Τα 5 άγνωστα γεγονότα που δεν γνωρίζατε για τον Pablo Picasso

29/01/19 • 17:28 | UPD 29/01/19 • 17:28

Newsroom eleftherostypos.gr

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο κόσμος της τέχνης, και σε κάποιο βαθμό ο δημοφιλής πολιτισμός, δεν ήταν ποτέ ο ίδιος μετά το πέρασμα του Picasso.

Ο Pablo Picasso είναι ένα όνομα που είναι συνώνυμο της τέχνης ενώ συγχρόνως αναφέρεται σε μια επαναστατική ιδιοφυία. Γεννημένος στην Μάλαγα της Ισπανίας, στις 25 Οκτωβρίου 1881, ο Picasso ήταν ένα θαύμα που τελικά μετακόμισε στη Γαλλία, όπου και δημιούργησε ένα νέο μονοπάτι στον κόσμο της τέχνης.

Αυτό που έκανε τον Picasso τόσο σπάνιο ήταν το γεγονός ότι ήταν ένας καλλιτέχνης που ζωγράφισε έργα που αγαπήθηκαν ενώ ήταν ακόμα ζωντανός (συνήθως ένας καλλιτέχνης είναι νεκρός πριν το έργο του εκτιμηθεί από το κοινό, σκεφτείτε Van Gogh). Καθ ‘όλη τη διάρκεια της μακράς και διάσημης καριέρας του, ο Picasso πέρασε διάφορες καλλιτεχνικές φάσεις: την Μπλε ή Γαλάζια περίοδο (1901-1904), την Ρόδινη περίοδο (1904-1906), τον Πριμιτιβισμό (1907-1909), τον Κυβισμό (1909-1919), τον Νεοκλασικισμό και τον Σουρεαλισμό -1929), για να αναφέρουμε μερικές (ο υπόλοιπος κατάλογος συνεχίζεται μέχρι το θάνατό του το 1973, στην ηλικία των 91 ετών).

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο κόσμος της τέχνης, και σε κάποιο βαθμό ο δημοφιλής πολιτισμός, δεν ήταν ποτέ ο ίδιος μετά το πέρασμα του Picasso. Δεν ήταν μόνο ένας σε μια γενιά, αλλά ένας σε ένα είδος – ένας καλλιτέχνης που έσπασε τα όρια τόσο δραματικά, που οι άλλοι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να πάρουν μόνο τα κομμάτια που άφησε στο έδαφος για να μάθουν και να καταλάβουν τη λαμπρότητα του. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα πέντε λιγότερο γνωστά γεγονότα για την μεγαλοφυία της Ανδαλουσίας.

1. Το 1911, ένας άνδρας αποχώρησε από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι με έναν πίνακα να προεξέχει από το σακάκι του. Ο πίνακας ήταν η Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι. Ο άνθρωπος που έκλεψε τον πίνακα παρέμενε ένα μυστήριο. Τέλος, μετά από εβδομάδες αναζήτησης στην πόλη, οι αρχές κατέληξαν σε δύο υπόπτους: έναν ποιητή που ονομαζόταν Guillaume Apollinaire και ένας νέο καλλιτέχνη που ονομαζόταν Pablo Picasso. Ενώ οι δύο μποέμ καλλιτέχνες δεν ήταν άγιοι, σίγουρα δεν θα έκλεβαν τη Μόνα Λίζα.

Ο λόγος που οι γαλλικές αρχές στράφηκαν σε αυτούς ήταν επειδή έγινε γνωστό ότι ο βοηθός του Apollinaire είχε κλέψει δύο αφρικανικά γλυπτά από το Λούβρο και αυτά τα έργα τέχνης έγιναν δώρο στον Picasso. Σύμφωνα με το βιβλίο του Norman Mailer, Portrait of Picasso as a Young Man, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Picasso κατέρρευσε ξεσπώντας σε κλάμματα, καθώς ήταν μία από τις πιο ταπεινωτικές στιγμές της ζωής του. Τελικά, ο δικαστής άφησε τους δύο άνδρες ελεύθερους. Χρόνια αργότερα, το 1914, ο πίνακας βρέθηκε τελικά σε ένα ιταλικό σπίτι. Τα νεα ήταν χαρμόσυνα αλλά διήρκεσαν λίγο, καθώς ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος λίγες μέρες αργότερα.

Διαβάστε την συνέχεια στο perpetual.gr