υπήρξαν μέλη της ευρύτερης ομάδας του Σημίτη

Τέσσερα πρόσωπα που κατέληξαν στην Δικαιοσύνη για μίζες

28/10/18 • 08:18 | UPD 28/10/18 • 08:59

Τέσσερα πολιτικά πρόσωπα που στο ζενίθ τους υπήρξαν μέλη της ευρύτερης ομάδας του Κώστα Σημίτη, δυνατά «χαρτιά» του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια του εκσυγχρονισμού, βρίσκονται σήμερα είτε καταδικασμένοι είτε κατηγορούμενοι για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, όπως μίζες. 

Τέσσερα πολιτικά πρόσωπα που στο ζενίθ τους υπήρξαν μέλη της ευρύτερης ομάδας του Κώστα Σημίτη, δυνατά «χαρτιά» του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια του εκσυγχρονισμού, βρίσκονται σήμερα είτε καταδικασμένοι είτε κατηγορούμενοι για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, όπως μίζες. 

Τα «μαύρα ταμεία» της Siemens έφεραν στο εδώλιο τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, που καταδικάστηκε, και τον Θεόδωρο Τσουκάτο. Αντίστοιχα, συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων οδήγησαν ενώπιον της Δικαιοσύνης -εκτός από τον «τσάρο της οικονομίας» Γιάννο Παπαντωνίου- τον Ακη Τσοχατζόπουλο, που για χρόνια υπήρξε υπουργός του Κώστα Σημίτη μέχρι και υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, και τον Ιωάννη Σμπώκο.

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ

Διετέλεσε υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών το διάστημα 1997-2000, υπογράφοντας την περιβόητη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ από τη Siemens. Η εμπλοκή του στα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού έφερε και την καταδίκη του για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, μειωμένη αρκετά από την πρωτοβάθμια ποινή των 8 χρόνων, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός να μην οδηγηθεί στη φυλακή. Το σκέλος που τον αφορούσε διαχωρίστηκε υπό το φόβο παραγραφής από την κύρια υπόθεση, η οποία εξακολουθεί να δικάζεται σε πρώτο βαθμό. Αν και ο ίδιος υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για «προεκλογική χορηγία» που έλαβε από τη Siemens, τον «πρόδωσε» ένα ιδιόχειρο σημείωμα, στο οποίο εμφανιζόταν να εμβάζονται σε δύο δόσεις 450.000 γερμανικά μάρκα (230.000 ευρώ) στον περιβόητο λογαριασμό με την κωδική ονομασία «Α. Rocos». Κατά τη Δικαιοσύνη, τα χρήματα κατατέθηκαν σε λογαριασμό στη Γενεύη και από εκεί διακινήθηκαν σε άλλους την περίοδο 2001-2007, κυρίως, σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Υπήρξε παρ’ ολίγον πρωθυπουργός της χώρας, έμπιστος του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ τοποθετήθηκε στην κεφαλή διαφόρων υπουργείων. Θα μείνει όμως για πάντα γνωστός για τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, εξαιτίας της οποίας συνελήφθη, καταδικάστηκε και εξέτισε ποινή.

Υστερα από μακρά έρευνα, ήταν το πολυτελές σπίτι στην οδό Αρεοπαγίτου που τον έβαλε στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών. Το ζεύγος Τσοχατζόπουλου δαπανούσε αμέτρητα χρήματα για την ανακαίνιση του σπιτιού, η αγοραπωλησία του οποίου έγινε μέσω offshore εταιριών.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Copy link
Powered by Social Snap