 • 14:53

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Καραμαλάκης κατάγεται από τον Αχεντριά του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων Ηρακλείου, ενώ γεννήθηκε στο Σουφλί του Νομού Εβρου.

Ο στρατηγός της… Ειδομένης, ο «Κρητηκάρχης», ο αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης είναι ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Η πρόταση του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έγινε αποδεκτή και τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι κρίσεις των αξιωματικών του Σώματος. Ο κ. Καραμαλάκης κατάγεται από τον Αχεντριά του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων Ηρακλείου, ενώ γεννήθηκε στο Σουφλί του Νομού Εβρου. Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής το έτος 1982 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το έτος 1988. Ο νέος αρχηγός συμμετείχε σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, Οργανωμένου Εγκλήματος, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ναρκωτικών, Τεχνικών και Τακτικής Προανάκρισης, Αυτοάμυνας, Οπλοτεχνικής και Αυτοπροστασίας, Καταπολέμησης Ρατσισμού και Ξενοφοβίας, Τροχαίας, Σχέσεων Αστυνομίας και Κοινού, διαχείρισης κρίσιμων και έκτακτων περιστατικών. Εκπροσώπησε το Σώμα σε Ομάδες Εργασίας, συνέδρια και ημερίδες με αντικείμενο ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Ηράκλειο-Θεσσαλονίκη

Ο κ. Καραμαλάκης υπηρέτησε επί σειρά ετών, ως διοικητής, σε διάφορες μάχιμες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Ως ανώτατος αξιωματικός, υπηρέτησε με το βαθμό του ταξιάρχου από τον Μάρτιο του 2012, ως διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, μέχρι και τον Απρίλιο του 2014 που προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως γενικός διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Την 16η/02/2016 προήχθη στο βαθμό του αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε ως γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Κατά την εκεί θητεία του, είχε, μεταξύ άλλων, την εποπτεία και το συντονισμό για την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης, τον Μάιο του 2016.

Την 21η/01/2017 τοποθετήθηκε στη θέση του προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ από 05/08/2018 έως 01/11/2018 ασκούσε παράλληλα και τα καθήκοντα του υπαρχηγού.

Στις 02/11/2018 τοποθετήθηκε στη θέση του υπαρχηγού του Σώματος.

Τη 19η/7/2019 με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Δύο πρώην… σύντροφοι, δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ξιφουλκούν με ανακοινώσεις για την επιλογή του νέου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλη Καραμαλάκη. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιάννης Ραγκούσης βρέθηκαν στα… χαρακώματα χθες, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την ανακοίνωση του ονόματος του νέου αρχηγού.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, λίγο μετά την ανακοίνωση, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Απροσχημάτιστη επανέκαμψε η καταπάτηση κάθε προγραμματισμένης διαδικασίας αξιολόγησης των στελεχών στα Σώματα Ασφαλείας». Σχολιάζοντας την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, πρόσθεσε πως «η παλαιοκομματική λογική προαγωγής του τύπου: “και δικός μου να είναι και να ξέρει πως εγώ τον ανέδειξα για να μου χρωστάει” προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια σύγχρονης και αξιοκρατικής Ελλάδας. Η αναστήλωση του κράτους της Δεξιάς, ιδίως στα Σώματα Ασφαλείας, εξελίσσεται με κλιμακούμενη προκλητικότητα».

Οι δηλώσεις του δεν έμειναν αναπάντητες από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος άμεσα σήκωσε το… γάντι: «Ο νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έγινε επιτελάρχης το 2017, υπαρχηγός το 2018 και Αρχηγός σήμερα. Αντιλαμβάνονται όλοι, από την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του, ότι η επιλογή του νέου Αρχηγού δεν έχει καμία σχέση με κομματισμό και αναξιοκρατία. Αυτά προς απάντηση μιας εμφανώς βιαστικής, ακραία επιθετικής, άδικης και προσβλητικής προς το πρόσωπο του Αρχηγού και του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωση του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για “αναστήλωση του κράτους της Δεξιάς” και μάλιστα (!) με “κλιμακούμενη προκλητικότητα”».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap