ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ET MAGAZINE

Το διαδίκτυο κάνει… θαύματα: Βρήκε τον δωρητή σπέρματος και τον… ερωτεύτηκε

02/02/19 • 11:16 | UPD 09/02/19 • 09:04

Newsroom eleftherostypos.gr

Είναι μία από τις ιστορίες που συμβαίνουν σπάνια. Όταν η Τζέσικα Σέρ αγόρασε από την τράπεζα σπέρματος γενετικό υλικό για να ξεκινήσει την δική της οικογένεια, δεν φανταζόταν πως δέκα χρόνια μετά θα συναντούσε τον δότη και μάλιστα θα ένιωθε ερωτική έλξη γι αυτόν.

Το 2005, η Τζέσικα μαζί με τη σύντροφο της ήταν το μοναδικό ζευγάρι ομοφυλόφιλων γυναικών με παιδί στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Στο παρελθόν, ομοφυλόφιλες αποκτούσαν παιδιά-καρπούς από σχέσεις που είχε η μία από τις γυναίκες με άνδρες. Η Τζέσικα και η σύντροφός της δεν ήθελαν να συνάψουν σχέσεις με κάποιον άνδρα και αποφάσισαν να απευθυνθούν στην τράπεζα σπέρματος. Ας δούμε αυτήν την απίστευτη ιστορία στο νέο τεύχος του ET Magazine στο EleftherosTypos.gr.

Η Τζέσικα και η σύντροφός της αποφάσισαν πως ήθελαν να αποκτήσουν τέσσερα παιδιά. Διάλεξαν τα ονόματα αλλά έπρεπε να βρουν τον τρόπο για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

  • Save

Η πρώτη εγκυμοσύνη

Η σύντροφος έριξε στο τραπέζι την ιδέα να βοηθήσει ο ετεροθαλής αδερφός της. Μετά από συζήτηση διαπίστωσαν πως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο βάσει των νόμων της πολιτείας στην οποία ζουν και εγκαταλείφθηκε η ιδέα ο δότης να είναι γνωστός των γυναικών. Και αυτό διότι ναι μεν τα δικαστήρια αναγνωρίζουν το ζευγάρι που έχει την επιμέλεια του παιδιού, αλλά σε περίπτωση θανάτου της μητέρας η επιμέλεια μεταφέρεται στον δότη.

Η ιδέα της τράπεζας σπέρματος που βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα από το σπίτι των δύο γυναικών, όπου ανώνυμοι δότες υπέγραφαν συμβόλαια δηλώνοντας ρητά πως ποτέ δεν θα διεκδικήσουν την επιμέλεια των παιδιών ήταν ιδανική για το ζευγάρι.

Αποφασίστηκε πως το παιδί θα κυοφορούσε η Τζέσικα επειδή εκείνη την εποχή έγγραφε μια εργασία για το πανεπιστήμιο. Οι δύο γυναίκες πήγαν στην τράπεζα σπέρματος και ζήτησαν το γενετικό υλικό ενός άνδρα που έμοιαζε στη σύντροφο της Τζέσικα (ύψος, σπουδές στη λογοτεχνία, καστανά και σπαστά μαλλιά, αγάπη για τη γυμναστική).

Διαβάστε εδώ όλα τα θέματα του ET Magazine 

Ο δωρητής ήταν επαγγελματίας συγγραφέας, μουσικός και οδηγός ταξί. «Η σύζυγός μου και εγώ φανταστήκαμε πως δεν ήθελε να πιάσει δουλειά γραφείου αλλά προτίμησε να ακούσει ιστορίες από τους ανθρώπους που μετέφερε με το ταξί του και θα δημιουργούσε μία σπουδαία νουβέλα», θυμάται η Τζέσικα.

Οι δύο γυναίκες δεν είχαν πολλές πληροφορίες για τον δωρητή αλλά ήξεραν πως ήταν υγιής και «είχε παραπάνω ατού από έναν απλό άνδρα. Δεν είδαμε ποτέ φωτογραφία του».

«Το να μείνεις έγκυος στο σπίτι ήταν φανταστικό. Σαν να κάναμε πείραμα το οποίο ήταν πολύ σοβαρό για εμάς. Το σπέρμα είναι σε μία συσκευασία με υγρό άζωτο και επιβιώνει για 24 ώρες. Πρέπει να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια να γίνει σπερματέγχυση με ειδική σύριγγα. Το σπέρμα επιβιώνει για 24 ώρες. Αν το ωάριο δεν είναι εκεί, πεθαίνει», θυμάται η Τζέσικα.

«Χρησιμοποιήσαμε όλο το γενετικό υλικό, ήταν κάτι σαν μηνιαίο τελετουργικό. Χρειάζεται πέντε ώρες για να ταξιδέψει στη μήτρα και να γίνει η γονιμοποίηση. Επτά μήνες αργότερα ήμουν έγκυος και ήμασταν τρισευτυχισμένες. Σκεφτόμασταν ότι ποτέ δεν θα συναντούσαμε τον δότη. Η σύζυγός μου είχε συμφιλιωθεί με την ιδέα, θεωρούσε πως μια οικογένεια το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη και εγώ συμφώνησα. Διαβάσαμε εκατοντάδες βιβλία για την οικογένεια» διηγείται.

«Όταν γεννήθηκε η Άλις, ήταν τέλεια», θυμάται.

Χωρισμός και επιμέλεια με το «έτσι θέλω»

Οι γυναίκες αποφάσισαν να αποκτήσουν και άλλα παιδιά και ζήτησαν ξανά γενετικό υλικό του ίδιου δότη από την τράπεζα σπέρματος. Το δεύτερο παιδί τους ήταν μια κόρη και γεννήθηκε από τη σύντροφο της Τζέσικα όταν η Άλις ήταν 18 μηνών.

Η Τζέσικα και η σύντροφός της ήταν ευτυχισμένες: «Γελούσαμε με τη σύντροφό μου επειδή τα κορίτσια ήταν πολύ ψηλά, όπως ο δότης. Είχαν παρόμοια πρόσωπα, μικρές μύτες και διαπεραστικά μάτια ενώ χειρίζονταν τη γλώσσα πολύ καλά».

  • Save
Η Άλις

Όταν η Άλις έφθασε τριών ετών, η σύντροφος της Τζέσικα της ζήτησε να χωρίσουν: «Ένιωθε πως ήταν αποστασιοποιημένη από την οικογένειά μας, σοκαρίστηκα, ράγισε η καρδιά μου. Μου είπε πως δεν θέλει να συζητήσουμε τίποτα και πως δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για να σώσουμε τον γάμο μας».

Η Τζέσικα συνέχισε να μεγαλώνει τα παιδιά. Όταν η Άλις ήταν δέκα ετών, η πρώην σύντροφος της Τζέσικα αποφάσισε πως δεν θέλει να ξαναεπικοινωνήσει με το παιδί και την Τζέσικα ενώ αρνήθηκε να επιστρέψει τη μικρή κόρη στο σπίτι.

Μέχρι και σήμερα το παιδί μένει μαζί της…

Ο βιολογικός πατέρας με τη… χαζή έκφραση 

«Η οικογένεια της πρώην συντρόφου μου δεν μας πήρε ποτέ τηλέφωνο. Η Άλις ονειρευόταν ότι θα έβλεπε τη μικρή της αδερφή. Φοβόταν μήπως δεν την ξαναέβλεπε ποτέ», λέει η Τζέσικα.

«Η Άλις ξέρει πως τα παιδιά δεν ενώνονται μόνο μέσω της οικογένειας αλλά και γενετικά. Η μαμά της αποφάσισε να φύγει. Αναρωτιόταν για το ποιοι είναι οι βιολογικοί συγγενείς της. Θέλοντας να μάθει ποιοι είναι οι συγγενείς της, η Άλις ζήτησε ως δώρο Χριστουγέννων από την γιαγιά της ένα DNA kit, σε ηλικία 11 ετών», διηγείται η Τζέσικα.

Οκτώ εβδομάδες αργότερα, η Άλις είχε κάνει τεστ DNA. Η Τζέσικα ψάχνοντας στο διαδίκτυο βάσει των αποτελεσμάτων εντόπισε το όνομα «Άαρον Λονγκ» και είδε πως το RNA του έχει ταύτιση 50% με της κόρης της, γεγονός που θα ερμηνευόταν ως συγγένεια «πατέρας». Από κάτω βρισκόταν το όνομα «Μπρους Γκάλο» με ταύτιση 25% και ενδεχόμενη συγγένεια «ετεροθαλής αδερφός».

  • Save
O Άαρον με την Άλις

«Πριν γράψω το γράμμα για να βρω τον Άαρον, αποφάσισα να τον ψάξω στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλοί σε αυτό τον κόσμο με το όνομά του και δυσκολεύτηκα να τον εντοπίσω. Έψαξα σε ιστοσελίδα με επαγγελματικά προφίλ και αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα να τον αναγνωρίσω», λέει η Τζέσικα.

Η Τζέσικα θυμήθηκε πως ο δωρητής είχε δώσει σπέρμα το 1994 και έψαξε αν κάποιος από τους εκατοντάδες «Άαρον Λονγκ» είχε αποφοιτήσει τότε από το Κολέγιο. Υπήρχε μόνο ένας άνδρας με μάστερ στη Λογοτεχνία εκείνη τη χρονιά που τον έλεγαν Άαρον Λονγκ: «Στη φωτογραφία προφίλ φορούσε μια πράσινη μπλούζα, ένα τουρμπάνι και κρατούσε ένα τρομπόνι. Το προφίλ του έλεγε ότι έμενε στο Σιάτλ, ήταν συγγραφέας και μουσικός».

Τα αδέρφια

Σε άλλη ιστοσελίδα η Τζέσικα βρήκε που δουλεύει ο Άαρον Λονγκ στο Σιάτλ καθώς επίσης και σχολικές φωτογραφίες: «Δεν είχα καμία αμφιβολία. Οι κόρες που είχαν αυτή τη… χαζή έκφραση του προσώπου του».

Αμέσως η Τζέσικα έστειλε μήνυμα στον Άαρον: «Γεια σου Άαρον. Έχω δύο κόρες που σου μοιάζουν (η πρώην σύντροφός μου έχει τη μικρότερη κόρη και δεν κάναμε τεστ DNA). Αν ενδιαφέρεσαι να δεις οικογενειακές φωτογραφίες μπορώ να σου στείλω».

Ο Άαρον απάντησε αμέσως και μοιράστηκε με την Τζέσικα λεπτομέρειες «που ήδη ήξερα. Με ρώτησε αν ήθελα να τον ρωτήσω κάτι και ρώτησα αν ήταν ο πιο κοντός στην οικογένεια. Ήξερα ήδη την απάντηση. Ήταν».

  • Save

Τζέσικα και Άαρον έγιναν φίλοι στα social media: «Είδα πως ήταν για πολλά χρόνια σε ένα συγκρότημα στην πόλη του».

«Επικοινώνησα με τον Μπρους Γκάλο και μου είπε ότι είχε εντοπίσει την Μάντι, την 19χρονη ετεροθαλή αδερφή του. Ο Άαρον είχε έξι παιδιά και οι κόρες μου ήταν η έβδομη και η όγδοη», λέει η Τζέσικα.

Η Άλις ήταν ενθουσιασμένη με την ανακάλυψη της μητέρας της, ωστόσο ήθελε να δει την μικρή της αδερφή.

Το ταξίδι

Λίγους μήνες αργότερα, ο Μπρους και η Μάντι σχεδίαζαν να επισκεφτούν τον Άαρον στο Σιάτλ. Η Άλις ήθελε να γνωρίσει τα αδέρφια και τον πατέρα της και η Τζέσικα αποφάσισε να την πάει.

Ο Άαρον έκανε ένα μεγάλο πάρτι με φίλους, συμμαθητές και… πρώην συντρόφους του με τα παιδιά που είχε αποκτήσει μαζί τους.

Η Τζέσικα γνωρίστηκε με τον Άαρον και οι δυο τους αποφάσισαν να βγουν. Επισκέφτηκαν ένα πάρκο και «είχαμε σοκαριστηκά πολλά κοινά. Κάναμε μετά road trip και επισκεφτήκαμε ένα φεστιβάλ».

Ο Άαρον και η Μάντι είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στην Άλις τη στιγμή που ο Μπρους αποφάσισε να είναι πιο αποστασιοποιημένος. Οι σχέσεις όλων καλυτέρεψαν όταν πήγαν μαζί διακοπές.

Εκείνη την εποχή η Τζέσικα είχε σχέση με έναν άνδρα που ονομαζόταν «Άαρον Ντέιβιντ». Όταν χώρισαν «έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται αν ο πατέρας των παιδιών μου θα μπορούσε να είναι ο δικός μου άνθρωπος, αν το Σιάτλ ήταν κατάλληλο μέρος για να μείνουμε. Η ευγένεια του Άαρον και η επικοινωνία που είχε με της πρώην συντρόφους του με έκανε να νιώσω ασφαλής και να δώσω μια ευκαιρία».

«Ένα βράδυ προχωρούσαμε στη γειτονιά και καθίσαμε σε ένα παγκάκι. Μιλάγαμε για το DNA, για τα παιδιά μας και τα όνειρα που κάναμε. Όταν οι ετεροσεξουαλική συνάπτουν σχέσεις και παντρεύονται, ψάχνουν για έναν άνθρωπο που θα αφιερωθεί στη σχέση τους και που τους ενθουσιάζει η ιδέα να αποκτήσουν παιδιά μαζί τους. Ήξερα πως ο Άαρον ήταν ένας από αυτούς τους ανθρώπους, πως τον αγαπούσα περισσότερο από κάθε άλλον στον κόσμο», διηγείται η Τζέσικα.

  • Save

«Είναι δύσκολο να πω αν το DNA έπαιξε ρόλο στη σχέση μας. Ήξερα ότι ο Άαρον με ελκύει για πολλούς λόγους. Είναι προσεκτικός, επίμονος, με ακαδημαϊκές γνώσεις, ενθουσιώδεις, λέει ιστορίες και ξέρει πολλά πράγματα. Δεν ενδιαφέρεται για το τι θα πουν οι άλλοι γι αυτόν. Παίζει τη δική του μουσική, φορώντας και ένα τουρμπάνι», λέει η Τζέσικα.

Η Άλις και η Τζέσικα μετακόμισαν στο σπίτι του Άαρον το καλοκαίρι του 2017. Μάλιστα, σχεδιάζουν να μείνουν στο σπίτι και άλλα από τα βιολογικά παιδιά του Άαρον με την Μάντι να το έχει κάνει ήδη.

«Διαπίστωσα πως σαν μητέρα, θα ήταν μεγάλη μου χαρά να μείνουν μαζί μας τα παιδιά του Άαρον, να τους μαγειρεύω, να πλένω τα ρούχα τους, να φροντίζω για τα πάντα. Είναι τα αδέρφια των παιδιών μου. Η μητέρα του Άαρον έχει μετακομίσει σπίτι μας μαζί με την γάτα της. Πλέον έχω μάθει πολλά για την οικογένεια. Το DNA είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ όσο νόμιζα. Παρ’ όλα αυτά, η οικογένεια χτίζεται πάνω στην αγάπη, όχι στα γονίδια. Ποιος ξέρει πόσα βιολογικά παιδιά έχει ο Άαρον. Υπολογίσαμε ότι μπορεί να φθάνουν τα 67. Το σπίτι μας είναι μεγάλο, έχει σάντουιτς για όλους και η πόρτα είναι ανοιχτή», καταλήγει η Τζέσικα.